Деяких ФОП переведуть з 2% на загальну систему. Кого стосується і як уникнути

Після скасування спеціального режиму оподаткування під час воєнного стану зі ставкою в 2% деяких ФОП 3 групи автоматично переведуть на загальну систему оподаткування. Про це повідомляє податковий консультант Олександр Зарайський. Розповідаємо, кого це стосується, чому так і що робити, щоб уникнути цього.

Кого це стосується?

Проблема стосується ФОП 3 групи, які стали платником податку в 2% з першого дня своєї державної реєстрації. Тобто, людей, що зареєструвались як ФОП 3 групи зі ставкою 5% у 2022 році і одразу перейшли на ставку 2%.

Багато з таких ФОП можуть навіть не знати, що вони є платниками податку в 2% з першго дня. Адже при подачі заявки на реєстрацію ФОП, наприклад, через «Дію», вони спочатку обирали 5%, а вже потім подавали заяву в електронному кабінеті платника податків на перехід на 2%. Тож складається враження, що після відміни спецрежиму їх мають перевести на 5%.

Але це не може бути не так.

Справа в тому, що у багатьох випадках податкова зареєструвала таких ФОПів платниками податку в 2% не з дня подачі відповідної заявки, а з першого дня їх державної реєстрації. Це стосується ФОПів, які подали заяву на перехід на 2% до спливу 10 днів з моменту державної реєстрації. Тож після відміни спецрежиму, таких підприємців переведуть не на ставку 5%, а на загальну систему оподаткування.

Як перевірити свій ФОП?

Потрібно замовити витяг по єдиному податку в електронному кабінеті платника на сайті ДПС. Якщо у витягу дата переходу на спрощену систему оподаткування та дата застосування ставки у 2% збігаються, як на скріншоті нижче, значить ФОП є платником по ставці 2% з першого дня державної реєстрації.

Скріншот: Олександр Зарайський

У такому випадку, після скасування спецгрупи у 2%, ФОП автоматично опиниться на загальній системі оподаткування (18% ПДФО + 1,5% воєнного збору + 22% ЄСВ).

Що робити?

Заздалегідь перейти на ставку 5%.

Для цього потрібно подати заяву про перехід з 1.07 (дата, з якої ймовірно будуть скасовані 2%) зі спецрежиму на ставку 5% до 15 червня 2023 року. У такому випадку, податкова переведе ФОП на 5%, і автоматичного переведення на загальну систему не буде.

Всі інші ФОП можуть не хвилюватися – після скасування спецрежиму вони будуть автоматично переведені на ту систему оподаткування і ставки, по яким працювали до переходу на 2%. Докладніше про це в матеріалі за посиланням:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук