З початку великої війни зареєстровано 202 000+ ФОП. Переважно в торгівлі та ІТ

1

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україні було зареєстровано понад 202 000 нових ФОП. Статистику оприлюднив сервіс відкритих даних «Опендатабот». Більшість нових бізнесів відкриваються у сфері роздрібної торгівлі, також велика частка припадає на ІТ.

Після початку великої війни, деякий час реєстри не працювали та відкрити ФОП було неможливо. Після відновлення можливості відкривати власну справу за допомогою «Дії» лише за першу добу було зареєстровано понад тисячу нових бізнесів. 

Вже у квітні їх кількість зросла удесятеро — до 12 600 справ. Відтоді кількість нових ФОП збільшувалася, сягнувши піку у вересні з 20 100.

Найбільшу кількість нових ФОП від початку повномасштабного вторгнення зареєстрували кияни — 29 000. На Львівщині в з’явилось 16 800 ФОП, замикає трійку Дніпропетровщина — там зареєстрували 15 900 нових бізнесів.

Зображення в цьому матеріалі: Опендатабот

Війна змінила напрямки діяльності малого та середнього бізнесів

Перед початком повномасштабного вторгнення перше місце за кількістю реєстрацій нових ФОП посідав КВЕД «Комп’ютерне програмування, консультування та пов’язана з ними діяльність», а категорії «Надання інформаційних послуг» та «Надання інших індивідуальних послуг» обіймали третю та четверту позиції.

Рік великої війни змінив ситуацію — до топу увірвалися ФОП, пов’язані з торгівлею. Програмісти посунулися на друге місце, поступаючись бізнесам у сфері роздрібної торгівлі.

Третє місце посідають справи у сфері оптової торгівлі автотранспортом. Натомість інформаційні та індивідуальні послуги обіймають 5 та 7 місця у переліку відповідно.

Чому це цікаво

Бізнес оживає, а значна популяризація торговельних ФОП може свідчити про поступове відновлення економічної активності українців. Разом з тим, багато людей втратили роботу по найму, і в умовах стагнації ринку праці власна справа може бути наразі єдиною альтернативою безробіттю.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук