Де в Україні отримати безплатну IT-освіту: 6 офлайн-курсів

Читати на RU

Сьогодні багато українців замислилися про те, щоб перекваліфікуватися на IT-фахівців. Це, мабуть, єдина галузь, яка не постраждала від девальвації гривні та економічної кризи. Зарплати програмістів прив’язані до курсу долара, а кількість вакансій для них лише зростає. Однак вивчитися на айтішника дорого — з огляду на нинішню ситуацію в країні для більшості це серйозний удар по кишені. Coursera також підходить не всім — деякі люди не засвоюють інформацію онлайн. AIN.UA  нарахував шість безплатних офлайн-курсів для тих, хто не може навчатися в інтернеті.

Coding for Future

Ініціативу запустив освітній фонд BrainBasket за підтримки Міністерства оборони та приватних освітніх організацій. Coding for Future призначений для учасників АТО та переселенців, які хочуть змінити професію на IT. На курсах вони зможуть безплатно опанувати професію молодшого інженера з тестування програмного забезпечення (Junior QA ENGINEer). Жодних тестів для участі в програмі складати не потрібно, заявку на участь подати доволі просто. Під час відбору учасників оцінюється лише мотивація розвиватись саме в IT-сфері.

У Києві курси вже стартували — сьогодні кілька людей займаються в навчальних центрах у Києві, а наступного тижня буде запущено ще три групи, які складатимуться виключно з переселенців, з якими працюватимуть викладачі-волонтери. Також на найближчі тижні заплановано старт програми в Дніпропетровську, Одесі та Львові.

Bionic University

Попри те, що наймасштабніший в Україні технопарк, імовірно, таки не буде побудовано, університет продовжує працювати. Ініціатива фінансується благодійним фондом Василя Хмельницького «Шляхи в майбутнє», завдяки чому навчання в більшості програм є безплатним. Проте стати слухачем курсів можуть не всі — охочі проходять тестування та відбір за результатами співбесіди з експертами Bionic University.

Університет працює в Києві на території Києво-Могилянської академії та пропонує великий вибір різноманітних курсів та програм. Тут можна навчитися розробляти програмне забезпечення, отримати управлінські навички та підприємницькі знання. А ще на базі Bionic University функціонує хаб Coursera, де можна в режимі офлайн закріпити отримані через інтернет знання за підтримки компетентних викладачів.

SoftServe IT-Academy

Багато IT-компаній також готові безплатно навчати людей, щоб поповнювати власний штат якісними та лояльними фахівцями. Українська софтверна компанія SoftServe спеціально для цього запустила на базі своїх представництв у Львові, Дніпропетровську, Рівному, Чернівцях, Івано-Франківську та Києві безплатну академію, орієнтовану на студентів старших курсів технічних спеціальностей та людей з невеликим досвідом.

Щоб потрапити на безплатний курс, потрібно успішно пройти конкурсний відбір, тому бажано мати базові знання з обраної дисципліни та гарний рівень англійської. У SoftServe IT-Academy викладають десять різних спеціальностей, серед яких такі дуже популярні мови, як Java й .NET. Курси тривають від двох до чотирьох місяців.

Навчальний центр EPAM Systems

Тренінг в EPAM Systems — це радше можливість підвищити свою кваліфікацію у вибраній дисципліні, ніж вивчити її з нуля. Навчання також орієнтоване на студентів старших курсів технічних спеціальностей та триває кілька місяців. Участь у програмах можлива лише після проходження відбіркового тестування, яке проводиться двічі на рік — у лютому та вересні.

Курси від EPAM працюють у Києві, Львові та Харкові. Напрями підготовки: Java, .Net та тестування (ручне та автоматизоване). На курсах учасникам пропонують не лише знання та досвід, а й можливість працевлаштуватися в одній з найбільших аутсорсингових компаній в Україні — EPAM Systems.

Intersog Labs

Українська компанія Intersog, історію якої ми раніше розповідали в інтерв’ю з її засновниками Вадимом Чернегою та Ігорем Федуловим, відкриває школу iOS- та Android-розроблення в Одесі. Умови такі самі, як в EPAM та SoftServe: претенденти проходять тестування, найкращі отримують зелене світло й за умови успішного проходження курсів можуть отримати роботу в Intersog.

Поки що дисциплін лише дві, але у 2015 році, за словами представника компанії, в Intersog Labs з’являться й інші програми. Навчання триває три місяці — по два заняття на тиждень у вечірній час. Навчальні класи розташовані в одеському офісі компанії за адресою вул. Маршала Говорова, 18.

GL BaseCamp

GL BaseCamp — це партнерська програма однієї з найбільших українських софтверних компаній GlobalLogic із провідними технічними закладами вищої освіти в Україні. ІТ-курси проходять на території технічних університетів Києва (КПІ), Львова (Львівська політехніка) та Харкова (ХНУРЕ). Також готується програма в Миколаєві.

Навчання в GL BaseCamp безплатне, взяти участь у ньому можуть усі охочі. Попередньо їм доведеться пройти відбір, як і в інших такого роду ініціативах. Навчання триває близько трьох місяців та проводиться за додатковою (не університетською) програмою в спеціальному приміщенні університету. Найкращим випускникам GlobalLogic також може запропонувати працевлаштування в компанії.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук