Сьогодні проведуть перший тестовий запуск Starship Super Heavy. Що потрібно знати

Компанія SpaceX після років підготовки 17 квітня готує перший тестовий запуск однієї з найбільших ракет у історії людства — Starship Super Heavy.

Тут і далі: фото SpaceX.

Для SpaceX сьогоднішні випробування — важливий момент тестування всього проекту. Редакція AIN.UA коротко розповідає про сьогоднішній старт, його особливості та складнощі. 

Де дивитись? 

Традиційно SpaceX транслюватиме запуск Starship Super Heavy, дивитись його можна на офіційному каналі компанії на YouTube. Запуск запланована на 15:15, але може бути перенесений. 

Чому запуск важливий? 

Особливість цього запуску у тому, що SpaceX вперше одночасно запустить дві секції: сам корабель (S24) та прискорювач (B7). Це найбільша ракета в історії людства, її загальна висота складає 120 метрів. Запуск проходитиме з майданчику у Техасі. 

Кожна з секцій більше року проходили всі можливі тести та перевірки, але навіть сам Маск стверджує, що шанси на успіх — 50 на 50. 

«Я не обіцяю, що ми досягнемо орбіти, але гарантую — це не буде нудно», — заявляв раніше Маск.

У SpaceX вже є нові ракети (S25 та S26), а також два інших стартових майданчики, але якщо щось піде не так, наступний запуск може бути знову відтермінований на рік чи навіть більше. 

Цей політ пройде без людей, але саму ракету будують для того, щоб колись людство таки потрапило на Марс. 

Один з найважливіших етапів — перевірка можливостей системи, яка і повинна вивести ракету до орбіти, а потім далі. Мова про систему з 33 двигунів Raptor 2, максимальна потужність яких у два рази більше від можливостей Saturn V, який доставив людей до Місяця. Ще жодного разу в історії космосу ракети не мали такої великої потужності і сама система є свого роду рекордсменом. Вважається, що якщо SpaceX вдасться запустити всі 33 двигуни (що само по собі є непростою задачею) і вивести корабель з стартової платформи — це вже великий успіх. У іншому випадку — ракета зірветься прямо на місці і це буде величезний вибух: у ракеті тисячі тон палива, це бомба неймовірних масштабів. 

Другий важливий момент — чи витримає Starship Super Heavy прохід зони максимального навантаження після висоти у 12 км. Якщо це вдасться — місія матиме успіх. Якщо ні — велика проблема для SpaceX, адже це вказуватиме на проблеми конструкції. Переробка знову може зайняти чимало часу. 

Загалом важливо розуміти, що політ — тестовий і в першу чергу SpaceX збиратиме дані для подальшого аналізу та доробки проекту. Саме в тому в кінці місії обидві секції по суті будуть знищені. 

Як пройде запуск? 

Припустимо, старт пройде нормально і ракета полетить. Далі все відбуватиметься наступним чином. 

Приблизно на висоті у 64 км ракета відʼєднається. Очікується, що вона Super Heavy повернеться на Землю в 30 км від місця запуску в океані. «Ловити» ракету на платформу не будуть. За планом вона має підлетіти до поверхні океану, загальмувати, імітуючи посадку і самознищитись, а її залишки — потонути в океані. Якщо цього не станеться і ракета просто впаде на воду, відкриваються клапани, щоб заповнити її водою з тим самим фіналом — затоплення. 

Starship у той же час продовжить політ, максимально наблизившись до орбіти, але без виходу. Ракету не виводять, аби вона там не залишилась та не стала космічним сміттям. Після тесту всіх функцій очікується, що ракета впаде приблизно у 100 км від Гаваїв та так само буде затоплена у океані. 

В ході всього польоту команда SpaceX збиратиме дані та тестуватиме системи Starship Super Heavy. Якщо все пройде, як описано вище — це вважатиметься великим успіхом. 

Що далі? 

За словами Маска, SpaceX з вірогідністю у 80% зможе до кінця року в ході наступних тестів успішно вивести Starship Super Heavy на орбіту. Для того, щоб проект повноцінно працював та міг використовуватись повторно потрібно буде ще кілька років. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук