З 1 квітня ввели Е-рецепти. Як тепер купувати ліки? (насправді нічого не змінилося)

1

З квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні почав здійснюватися за електронним рецептом. Хоча про запуск Е-рецептів було відомо вже майже рік, для багатьох людей це стало неприємною новиною і вони почали масово скуповувати ліки в аптеках.

Проте насправді майже нічого не змінилось: кількість рецептурних лікарських засобів лишилася такою ж, як і до 1 квітня, а на час воєнного стану ліки можна придбати як за паперовим рецептом, так і за Е-рецептом (або навіть без рецепта «в разі належного обґрунтування»). AIN.UA розповідає, як тепер це працює.

Що змінилось з 1 квітня?

З квітня 2023 року рецептурні ліки в Україні продаються за електронними рецептами. Раніше електронні рецепти лікарі використовували, наприклад, щоб виписувати ліки за програмою «Доступні ліки». А зараз використання е-рецептів поширюється на всі готові лікарські засоби, що містяться в Державному реєстрі лікарських засобів та підлягають відпуску за рецептом лікаря.

«1 квітня минулого року ми запровадили можливість отримувати антибіотики за е-рецептами. З 1 листопада минулого року додалися наркотичні лікарські засоби. Зараз з 1 квітня 2023 року за електронним рецептом можна купити всі рецептурні лікарські засоби», — зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, передає «Суспільне новини».

При цьому МОЗ не змінює кількість рецептурних лікарських засобів. Виробник, який проходить реєстрацію, в інструкції прописує, а міністерство перевіряємо за чинним законодавством і зазначає, це рецептурний чи безрецептурний препарат. Цей список не залежить від форми рецепту (паперовий чи електронний).

В Україні рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів, саме на них потрібен рецепт лікаря. Решту ліків, які не потребують обовʼязкового призначення лікарем, можна, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепта.

Як отримати Е-рецепт?

З точки зору пацієнта отримання Е-рецепта практично нічим не відрізняється від звичайних паперових. Для того, щоб отримати рецепт на рецептурний препарат, необхідно:

  • Звернутися до лікаря. На прийомі ви можете обрати, за яким рецептом бажаєте придбати ліки в аптеці – електронним чи паперовим. Виписати рецепт можуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або ж лікар-ФОП. 
  • Для отримання е-рецепту не обовʼязково мати підписану декларацію з лікарем. Якщо ви обрали електронний рецепт, під час огляду лікар за потреби зареєструє вас в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) та сформує е-рецепт, вказавши діючу речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з прийому ліків.
  • Після цього пацієнт отримає СМС-повідомлення з номером електронного рецепта та унікальним кодом його погашення.
  • Придбати ліки за електронним рецептом в аптеці можна протягом 10 днів (якщо це наркотичні (психотропні) ліки) або протягом 30 днів (для решти рецептурних препаратів).
  • Для того, щоб купити ліки, достатньо повідомити фармацевту потрібні реквізити з СМС – номер рецепта та код погашення.

У разі, якщо ви маєте гостре чи хронічне захворювання або потребуєте продовжити лікування чи профілактику, електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати дистанційно, звернувшись до свого сімейного лікаря доступним засобом звʼязку. 

Які умови діють на час воєнного стану?

На час воєнного стану ліки можна придбати як за паперовим, так і е-рецептом. Тож до паперових рецептів просто додали електронний, а не замінили одне іншим.

«Відпуск рецептурних препаратів і раніше відбувався згідно з призначенням лікаря: тепер же пацієнт задля своєї зручності зможе сам обрати, за яким рецептом він бажає придбати ліки – електронним або паперовим», — зазначили в МОЗ.

Крім того, з 5 травня 2022 року МОЗ дозволило продаж рецептурних ліків без рецепта в разі належного обґрунтування. Тож в регіонах, де ведуться бойові дії, рецепт не потрібен (за виключенням наркотичних та сильнодіючих препаратів, які належать до окремої категорії.

Як терміново отримати рецепт?

Крім того, медичний провайдер Helsi у своєму додатку запустив новий сервіс термінових онлайн консультацій. Упродовж 15 хв від створення заявки пацієнт отримує консультацію у лікаря, за частої потреби у ліках — також електронний рецепт на рецептурні препарати. 

Це швидке рішення, коли сімейний лікар має щільний графік, а консультація, довідка чи е-рецепт потрібні негайно. Вартість консультації – 200 гривень, 2/3 коштів отримує лікар приватної практики, що надає послугу

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук