Європарламент прийняв закон про загальноєвропейську регуляцію криптоактивів

Вчора, 20 квітня, парламент Європейського союзу проголосував за законопроект щодо комплексного загальноєвропейського регулювання криптоіндустрії (MiCA). Як повідомляє Bloomberg, нові правила, які зокрема передбачають обов’язкове ліцензування діяльності, запрацюють впродовж кількох наступних років.

Що передбачають нові правила?

З новими правилами криптокомпаніям більше не доведеться розбиратися з 27 окремими національними регуляційними актами. Нове законодавство вводить загальні положення для всіх компаній, що працюють на ринку ЄС. Зокрема законопроект передбачає:

  • Реєстрація в одній з країн ЄС: після впровадження MiCA вимагатиме від будь-якої компанії, що пропонує послуги, пов’язані з криптовалютою у європейському союзі, змушені будуть отримати реєстрацію в одній із держав-членів, що потім дозволить їм працювати в усьому ЄС.
  • Поява загальноєвропейського регулятора: європейське банківське управління та Європейське управління цінних паперів і ринків відповідатимуть за те, щоб криптоплатформи відповідали правилам, зокрема за належним управлінням ризиками та процесами управління, щоб уникнути нового колапсу у стилі FTX.
  • Робота зі стейблкоїнами: робота зі стейблкоїнами тепер вимагатиме дотримуватися норм резервування в місцевій валюті та дотримання лімітів (цей пункт, звісно, вже розкритикували).
  • Терміни: правила щодо стейблкоїнів набудуть чинності з липня наступного року, тоді як ширше регулювання постачальників послуг криптоактивів і очікування від них відповідності Правилу подорожей набуде чинності з січня 2025 року. Тож криптокомпанії мають ще один-два роки, щоб спокійно перейти до виконання нових вимог, перш ніж регулятори почнуть цього вимагати.

Які недоліки в законопроекті Євросоюзу?

  • Серед основних проблем законопроекту, на які звертають увагу — його застарілість. Закон розроблявся три роки й не містить норм, які б дозволили боротися з гучними кризами останнього часу, як падіння FTX.
  • Крім того, законопроект не містить положень, які б могли регулювати похідні від криптовалюти активи: NFT, DeFi та інші нові явища. Томі голова Європейського центрального банку Крістін Лагард вже зараз закликає почати розробку нової версії законодавства — «MiCA 2».
  • Крім того, криптокомпанії критикують регулювання щодо стейблкоїнів. відповідно до нового законодавства, оператори будуть зобов’язані підтримувати місцеві резерви та стикатися з торговими обмеженнями.
  • Останнім важливим пунктом критики стала неможливість криптосектора забезпечувати анонімність користувачів. Нові правила змушують біржі надавати владі інформацію про відправників і одержувачів для кожної транзакції та приділяти особливу увагу гаманцям, розміщеним на власному хості.

Чому це важливо?

Схвалення регламенту ЄС про ринки криптоактивів (MiCA) стало першим випадком, коли уряди намагаються контролювати криптоіндустрію в такому масштабі. Показово, що це сталося після краху кількох великих гравців, включаючи криптобіржу FTX.

Загалом, криптокерівники кажуть, що це краще, ніж відсутність регулювання взагалі. Особливо на фоні нещодавнього підходу США, що спрямований на посилення примусових заходів проти великих гравців, замість просування галузевих законів.

Загалом уніфікована нормативно-правова база для всього ЄС, ймовірно, зробить блок більш привабливим для компаній, що займаються цифровими активами, і змусить інші юрисдикції також рухатися в цьому напрямку.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук