Нобелівський лауреат: ChatGPT – шлях людства до 4-денного робочого тижня

Нобелівський лауреат Кріс Піссарідес вважає, що ШІ, такий як ChatGPT, не загрожує людям втратою роботи. Навпаки, людство швидко адаптується до його можливостей, що дозволить підвищити ефективність праці і навіть глобально перейти на 4-денний робочий тиждень. Про це пише Bloomberg.

Крістофер Піссарідес – професор Лондонської школи економіки, спеціалізується на впливі автоматизації на роботу. За свою роботу у сфері дослідження проблем на ринку праці і зокрема впливу автоматизації на робочі місця він отримав Нобелівську премію з економіки.

«Я дуже оптимістично налаштований. Ми могли б покращити продуктивність та наш добробут загалом та більше часу приділяти на відпочинок. Ми могли б легко перейти на чотириденний тиждень», – сказав він на конференції в Глазго.

Піссарідес зазначив, що технології звісно можуть використовуватися і у дурний спосіб, наприклад для стеження або вторгнення в приватне життя. Але у той же час можуть мати «велике значення» для продуктивності, якщо їх правильно використовувати.

«Вони можуть забрати на себе багато нудних речей, які ми робимо на роботі, залишивши людям лише цікаві задачі», — сказав він.

Його точка зору перетинається з висновками Goldman Sachs, згідно звіту якого 300 млн робочих місць у всьому світі піддадуться впливу генеративного ШІ, такого як ChatGPT. Економісти банку стверджували, що це може вплинути на продуктивність і призвести до зростання ВВП, яке загальмувало через глобальну економічну кризу.

«Поєднання значної економії витрат на робочій силі, створення нових робочих місць і підвищення продуктивності для непереміщених працівників підвищує ймовірність буму продуктивності, який суттєво підвищить економічне зростання. За нашими оцінками, штучний інтелект може врешті-решт збільшити річний глобальний ВВП на 7%», – зазначається в звіті.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук