Savvy Games купує компанію Scopely з офісом в Україні за $4,9 млрд. Це — шоста найбільша угода в історії геймдева

5 квітня 2023 року компанія Savvy Games, яка повністю належить державному суверенному фонду Саудівської Аравії, анонсувала свою третю покупку і шосту найбільшу угоду в історії геймдева. Вона придбала американську Scopely з офісом в Україні за $4,9 млрд. Про це редакції AIN.UA повідомили в компанії.

  • На відміну від багатьох ресурсних країн, Саудівська Аравія планує зменшити залежність власної економіки від нафти. Зокрема, країна збирається стати одним з найбільших ігрових та кіберспортивних хабів, вклавши в це $38 млрд, і очікує, що до 2030 року це дозволить індустрії приносити 1% ВВП. І вже є перші інвестиції.
  • Тільки п’ять угод в історії геймдева коштували більше: $6 млрд за King, $8,1 млрд за ZeniMax, $8,6 млрд за Supercell, $12 млрд за Zynga і $68,7 млрд за Activision Blizzard, яка все ще не закрита. Втім, угоду по Scopely теж ще має підтвердити регулятор.
  • Придбанню Scopely передували дві угоди Savvy Games: поглинання кіберспортивної організації ESL Turtle Entertainment за $1 млрд і кібеспортивної платформи FaceIT за $500 млн.
  • Scopely, на чолі з двома ко-CEO Волтером Драйвером і Хав’єром Ферейрою, заснована в 2011 році, і до угоди зібрала майже $1 млрд інвестицій. Найбільше компанія відома своїми мобільними брендами Wheel of Fortune, The Walking Dead: Road to Survival, Yahtzee та Star Trek: Fleet Command.
  • Найбільш цікаві з 8 поглинань Scopely: FoxNext Games у «Діснея» в 2020 році і GSN Games за приблизно $1 млрд у GSN (Game Show Network) в 2021 році. Половина угоди з GSN була оплачена акціями Scopely, так що від продажу саудитам GSN мав отримати додаткову вигоду. GSN є розважальним бізнесом, що належить техногіганту Sony. І саме через GSN в Scopely з’явився український офіс.
  • Київський офіс GSN виник на базі купленої в середині десятих років запорізької студії Idle Games, яка ще раніше купила свого підрядника — також запорізьку аутсорс-компанію Trafford. Тобто, Idle купив Trafford, GSN купив Idle, Scopely купив GSN, Savvy Games купив Scopely.
  • За даними AIN.UA, український офіс компанії налічує до 50 спеціалістів. Як повідомляють в компанії, після продажу Scopely збереже операційну автономію.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук