Держстат оприлюднив фінансову звітність компаній за 2022 рік. Чому це добре

Державна служба статистики України (Держстат) опублікувала фінансову звітність українських компаній за 2022 рік у формі відкритих даних. Завантажити дані можна за лінком у форматі XML, також вони будуть доступні через агрегатори відкритих державних даних, типу «Опендатабота» чи YouControl. AIN.UA розповідає, чому це важлива новина для українського бізнесу.

У чому була проблема

З 2018 року набрав чинності закон, відповідно до якого фінансова звітність українських компаній не мала бути конфіденційною або становити комерційну таємницю. І на неї не поширювалися обмеження щодо поширення статистики. Тобто, закон визначав, що такі дані мають бути відкритими, і держава, зокрема в особі ДПС та Держстату, має надавати до них доступ.

Але із впровадженням цього закону довгий час були проблеми: фінзвітність не публікували у форматі відкритих даних, водночас такі бази даних продавались на «чорному» ринку.

2021 року Кабмін прийняв зміни до Постанови №835, яка визначала набори даних, що їх держава має публікувати відкрито. Цей документ зобов’язував державні органи публікувати такі дані у машиночитних форматах (XML, CSV, JSON), це означало, що будь-який користувач міг подивитись фінзвітність компаній через сервіси, які працюють із відкритими даними («Опендатабот», Vkursi, YouControl та подібні).

Із початком повномасштабного вторгнення росії відкриті дані податкова знов закрила (що загалом зрозуміло для країни, яка перебуває у стані війни). Були дані від Держстату, опубліковані у жовтні 2022 року, але аж за 2021 рік. Відповідно, ті бізнеси, які хотіли би перевірити стан галузі, кількість робочих місць або прибутковість в регіонах, або стан контрагента, мали користуватися застарілими даними.

Що сталося зараз

У листопаді 2022 року YouControl опублікував результати опитування користувачів про те, яких даних від держави їм не вистачає. На другому місці за затребуваністю були актуальні дані з фінзвітності:

Зараз Держстат опублікував актуальні дані по фінзвітності компаній за 2022 рік. І спеціалісти, що працюють із відкритими даними, вважають це гарними новинами:

«У нас з початком війни з відкритими даними біда: майже всі важливі набори позакривали. І головний набір — ЄДР — зокрема. А тут такий крок: Держстат публікує важливий набір, ще й свіжий», —говорить Ігор Самоходський, BRDO.

«Фінзвітність за 2021 рік публікували із затримкою, потім сховали, потім відкрили. За 2022 рік фінзвітність по суті вперше опублікували вчасно. І це дуже добре», — говорить Олексій Іванкін, «Опендатабот».

Фактично зараз актуальні дані, звітність компаній за 2022 рік, доступні усім користувачам у сервісах, що працюють із державними даними. Покращилась і кількість цих даних: у наборі, який публікували 2022 року, було в 2,5 рази менше підприємств.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук