Планетологи створили найдетальніший глобус Марса з 110 000 окремих зображень

Понад сотню тисяч зображень Марса, які з орбіти отримала станція MRO, зібрали у детальний глобус Марса. Як повідомляє Nauka.ua, кожен піксель нового відображення планети покриває майже 25 квадратних метрів Марса. Погортати глобус можна на сайті лабораторії з візуалізації планет імені Брюса Мюррея.

Карта марсу. Джерело: The Murray Lab

Науковці з Каліфорнійського технологічного інституту представили новий інтерактивний глобус Марса, що охоплює всю планету у найвищій роздільній здатності. Для її створення знадобилося близько 110 000 знімків орбітального апарату MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) та близько шести років роботи з їхнього об’єднання в єдине зображення.

Рельєф планети, всіяний численними кратерами, вдалося відтворити за фото одного з інструментів MRO — камери CTX (Context Camera), що з висоти 400 кілометрів над Марсом охоплює кожним чорно-білим знімком близько 30 кілометрів поверхні планети. Фахівці лабораторії з візуалізації планет імені Брюса Мюррея, що займалися створенням глобуса, сподіваються, що він допоможе краще пізнати Червону планету.

Карта марсу. Джерело: The Murray Lab

Крім самої поверхні Марса на карті можна подивитися маршрути, які пройшли найвідоміші марсоходи, наприклад Opportunity, Perseverance Curiosity, або Spirit. Можна навіть подивитися, в якій саме точці вони виходили на зв’язок в кожен конкретний день.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук