Податкова оновила формат реквізиту «Призначення платежу». Що робити ФОП

З 1 квітня 2023 року набув чинності наказ Мінфіна, що трохи змінює реквізит «Призначення платежу» в платіжках підприємців, які сплачують податки. Але бухгалтери радять поки заповнювати платіжки по-старому, бо податкова ймовірно ще не впровадила новий формат. Враховуючи, що зараз стартував період сплати податків та декларування для ФОПів (зокрема, 3-ї групи), AIN.UA пояснює, що сталося, та що варто із цим робити.

Як було раніше

«Призначення платежу» — один із обов’язкових реквізитів для сплати податку ФОПа, разом із IBAN-рахунком, одержувачем (регіональною ДПС), сумою, РКНОПП (податковим номером). За старою формою призначення платежу, наприклад, за єдиним податком за 1 квартал 2023 року виглядає так:

*;101;РНОКПП;єдиний податок за 1 квартал 2023

Де «101» — код податку, РНКОПП — реєстраційний номер платника податків. До поля «Призначення платежу» довільно можна було додавати додаткову інформацію, по типу ПІБ платника.

Що поміняли

Наказ Мінфіну вводить новий формат для цього реквізиту, і основна зміна: з нього прибирають податковий номер. Тобто, по-новому «Призначення платежу», приміром, за єдиний податок 1 кварталу 2023 року виглядатиме так:

*;101;єдиний податок за 1 квартал 2023

Виглядає як невелике спрощення, але є проблема. За даними бухгалтерів, які працюють із ФОПами, останнім краще поки платити за старим зразком і нічого не змінювати, адже податкова ймовірніше всього поки не оновила свої системи. І платежі, сплачені за новим форматом, можуть загубитися.

За словами податкового консультанта Олександра Зарайського, податкова ще не внесла зміни в алгоритм обробки та розноски платежів в особові картки платників. І коли це відбудеться, невідомо.

«Якщо ви зараз заповните реквізит «Призначення платежу» по новому (як це передбачає Наказ №148), ваші податки підуть «в космос». А точніше: потраплять до розділу нез’ясованих платежів», —пояснює він.

З цією оцінкою погоджується і податковий консультант Тетяна Черньонок, автор Telegram-каналу «Твій бухгалтер”:

«Якщо зараз вказати призначення за новим форматом, платіж і справді може загубитися, бо 99,9% що податкова система не налаштована. І якщо при оновленнях кабінету чи змінах рахунків бувають затримки в рознесені оплат податків, то що говорити про таку зміну, коли з призначення прибирають РНОКПП».

Що робити

Зараз йде період сплати податків та декларування для ФОПів за 1 квартал 2023 року. Тож бухгалтери радять поле «Призначення платежу» заповнювати за старим зразком, як це робили і раніше. Адже для нової форми діє перехідний період до 1 липня 2023 року.

Якщо все ж таки сталося так, що платник податку вказав реквізит по-новому, і платіж не відображається у електронному кабінеті платника податку від податкової, потрібно:

  • знайти квитанцію за платіж;
  • у електронному кабінеті податкової, у розділі «Листування з ДПС» написати заяву з проханням знайти платіж, прикріпити до неї квитанцію, підписати листа своїм електронним підписом та відправити;
  • податкова матиме знайти платіж за реквізитами, після чого він відображатиметься у кабінеті платника.

Цей алгоритм насправді діє для будь-яких випадків, коли платник провів платіж вчасно, і банк його перерахував, але у кабінеті податкової платіж не відображається.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук