​​У Верховній Раді України зареєстрували черговий законопроєкт «Маски-шоу стоп»

Як повідомляють в «Дія.City», у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №9211 зі змінами до кримінально процесуального кодексу, який нібито має створити дієві механізми захисту інтересів бізнесу від неправомірних дій силових структур.

Подібні законопроекти розроблятися/приймалися вже не один раз (здається це вже четвертий подібний законопроект), проте це й досі не захищає бізнес. Достатньо згадати недавні обшуки в офісі MacPaw та в будинку її засновника.

Що передбачає новий законопроект?

Законопроєкт №9211 має створити «дієві механізми захисту інтересів бізнесу від неправомірних дій силових структур. Прозорі та чесні правила гри — це запорука ефективного ведення бізнесу та інвестиційної привабливості».

«Необґрунтовані обшуки компаній в Україні повинні припинитися. Саме тому Мінцифра разом з народними депутатами ініціювала зміни в КПК, щоб  унеможливити неправомірне втручання силових структур у діяльність компаній. Це часто призводить до зупинки робочого процесу. Для нас важливо, щоб ІТ-індустрія стабільно працювала і тримала економічний фронт. Водночас будь-які зміни мають враховувати, що порушення можливі, і держава повинна мати важелі впливу на порушників. У цьому законопроєкті все це збалансовано», — вважає Олександр Борняков, заступник Міністра цифрової трансформації України.

Серед основних змін:

  • Заборона вилучення будь-яких предметів без відповідної ухвали суду;
  • У разі вилучення техніки власник отримає право на копіювання інформації. Тобто в компанії залишиться можливість працювати на інших пристроях;
  • Адвокати і власники техніки зможуть знімати обшук на відео;
  • Слідчий зобов’язаний обґрунтувати в суді приналежність техніки чи електронного пристрою до злочину;
  • При арешті майна третьої особи прокурор зобов’язаний довести доцільність продовження арешту після закінчення двох місяців;
  • Обов’язок прокурора — скасувати арешт майна одночасно з винесенням постанови слідчого про закриття кримінального провадження. Якщо цього не відбулось, то власник може подати скаргу на дії прокурора.

Чому потрібен новий законопроект?

Насправді подібні законопроекти, які мають зупинити «маски-шоу» та нарешті вирішить проблему неправомірного тиску на бізнес, обшуків за участю озброєних людей та безпідставного вилучення комп’ютерної техніки в Україні приймають ледь не щороку.

Подібні законопроекти розроблялися/приймалися як мінімум у 2017, 2018, 2019 та 2020 роках. А особливий правовий режим «Дія.City» додатково давала своїм резидентам гарантії проти так званих «маски-шоу».

«В «Дія City» компанії будуть захищені від перевірок і необґрунтованих розслідувань завдяки особливій процедурі процесуальних дій. На проведення будь-яких слідчих дій (читай — обшуків, вилучення техніки й документації) у резидентів Дія City для правоохоронців розробили підвищений санкційний механізм», — зазначали в «Дія City».

Але попри всі закони «стоп-маски-шоу» та обіцянки, в день річниці запуску «Дія City», 15 лютого, в мережі зʼявився допис засновника компанії MacPaw Олександра Косована, про те, що до його приватного помешкання та в офіс компанії прийшли з обшуками.

Чому це важливо?

Закон, який би забороняв вилучення техніки готували до прийняття у лютому-березні 2022-го, але відклали через початок повномасштабного вторгнення. І звичайно його прийняття важливе, а можливо навіть справді покращить ситуацію з обшуками. Проте загалом видається, що ситуація може змінитись лише в момент, коли про інвестклімат почне говорити не президент чи премʼєр-міністр, а й Офіс генерального прокурора.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук