23-річний американець створив бізнес на БПЛА на $300 млн. І постачає бойові дрони Україні

З перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну засновник та СЕО виробника SWAT-дронів Brinc Блейк Резнік зрозумів, якій зі сторін буде допомагати його компанія. Він мобілізував команду, щоб незважаючи на численні перешкоди, вже з березня 2022 року його обладнання допомагало ЗСУ на полі бою. AIN.UA розповідає історію Блейка, Brinc Drones та як перші бойові «Лемури» опинилися в Україні.

Мільйонер у 23

Блейку Резніку було 18, коли він заснував компанію Brinc Drones і домовився з правоохоронними органами про тестування своїх бойових дронів. Пізно вночі він виїжджав на польові випробування, після чого повертався на кухню своєї мами, щоб розробити нову ітерацію для наступних місій.

До того, як заснувати власну компанію у 2017 році, Резнік поступив на інженера в Університет Невади в Лас-Вегасі – йому було всього 14 років. Потім він залишив навчання, стажувався в DJI та Tesla. Ідея створити дрони, які могли б рятувати життя правоохоронців та спецпризначенців, прийшла йому в голову після інциденту масової стрілянини на музичному фестивалі, що проходив в його рідному містечку у Лас-Вегасі. У 2020 році Резнік виграв стипендію співзасновника Paypal Пітера Тіля, яка надає $100 000 молодим підприємцям, що залишили коледжі заради власної справи.

Сьогодні Резніку 23, і він – СЕО одного з найбільших виробників безпілотників у США. В компанії, яка зібрала понад $80 млн інвестицій, працює близько 100 людей. Серед інвесторів: засновник OpenAI Сем Альтман, колишній в.о. міністра оборони Патрік Шанахан і Сем Бенкман-Фрід. Компанія оцінюється в $300 млн, а статки Резніка, який володіє щонайменше половиною, приблизно складають $100 млн за оцінкою Bloomberg.

Blake Resnick
Фото: Bloomberg

Brinc працює у сфері громадської безпеки, де раніше домінували китайські дрони DJI, які тепер стикаються з регуляторними труднощами, оскільки уряд США обмежив використання безпілотників, вироблених у КНР. Таким чином Резнік отримав практично монополію на постачання дронів для більш ніж 7000 загонів спецпризначенців по всій території США. Компанія також підписала контракт з департаментом поліції Нью-Йорку.

Brinc продає безпілотники з 5-річною підпискою на оновлення за $90 000. На сьогодні в асортименті компанії представлені дрони нового покоління Lemur 2 і комунікаційний пристрій для кризових ситуацій BrincBall.

Безпілотники Brinc оснащені лідаром, що надає їм здатність орієнтуватися у просторі, пролітати крізь скляні вікна і комунікувати через двосмуговий динамік. Під час однієї операції спецпризначенців підозрюваний попросив у дрона сигарету, яку той скинув разом із запальничкою, тим самим розрядивши ситуацію і уникнувши жертв. 

Фото тут і на мініатюрі: Brinc Drones

«Лемури» для України

Перші безпілотники Brinc поставили ЗСУ ще в березні 2022 року на суму $150 000. Сьогодні «Лемури» використовуються українцями для пошуково-рятувальних місій, розвідки тощо.

За словами Резніка, для цього Brinc довелося подолати чималі логістичні перешкоди. Спочатку план був такий: дрони виїжджали в Німеччину з заводу Brinc у Лас-Вегасі по морю, а звідти мали потрапити в Україну. Але німецький уряд не пропустив першу партію через кордон.

«Був період, коли німецькому уряду було незручно дозволяти вантажам з допомогою проходити через їхні кордони», – розповів Резнік. У результаті дрони повернулися з Німеччини назад до США. При цьому частину обладнання пошкодили на німецькій митниці. За одну ніч віце-президент з операцій Brinc проїхав машиною із Вегаса до Лос-Анджелеса, забрав дрони та все-таки передав Україні по запчастинам.

Пізніше вдалося налагодити потік замовлень від країн НАТО для переправлення закупівель на користь ЗСУ. Обʼєми відвантажень дронів до України зросли, хоча в Brinc все ще не подолали до кінця логістичні перешкоди. Наразі Резнік розглядає можливість відкриття ремонтного центру в Польщі, який би дозволив швидко ремонтувати «Лемури» та відправляти їх назад на фронт.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук