Два роки тому Virgin Orbit коштувала $4 млрд. Сьогодні — на межі банкрутства. Чому так?

Днями стало відомо, що аерокосмічна компанія Virgin Orbit відомого британського підприємця Річарда Бренсона на межі закриття: скоротили 675 людей, компанія — на межі банкрутства. Редакція AIN.UA коротко розповідає, що трапилось з бізнесом, який лише у 2021 році святкував гучний вихід на біржу в Нью-Йорку. Оновлено: Virgin Orbit подала заяву про банкрутство відповідно до глави 11 Кодексу США

Що за Virgin Orbit?

Virgin Orbit можна сплутати з іншою космічною компанією Бренсона — Virgin Galactic. Але це — різні бізнеси. 

Virgin Galactic — частина Virgin Group, основна діяльність якої була повʼязана з космосом. Основний напрям — космічний туризм, успішний тестовий політ можна було спостерігати раніше.

Зображення Virgin Group

Один з напрямків, у якому також працювала Virgin Galactic — запуск малих космічних супутників. Декілька років тому цей напрям вирішено було відділити у окремий бізнес групи під назвою Virgin Orbit. Ідея вважалась перспективною: замовлення на запуски супутників зростають, SpaceX побудувала навколо цього величезний бізнес з більш як півсотнею запусків щороку, космічні стартапи залучають десятки мільйонів доларів інвестицій.

Вихід на біржу

Зважаючи на потенціал, у 2021 році було прийнято рішення вивести компанію на біржу через процедуру поглинання зі SPAC-компанією. Що це таке, ми розповідали раніше.

Для Бренсона це, здавалось, було очевидним кроком: раніше на біржу він також вивів Virgin Galactic. Тоді це була єдина космічна компанія, акції якої можна було придбати. Всі конкуренти залишаються у приватних руках. 

Новостворену публічну Virgin Orbit оцінили у $3,2 млрд, згодом капіталізація виросла до більш як $4 млрд. І хоча суми виглядають велики, компанії вдалось залучити лише $250 млн з запланованих $500 млн, що в стане проблемою у майбутньому. 

Невдалі запуски

За час своєї роботи Virgin Orbit провела всього шість запусків, два з них — невдалі. Запуск відбувається в «стилі Virgin Galactic”: ракета LauncherOne закріплена на спеціальному модифікованому літаку Boeing 747 з назвою Cosmic Girl. На висоті у 16 км ракета відстиковується і далі продовжує політ самостійно. 

Кожна з невдач трапилась саме після відстикування LauncherOne. У 2020 році двигуни ракети вимкнулись через 9 секунд після старту польоту, причиною став збій у системі подачі палива. Слідом — чотири успішні запуски, що давали надію на подальший розвиток компанії. 

Друга велика невдача трапилась вже у 2023 році. Через незрозумілу аномалію LauncherOne після відстиковки від літака, місія «не була завершена», девʼять супутників не вдалось вивести на орбіту.

Для Virgin Orbit та Бренсона це стало подвійною невдачею: запуск вперше відбувався з території Великої Британії, куда компанія перенесла свої потужності з США. Окрім того, це був перший подібний запуск з території Обʼєднаного королівства загалом. 

Після провалу акції компанії просіли на чверть, до $1,39 за штуку. Та причиною подальших подій — зупинка діяльності компанії та звільнення 85% працівників — став не лише провал у космосі.

За час роботи компанія Virgin Orbit так і не змогла вибудувати свою фінансову незалежність. Перші три квартали 2022 року показали збиток у $149 млн. Збиток у 2021 році — більше $170 млн. На момент підготовки матеріалу результатів за Q4 та весь рік не було опубліковано. Завдяки чотирьом успішним запускам компанія почала отримувати кошти, але їх було недостатньо для фінансової стабільності. Для порівняння, лише за 2022 рік SpaceX провела 61 запуск, та 31 запуск у 2021 році.

Як стверджують ЗМІ, Бренсон не бажав підтримувати проект з коштів Virgin Galactic чи інших проектів, натомість прагнув залучити фінансування для подальшої діяльності компанії. 

Рятівним кругом мав стати приватний інвестор з Техасу Метью Браун. ЗМІ повідомляли, що він планував інвестувати $200 млн у проект. Та в останній момент угода зірвалась: Браун відмовився вкладати гроші у проект. Як наслідок, компанія залишилась без можливості продовжувати своє існування, що і викликало масові звільнення. 

Чи оговтається компанія — невідомо. 

Virgin Galactic продовжує свою діяльність, хоч і не без проблем. Акції компанії торгуються нижче $4 за штуку, а капіталізація ледве перевищує $1 млрд. Для порівняння, оцінка приватної SpaceX перевищує $140 млрд.

Оновлено: Virgin Orbit подала заяву про банкрутство

Virgin Orbit оголосила, що подала заяву на банкрутство відповідно до глави 11 Кодексу США про банкрутство — він зазвичай передбачає реорганізацію для збереження бізнесу та дозволяє продовжувати роботу. 

Компанія отримала кредит від Virgin Investments Limited на $31,6 млн. для фінансування процесу банкрутства. Очікується, що після схвалення судом у справах про банкрутство фінансування DIP забезпечить Virgin Orbit необхідну ліквідність для продовження роботи та дозволять продовжити процес продажу бізнесу.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук