Хлопець «злив» секретні документи, щоб вихвалятись перед друзями-геймерами на Discord

Нещодавно стало відомо про витік начебто секретних документів американської розвідки про війну в Україні. Міністерство юстиції США та Пентагон уже почали розслідування. Тим часом журналісти The Washington Post знайшли друзів молодого американця, який ніби-то служить на військовій базі та виглядає як першоджерело «зливу». Він пошерив суперсекретні документи зі своїми друзями-геймерами у Discord, зокрема, щоб повихвалятися, а також через любов до конспірології та підозру до американського уряду.

  • За даними видання, яке поспілкувалось із кількома знайомими хлопця, він цікавився зброєю, релігією, його знали під ніком OG, і він давно почав викладати «майже дослівні», за його словами, перекази секретної документації американської розвідки. Він розповідав знайомим у Discord, що служить на військовій базі, де заборонено користуватися персональними телефонами та іншими девайсами, які могли би зафільмувати такі дані.
  • Ця мікроспільнота у Discord під назвою Thug Shaker Central, утворилася ще за часів пандемії і поєднувала геймерів-підлітків, відрізаних від реального світу та друзів. Її учасники обмінювалися мемами, образливим жартами і просто спілкувалися. OG прагнув верховодити ними, а також розповідати їм, що коїться у світі, і зокрема, про секретні операції уряду.
  • Згодом він почав викладати й сотні фото засекреченої документації, про яку стало відомо лише зараз. Більша частина документів ще не стала публічною, але журналісти видання стверджують, що мають до них доступ (біля 300 фото).
  • Вони також пишуть про те, що переглянули відео, на якому ймовірно OG стоїть у тирі у захисних окулярах із гвинтівкою, вигукуючи расистські та антисемітські гасла, а згодом стріляє у ціль. У самій назві серверу, Thug Shaker Central, є відсилка до расизму, відмічає видання, учасникам це давало знати, що у цій групі вони вільні образливо жартувати на цю тему.
  • Характер OG учасники, що його знали, описують виданню як спраглий до уваги та суворий. Він хотів, щоби всі детально вивчали «злиту» документацію, і коли йому здавалося, що увага учасників до них згасає, злився на них.

«Якщо у вас є доступ до секретних документів, ви хотітимете хоч трошки покрасуватися: типу, дивіться, я важливий чувак. В цьому було трохи від вихваляння перед друзями, але також і бажання тримати нас поінформованими», — говорить виданню один із учасників групи.

  • Учасники групи також стверджують, що OG не був проукраїнським або проросійським. Але він назвав кімнату на сервері, де постив документи, «Ведмідь проти свині» bear-vs-pig, і якщо він такий обізнаний, як стверджував своїм прихильникам, то не міг не знати, що це звучить образливо для українців і приємно для росіян. Також він мав схильність до конспірологічних теорій, говорячи, що уряд переховує від народу «страшну правду».
  • Видання також пише, що роками американська розвідка ставилася до геймінгових платформ як до «магніту для шпигунів», адже російську розвідку підозрювали у спробах подружитися з американськими геймерами та видурювати з них секретну інформацію.
  • Discord офіційно заявив, що співпрацює з урядовими організаціями у розслідуванні цього «витоку».
  • Нагадаємо, дослідники OSINT-групи Bellingcat проаналізували шлях, яким фото документів потрапили до російських пропагандистських каналів і згодом — до світових новин. Вони відслідкували шлях документів до маленького і непомітного серверу на Discord, яким користувалося пару десятків людей.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук