Конференція Invest in Bravery.IT: чому інвестувати в українські стартапи потрібно вже зараз

Поки велика кількість українців борються за свободу, верховенство права та спільну безпеку всіх миролюбних, демократичних народів світу, інша частина бажає та може працювати, зокрема в ІТ та високотехнологічних галузях, підтримуючи економіку України та відкриваючи неймовірні партнерські, клієнтські та інвестиційні можливості для глобальних бізнесів.

Саме з таким меседжем проходитиме офлайн-конференція Invest in Bravery.IT в Києві вже 19 квітня, під час якої понад 10 іноземних С-levels та венчурних фондів приїдуть до Києва, маючи на меті показати всьому світові, що попри тимчасові труднощі, з Україною працювати надійно, безпечно та потрібно.

Організатори та спікери розповіли про свої очікування від заходу та можливості поглиблення відносин між технологічними секторами європейських країн.

David Nichols, Qore Technologies, ініціатор та «душа» конференції

Девід, як виникла ідея організувати конференцію Invest in Bravery.IT?

Від самого початку повномасштабного вторгнення я цілковито був з Україною. Серцем, розумом і тілом. Я підтримував Україну як міг, але ніколи не відчував, що роблю достатньо. Відвідуючи різноманітні конференції в Європі та США, я натрапив на неймовірні історії українських підприємців та ІТ-працівників, які розробляли продукти, послуги та стартапи під час війни, працювали на ноутбуках у бункерах та бомбосховищах, коли це було необхідно. Просто неймовірно надихаючі історії. Багато людей, які підтримують Україну, вважають, що їм потрібно дочекатися, поки Україна виграє війну, перш ніж долучитись до співробітництва з нею. Але це велика помилка. Зараз в Україні є неймовірні можливості для бізнесу. Ми всі знаємо, що після війни та перемоги України вся її економіка злетить як ракета, але ІТ-сектор України зумів вирости навіть під час війни. Ця конференція має на меті привернути увагу та висвітлити ІТ-сектор України як недооцінений за кордоном актив для інвестицій і партнерства, який готовий до співпраці прямо зараз. Кажуть, що правда зробить вас вільними, але в цьому випадку правда може зробити вас ще й багатими!

Отже, під час конференції ви очікуєте знайти бізнес-партнерів в Україні?

Я, певно, як і всі, хто приїде в Україну, мрію співпрацювати з українськими компаніями та на українському ринку, і, звичайно, ми хочемо знайти їх під час конференції Invest in Bravery.IT. Але це лише одна з можливостей, які ми пропонуємо учасникам. Ми  дійсно хочемо допомогти Україні, тому відкриті до будь-яких запитів з боку учасників конференції. І якщо нам під силу допомогти своїм нетворком чи в будь-який інший спосіб, ми неодмінно це зробимо.   

Ондрей Хомола, Partner at Nation 1 VC, спікер конференції 

Ондрей, ви є партнером венчурного фонду, з фокусом на стартапи на сід-стадії. Скажіть, будь ласка, чому ви вирішили приїхати в Україну та відібрати особисто українські стартапи?

В Україні дуже цікава ситуація з точки зору бізнесу. Ми бачимо багато перспективних IT-компаній і стартапів з різних сфер, які мають величезний потенціал. Попри війну, місцевий ІТ-сектор стійкий і повний можливостей. Він зріс на 2,2% у 2022 році, внісши $7,34 млрд в експорт країни. Ми хочемо показати чеським інвесторам і компаніям, що вони не мають боятися українського ринку. Я вірю, що наша місія допоможе зняти ці страхи. Крім того, завжди приємно скористатись перевагою першого гравця. Зараз, коли інтерес до багатьох європейських фондів впав через можливі загрози, ми переконані, що можемо знайти гарні проекти на гарних умовах у свій портфель.

Тобто ви вважаєте, що український бізнес недооцінений?

Так, на сьогодні вони не отримують належної уваги. Навіть попри війну треба будувати мости між ЄС та Україною. Інвестиції в українські стартапи якраз мають із цим допомогти.

Фонди, акселератори та інші гравці можуть зміцнити свої позиції й імідж в Україні, а підтримуючи стартапи з різних сфер, наприклад екологія, healthcare та інші, ми можемо значно прискорити інтеграцію України до ЄС. Саме в наших силах вже зараз створювати компанії, що працюватимуть за європейськими стандартами.

Вадим Петрунін, iHUB, хаб для стартапів та технологічних компаній, спікер конференції

Вадиме, iHUB  – один з українських партнерів заходу. Як ви вирішили долучитись до заходу та яку цінність у ньому вбачаєте?

Ми в iHUB бачимо, що наразі фаундери українських компаній, особливо тих, що залишились в Україні, дійсно стикаються з проблемою доступу до інвестицій та ефективного нетворкінгу, адже можливість відвідувати профільні заходи та просто проводити зустрічі за кордоном є далеко не в кожного. Тому, коли Девід запропонував долучитись до конференції Invest in Bravery.IT, під час якої високорівневі професіонали та венчурні інвестори приїдуть в Україну, відмовитись було просто неможливо, адже зараз це так потрібно нашій країні.

Тож ви гадаєте, що українські компанії зможуть підняти інвестиції та здобути нових клієнтів завдяки цьому заходу?

Я щиро вірю, що так, проте наші сподівання йдуть набагато далі. Ми наразі в iHUB працюємо над декількома програмами, в котрих ціль, як і в Invest in Bravery.IT, посилити увагу та відчутну співпрацю між українським та європейськими технологічними сферами. Багато хто націлений на співробітництво з нашими компаніями, зокрема через нашу величезну хоробрість та силу духу, готовність ІТ-сектору працювати за будь-яких умов. Проте, всі чекають, певного поштовху. Хтось має стати першим у цьому, щоб запустити ефект лавини. Саме такі заходи, як Invest in Bravery.IT можуть стати таким поштвохом, тож я впевнений, що ця конференція неодноразово повторюватиметься і навіть уже в цьому році. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук