Українська містобудівна стратегія Ostriv отримала велике оновлення. Що це за гра

Ostriv — це містобудівна стратегія, що пропонує вам очолити маленьке село в 18-му столітті й продемонструвати свої творчі здібності та майстерність керівника, розвиваючи його у повноцінне місто (нове оновлення «Альфа 5» саме додає кам’яні міські будинки — кам’яниці).

Розробка Ostriv почалась ще у 2014 році, перша дорелізна версія з’явилась у 2017, а в Steam гру додали у 2020 році. Гра все ще в ранньому доступі, проте, на відміну від багатьох напівмертвих early access-проектів, Ostriv реально розвивається й доповнюється, а її розробкою практично весь цей час займається одна людина — інді-розробник Євген із Харкова.

Що таке Ostriv?

Ostriv — це містобудівна стратегія, де на початку гри є кілька сімей і трохи ресурсів для того, щоб збудувати перші хати, лісопильну, та інші найбазовіші будівлі, а потім геймплей дозволяє розвинути нове поселення в повноцінне місто з сотнями жителів.

З часом процес гри все більше ускладнюється — крім базових потреб своїх жителів гравцю доводиться стежити за наповненням бюджету, зарплатами, торгівлею, наявністю їжі та багатьма іншими факторами.

Загалом гра дуже нагадує серію ANNO, проте має декілька особливостей. По-перше — це, звичайно, сетинг. Україна нерідко з’являється в іграх, але переважно це шутери, дія яких відбувається в сучасності, або близькому до неї проміжку часу. Можливість грати в містобудівну стратегію й будувати справжнє українське селище — це справді унікальна річ.

По-друге — реалізм. Ostriv прагне підняти планку жанру містобудування, усунувши набридливі обмеження. Гра дозволяє створювати дійсно природне планування міста без прив’язки до клітинок та прямих кутів на тривимірному ландшафті. Крім того, гравець не може сам побудувати будівлю чи дорогу, він лише розмічає, де будуть майбутні будинки, а селяни мають поверх за поверхом побудувати її та протоптати доріжки так, як їм справді буде зручніше ходити.

В грі реалістично змінюються пори року і це суттєво впливає на геймплей. Ви починаєте з табору, де всі селяни живуть в наметах. Якщо ви не зможете забезпечити всі родини нормальним житлом до початку холодів — вони просто покинуть ваше селище. Також щороку потрібно дбати про створення достатніх запасів їжі протягом осені, бо інакше взимку може початися голод і ви так само втратите своїх жителів.

Куди рухається гра?

Початково гра мала досить обмежені можливості й була фактично «селобудівною» стратегією, проте проект розвивався всі ці роки (починаючи ще з 2014) і з часів першої прилюдної альфи у 2017 році був у значній мірі керованим спільнотою.

Поточна версія гри містить 45 основних будівель, 5 карт, англійську та українську локалізацію, землеробство та тваринництво, моделювання доріг, динамічну зміну пір року, базову торгівлю та інші речі, яких можна очікувати від містобудівної гри.

З виходом оновлення Альфа 5 в гру додано багато цегляних будівель, механіку здоров’я, що залежить від харчування та середовища та багато іншого. Загалом гра все більше перетворюється на симулятор історії розвитку міста, а не маленького села.

З недоліків гри — відсутність зрозумілого навчання (переважно гравцю доводиться навчатись на власних помилках, втрачаючи одне посилення за іншим) та мала кількість описів для предметів та механік. Проте загалом основні елементи працюють більш ніж комфортно для гри.

Де можна придбати Ostriv?

Ви можете придбати альфу Ostriv прямо на офіційному сайті розробника за посиланням, де вона коштує $25. Ви отримаєте для завантаження «DRM-free» копію гри та довічну підписку на всі майбутні оновлення, зокрема ключ Steam/GOG. Крім того, ви також можете придбати гру безпосередньо в GOG ($12.49) та Steam (329 гривень).

Зверніть увагу, що нинішній випуск націлено на систему Microsoft Windows. Крім того, вам знадобиться багатоядерний процесор та потужна ігрова відеокарта (бажано GTX 770 або потужніша), що підтримує OpenGL 4.3+.

Версії для Linux та Mac заплановані на майбутнє.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук