Військові облігації купують 63%. Інші – не довіряють, або вважають відсоток низьким

Військові облігації почали продавати рік тому. Редакція AIN.UA провела анонімне опитування серед читачів, аби дізнатися, наскільки практика купівлі військових облігацій залишається сталою. Ми також дізналися, як змінюються тенденції, адже зараз це один з найкращих інструментів по дохідності на ринку, щоб вкласти власні кошти. Результати опитування наведені нижче.

Дослідження: в опитуванні взяли участь 113 читачів AIN.UA. Вони відповідали за закриті питання форми, а також поділилися розгорнутою думкою щодо військових облігацій.

  • Як показало опитування, українці сприймають військові облігації, як дієвий спосіб підтримати армію, а також взаємовигідним депозитом між громадянином та державою. Військові облігації купують 62,8% респондентів.
Зображення в матеріалі: AIN.UA
  • 37,2% опитаних не купують військові облігації, та не зацікавлені в цьому. З відкритих відповідей респондентів можна зробити висновок, що більшість не вважають це надійним способом зберігання коштів. Інші не довіряють інвестиціям в гривні, або ж розцінюють відсоток виплат по облігаціям низьким.

«Низький %, незнання інституцій, які продають. Доводиться йти у «Дію», довіряти гроші інституціям, про які не знаєш, чи не довіряєш».

«Та кількість військових облігацій, яку є змога придбати, буде не рентабельною з врахуванням інфляції з одного боку, з іншого – як і більшість українців хочеться отримувати інформацію про стан закупівель кожну секунду. Тому в плані звітності облігації програють благодійним фондам та волонтерам».

«Там якісь мутні банки їх продають, я б від таких тримався подалі».

  • Найчастіше сума купівлі облігацій серед читачів складає менше 10 000 грн;
  • більше 10 000 грн вкладають 19,4% респондентів.
  • більше 100 000 грн – 30,6% опитаних;
  • більше 50 000 грн – 15,3%.
  • В 62,5% випадків респонденти купують військові облігації через monobank. Така можливість у клієнтів банку з‘явилася в квітні 2022 року. Раніше AIN.UA розповідав, як це зробити.
  • Менше облігації купують через «ПриватБанк» – 11,1%.
  • 9,7% обирають платформу ICU. Фінансова група інтегрувала свою платформу торгівлі державними облігаціями ICU Trade з застосунком «Дія» в січні 2023 року. 
  • Одночасно, через «Дію» напряму військові облігації купують 8,3% опитаних. Редакція публікувала докладну інструкцію.

Чому купуєте? Опишіть свою мотивацію в кількох словах

«Найкращі % ставки. Підтримка економіки України. Підтримка армії».

«Спочатку купувала на невеликі суми скоріше як донат державі, потім реінвестувала виплати і трохи ще докупила бо вирішила використовувати, щоб диверсифікувати кошти».

«Вперше купив у квітні на всі збереження, що мав, щоб допомогти державі у найгірший момент Незалежності. Це були не ринкові відсотки, проте right thing to do. Після виплати купонів цьогоріч знову інвестував гроші, але вже з бажанням заробити, як на кращій альтернативі депозиту».

«Купив на початку розміщення в якості експерименту на 20 000. Ну і для підтримки держави одночасно з фондами та волонтерських рухом».

«Вигідніше за депозит, купував ОВДП і раніше».

«Збираю гроші на нове авто. І щоб поки вже зібрані заощадження не «лежали без діла», вирішив ними допомогти державі».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук