Як популярність AI впливає на ринок праці в Україні і що робити кандидатам?

Стовідсотковий тренд початку 2023 року – проникнення штучного інтелекту практично в усі сфери життя та економічної діяльності. Соцмережі буквально розриваються від юзкейсів з ChatGPT, згенерованих у Midjourney «фейкових фото», які все складніше відрізнити від справжніх, та історій успішних стартапів, більшу частину роботи в яких виконують чатботи.

На цій хвилі бізнеси та бренди намагаються зрозуміти, як інтегрувати ШІ у власні процеси та отримати від цього вигоду. На ринку США вже помітне зростання попиту на ШІ-спеціалістів, які б могли в цьому допомогти. А що в Україні? AIN.UA досліджує, як вітчизняний ринок праці реагує на глобальний тренд.

Світові тренди на ринку ШІ-праці

Штучний інтелект впливає на попит клієнтів у технологічному секторі. За словами Каті Осадчук, співзасновниці рекрутингової агенції Indigo Tech Recruiters, на ринку США запитів на вакансії, пов’язаних із машинним навчанням та Data Science, із кожним місяцем дедалі більшає.

«Компанії все частіше використовують штучний інтелект для оптимізації своїх процесів. За прогнозами Бюро трудової статистики США, кількість робочих місць для аналітиків даних зросте на 35% до 2031 року. Експерти прогнозують, що до 2025 року світовий ринок програмного забезпечення для штучного інтелекту коштуватиме $126 млрд. І це стосується багатьох сфер:

  • Дослідницька компанія Reports and Data прогнозує, що до 2027 року світовий ринок штучного інтелекту в охороні здоров’я становитиме понад $60 млрд. 
  • За даними дослідницької компанії Facts & Factors, світовий ринок ШІ в роздрібній торгівлі перевищить $20 млрд до 2026 року. 
  • А Market Insight Reports прогнозує, що ринок ШІ в банківській та фінансовій сферах зросте до $130 млрд до 2027 року. 

Це зростання сприятиме створенню нових робочих місць, а значить і збільшенню кількості вакансій для фахівців зі штучного інтелекту в різних галузях», – пояснює Осадчук.

Всесвітній економічний форум прогнозує, що в той час, як автоматизація та роботи витіснять 75 мільйонів робочих місць у 2022 році, пов’язані з ними технології можуть зрештою створити близько 133 мільйонів нових робочих місць – більшість з яких ще не винайдені. В той же час, за даними McKinsey & Company, дуже мало ролей – менше 5% – можуть бути повністю автоматизовані, але багато з них зміняться, включно з підтримкою ШІ систем.

«Деякі фірми найматимуть інженерів з машинного навчання та спеціалістів зі штучного інтелекту, щоб інтегрувати нову технологію в наявні бізнес-структури. Інші попросять наявних працівників перекваліфікуватися», – вважає Катя. 

СЕО DNA325 Валерія Колос у свою чергу зазначає один з цікавих трендів – появу запитів на Promt Engineers. За її словами, тренд на виокремлення позиції Promt Engineer пов’язаний з необхідністю швидкої адаптації компаній до використання технологій штучного інтелекту та піде на спад внаслідок формування навичок роботи з ШІ у ширшого кола працівників. 

«Найбільш хайповою за останній час є вакансія в AI-стартапі Anthropic з Сан-Франциско з зарплатою до $335 000 на рік. Часто в медіа подібні вакансії позиціонуються як такі, що начебто не мають вимог до технічного бекграунду кандидата. Але таке твердження є поверхневим, адже зазвичай, як і в цьому прикладі, потрібні знання принципів роботи мовних моделей та їх архітектури», – пояснює Валерія. 

Чи росте ринок вакансій для ШІ-спеціалістів в Україні?

В Україні сплеску попиту на ШІ-спеціалістів поки що не відчутно і навряд чи можна очікувати найближчим часом. «На жаль, війна продовжує впливати на розвиток tech-сектору, тож запит нашої країни спрямований в першу чергу на безпеку та збереження. Але те, що розвиток ШІ рухає тектонічні IT-тренди, не викликає сумнівів. Кмітливі компанії вже зараз готуються до нового майбутнього, яке неможливо уявити без штучного інтелекту», – коментує Катя Осадчук. 

Редактор AIN.UA спробувала пошукати вакансії за запитами «ШІ» та «AI» на популярних джоб-сайтах в Україні: Work.ua, Robota.ua та Djinni. Те, що ми бачимо у видачі, відверто не схоже на ажіотажний попит. Так, на Work.ua лише 4 вакансії, три з яких технічні, а ще одна в сфері SEO-копірайту.

На Robota.ua більше 60 вакансій в пошуку по AI, переважно технічні (розробники, Data Engineer, ML-спеціалісти та аналітики). Цікаво, що більше 10 з них – від великого українського аутсорсера Sigma Software, всі в healcare-домейні, що може свідчити про те, що компанія набирає команду під конкретний новий проект. Чимало спеціалістів в Data Science та Engineering шукає ROZETKA. Подібні вакансії є також від Ciklum, SoftServe, але в меншій кількості. Також є пропозиції для контент-спеціалістів, викладачів та маркетологів з навичками роботи з AI, причому не тільки від компаній з ІТ-сектору, а також від фінустанов, маркетингових агенцій тощо.

На Djinni наразі доступно 27 вакансій за пошуком AI – переважно для розробників, аналітиків та інженерів. Також є пропозиції в сапорт, контент та дизайн. Але якщо дивитись динаміку вакансій в сферах Data Science та Data Engineering, які є найбільш дотичними до роботи з ШІ, то більше їх точно не стало – кількість нових пропозицій в березні 2023 навіть менша, ніж в серпні 2022.

Наразі детальна аналітика ринків за 1 квартал 2023 ще не готова, а за 4 квартал 2022 малоінформативна, адже широкого вжитку найновіші технології набули лише під кінець кварталу, пояснює Валерія Колос. Але на її думку, очікувати надстрімкого зростання вакансій в сфері ШІ в рази поки не варто.

«Зважаючи на недоліки популярних рішень у сфері безпеки даних й авторського права, а також майбутні зміни державного регулювання роботи ШІ, частка бізнесів буде займати вичікувальну позицію, доки ринок не буде відрегульовано. Кейс з забороною ChatGPT в Італії є одним з прикладів, що уповільнює темпи зростання», – додає Валерія Колос. 

Що робити кандидатам?

Нещодавно керівник Мінцифри Михайло Федоров в інтервʼю Liga.net заявив, що Україна лідирує за кількістю розробників штучного інтелекту, якщо порівняти з іншими державами.

«Згідно з даними рейтингу Oxford AI Readiness Index 2020, Україна посідала перше місце у Східній Європі за кількістю розробників у сфері AI. Також є дані від Deep Knowledge Analytics, які вказують, що Україна — у трійці лідерів. Точну інформацію щодо кількості розробників AI складно визначити, але, відповідно до даних у Linkedln, у нашій державі наразі працює близько 4200 таких спеціалістів», — розповіли у міністерстві редакції DOU.

Більшість з них наразі працевлаштовані, але кількість нових спеціалістів зростатиме, адже є попит. На сьогодні, згідно з даними Djinni для Data Science, Data Analyst та Data Engineer, на одну вакансію претендує більше 30 кандидатів без досвіду. Разом з тим, конкуренція для досвічених спеціалістів майже відсутня.

Чи замінить ШІ людину?

Катя Осадчук вважає, що ні. Але кандидати, які використовують ШІ в своїй роботі, можуть замінити тих, хто уникає цього.

«Важливо, аби професіонали адаптувалися і співпрацювали з цими технологіями, щоб розширити свої навички в умовах, що постійно змінюються. Можна сказати, що ChatGPT – це як стероїди для програмістів, які посилюють їхні здібності та трансформують спосіб роботи. Такі інструменти дають змогу фахівцям підвищити свою продуктивність і креативність, зробивши їх більш конкурентоспроможними на ринку праці», – прогнозує Осадчук.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук