Російський Asbis — під санкціями. Що відомо про роботу в рф топ-дистриб’ютора Apple в Україні (оновлено)

Міжнародна компанія Asbis займається дистрибуцією техніки та софта від таких брендів, як Apple, Intel, Nvidia, Samsung, AMD та інших. Донедавна вона була єдиним офіційним дистриб’ютором Apple в Україні. У неї — мільярдні обороти. Від початку повномасштабної війни компанія оголосила, що зупиняє операції в рф.

Днями президент України Володимир Зеленський підписав наказ РНБО про санкції, серед компаній у списку також є російське представництво міжнародної Asbis (ООО «Асбис» з офісом у Москві).

Cкріншот із санкційного списку, введеного в дію указом президента від 15 квітня 2023 року № 227/2023

Редакція AIN.UA кілька місяців вивчала роботу міжнародної Asbis та наводить факти, що можуть вказувати на продовження присутності компанії у рф, а також можуть вказувати на паралельний імпорт продукції, які до сусідніх з рф країн возить Asbis. Саму компанію, що цікаво, заснував виходець з Білорусі, який значиться серед акціонерів і української юрособи.

Оновлення від 13 листопада: За даними KSE Institute, у жовтні 2023 року завершили вихід із Росії дванадцять міжнародних компаній, серед яких і Asbis. Ця ж інформація міститься у звіті для інвесторів, який отримала в розпорядження редакція.

Що робить Asbis

Міжнародний холдинг Asbis (ASBISc Enterprises Plc) з офісом в Лімасолі, Кіпр, це — великий дистриб’ютор комп’ютерної техніки, електроніки, компонентів та софта. Серед брендів, з якими вона працює: Apple, Intel, Microsoft, AMD, Western Digital, Samsung, Dell, Acer, Lenovo та багато інших.

Компанію ще 1990 року заснував підприємець білоруського походження, громадянин Кіпру Сергій Костевич, на початку вона займалася дистрибуцією продукції Seagate Technology до країн колишнього «союзу» та Східної Європи. 1995 року її інкорпорували на Кіпрі. Перші партнери по франшизі у неї з’явились у росії та Казахстані 1996 року, 1997 року вона відкрила офіс в Україні та досягла обороту в $100 млн.

Уже 2021 року компанія оголосила про дохід у $3 млрд, у неї працювали офіси у 27 країнах, у її портфоліо налічувало більше 270 хайтек-брендів. А на 2022 рік (фінансові результати за чотири квартали поки не оголошені) її прогнози становлять від $2,2 до $2,4 млрд.

Asbis — провідний дистриб’ютор техніки Apple до України, Казахстану, Грузії, Азербайджану, Узбекистану та Вірменії. Донедавна «білу» техніку Apple до України возив лише Asbis (до нього цим займалася компанія ERC). Із відкриттям у 2021 року офіційного представництва в Києві Apple почала самостійно возити техніку до нашої країни, але Asbis все одно бере участь у ланцюжку поставок. Якщо раніше Asbis отримувала від Apple техніку на склади у Празі та везла її далі через кордон, займалася розмитненням, то тепер Apple везе техніку на український склад Asbis, і вже далі ця компанія відвантажує її магазинам-партнерам.

Asbis — це велика для українського ринку компанія. Проте серед її власників є акціонер походженням з РБ, а за майже рік від початку повномасштабного вторгнення компанія так і не полишила російський та білоруський ринок, хоча, за її ж словами, зупинила там операції. Apple, для прикладу, припинила продажі в росії уже на початку березня 2022 року.

Власники Asbis

Компанією володіють грецький бізнес та власники з білоруським корінням. CEO Asbis, підприємець Сергій Костевич (кіпріот білоруського походження), який заснував компанію більше 30 років тому, має в ній 36,8% через юрособу KS Holdings Ltd:

Офіційні дані компанії про структуру власності

Решта власників компанії також входять до ради її директорів та менеджменту. Наприклад, Маріос Хрісту (0,83%) — це CFO компанії, Константинос Циамаліс — заступник CEO, Юлія Приходько — Chief Human Relations Officer (прийшла на позицію через кар’єру в українській доньці Asbis) і тому подібне.

У компанії раніше були й інші інвестори, наприклад, Alpha Ventures SA, венчурний підрозділ грецького банку Alpha Bank (не пов’язаний з російською групою зі схожою назвою), а також Black Sea Fund: Asbis залучала від них кошти 2002 року. Згідно із фінансовою документацією компанії, Alpha Bank належало 6,6%, а Black Sea Fund 10%.

Asbis-8
Дані з документу по виходу на Alternative Investment Market Лондонської біржі за 2006 рік

Грецький Alpha Bank на початку повномасштабної війни навіть виступав із оголошенням про відсутність зв’язків з однойменним банком у рф, Білорусі та Україні. Це один із найдавніших банків Греції, заснований ще 1879 року, він належить групі Alpha Ventures SA.

Але, разом із тим, непрямі відсилки до російської «Альфи» та її власника Міхаїла Фрідмана, таки є. Chief Human Relations Officer та Executive Director Human Resources в Asbis — Юлія Приходько, входить до ради директорів, проте не володіє акціями. З липня 2009 по 2015 працювала Head of Human Resources Department в українській страховій компанії «Альфа Страхування». На січень 2023 «Альфа Страхування» вказують себе частиною інвестиційного холдингу ABH Holdings S.A. (ABHH). А кінцевим бенефіціаром СК «Альфа Страхування (Україна)» вказують російського олігарха Міхаїла Фрідмана (під санкціями ЄС, Британії, України та інших країн через зв’язки з рф). 

Також, за даними на 2020 рік, глобальна Asbis користувалася послугами банківських консультантів від російських банків «Альфа Банк», «Сбербанк», «Зенит», а його російські юрособи мали кредитний рахунок у «Сбербанку». 

Ще серед колишніх власників компанії є кіпріот білоруського походження Юрій Уласович. У звіті компанії за 2020 рік він вказаний членом ради директорів та власником 0,38% акцій. Він вчився на магістратурі Новосибірського вищого військового училища, а потім у Московській академії збройних сил. З 1995 працював в Asbis як регіональний директор з продажу, в 2004 підвищений до посади віце-президента з маркетингу продукції, з 2015 займає посаду COO. Але уже не вказаний серед власників компанії. Засновник Asbis, підприємець білоруського походження, громадянин Кіпру Сергій Костевич (через ASBISc Enterprises Plc) є і бенефіціаром української юрособи компанії, ТОВ ПІІ «Асбіс-Україна»:

Asbis-7
Дані з ЄДР, YouControl

Редакція AIN.UA не володіє інформацією, чи кіпрський паспорт є єдиним паспортом Сергія Костевича.

Чи Asbis присутня в рф та Білорусі

Asbis від початку війни оголосила про підтримку України, створила гуманітарний фонд на 2 млн євро, надає техніку, генератори, медичну допомогу, «швидкі» та інший транспорт. 

До початку повномасштабної війни росія та Україна були основними ринками для Asbis. До речі, у своїй документації компанія визначає початком війни 2022 рік, а не 2014. На 2021 рік росія за обсягами доходу — ринок №1 для Asbis, із річним доходом $576 млн, Україна ($475 млн) та Казахстан ($383 млн) — на другому та третьому місцях відповідно.

Asbis-7
Слайд з презентації компанії за 2021 рік

Тобто, до початку війни російський ринок забезпечував майже 20% всього доходу компанії. У Asbis до війни в росії та Білорусі працювали такі «доньки», в яких у компанії було 100% (дані фінзвіту компанії за 2021 рік):

  • ООО «Асбис» (Москва);
  • ООО Must (Москва);
  • ООО Avectis (Москва);
  • FPUE Automatic Systems of Business Control (Мінськ);
  • Asbis Close Joint-Stock Company (Мінськ);
  • E-Vision Production Unitary Enterprise (Мінськ);
  • Центр навчання менеджерів та спеціалістів в IT (Мінськ);
  • Breezy LLC (колишній Cafe-Connect, Мінськ);
  • MacSolutions (Мінськ);
  • Vizuators LLC (Мінськ) та інші.

В Україні компанії також належить серія юросіб: ТОВ ПІІ «Асбіс-Україна», ТОВ «ІОН-Україна» (iON Ltd), ТОВ «Брізі» (Breezy Ltd), ТОВ «Айсаппорт» (iSupport Ltd, колишній «Асбіс Сервіс») та інші.

2021-2022 року компанія частково закривала російські та білоруські «доньки». Наприклад, за офіційними даними, московський та мінський Avectis ліквідували у листопаді 2021 року. Білоруський Avectis, який Asbis купив 2017 року через Atlantech, працював із держклієнтами Білорусі, а також великими білоруськими підприємствами, такими як МАЗ або «Белшина».

У травні того ж року були закриті білоруські LLC Visalia, LLC Vizuator та Vizuators LLC. Московський Must продали у липні 2022 року.

У звіті за III квартал 2022 року йдеться про наслідки війни для компанії, та про те, що Asbis скоротила присутність на ринках рф та РБ

«Порівняльний аналіз між країнами свідчить про те, що великий спад у продажах у третьому кварталі 2022 року спостерігався на ринках, прямо залучених до захоплення України, у росії та Білорусі, де Група вирішила значно скоротити свою присутність».

Якщо до повномасштабної війни росія була на першому місці по продажах, то протягом року цей ринок вийшов з топ-10 для компанії. За звітом компанії, російський ринок за рік просів у грошах більше, ніж удвічі: у першому півріччі 2022 року приніс компанії $107,1 млн (за аналогічний період 2021 року — $238 млн).

Asbis-6

А за даними за III квартал 2022 року взагалі випав із топ-10 ринків по продажам. Його місце посів Казахстан:

Asbis-5

Згідно зі звітом за IV квартал 2022 року, на 31 грудня 2022 року у компанії лишилися юрособи в рф та РБ: ООО «Асбис», а також мінські FPUE, E-Vision, Asbis CJSC, Breezy LLC, Maksolutions. Також у звіті йдеться про те, що «війна між Україною і росією» створила несприятливі умови для ведення бізнесу, і що санкції, накладені на росію, «обмежують можливості продавати конкретні продукти»:

Asbis-4

Звіт компанії також містить формулювання про те, як коливання валютних курсів впливають на валюту країн, де працює компанія, і серед цих валют названий російський рубль. Разом із тим в звіті йдеться про те, що група компаній припинила операції в росії. 

За 2022 рік продажі групи компаній в росії склали $134 млн. Враховуючи, що перше півріччя 2022 року принесло компанії $107,1 млн, схоже, що у III і IV кварталах на російському ринку все ще йшли продажі — на $27 млн.

Asbis-2

Показовим є те, як сильно виросли ринки сусідніх з росією країн. Наприклад, продажі за рік у Вірменії виросли більше, ніж на 217%, у Грузії на 124%. За рік більш як у два рази виросли продажі у Казахстані. Азербайджан, якого не було у топ-10 у 2021 році, стрімко увірвався до списку лідерів. Це може вказувати на існування паралельного імпорту товарів до рф, який активно почав розвиватись саме після виходу міжнародних компаній з російського ринку. 

Asbis-1
Дані з фінансового звіту компанії за 2022 рік

У лютому 2023 року уповноважений ЄС із санкцій Девід ОʼСалліван заявляв у коментарі FT, що ЄС та партнери розслідують тенденцію ухиляння від санкцій, накладених на росію, шляхом продажів з ЄС та США через країни-сусіди росії, зокрема, Вірменію та Киргизстан. В Asbis стверджують, що дотримуються усіх санкцій проти рф та РБ, але причину такого стрімкого зростання продажів у країнах, що межують з рф, не вказують.

На момент публікації у Asbis лишається в росії щонайменше одна юрособа: ООО «Асбис». У нього працює сайт на домені першого рівня, а також офіси у Москві, Казані та Ростові-на-Дону, є відкриті вакансії для російських офісів, для програмістів, адміністраторів, сапорта. Причому, є як старі, за 2022 рік, так і свіжі, за березень 2023 року (дані з сайтів HH.ru, asbis.ru та jobfilter.ru на 10 квітня 2023 року):

Вакансії з сайтів HH.ru та jobfilter.ru на 10 квітня 2023 року

На російському сайті компанії серед вендорів також досі вказаний підсанкційний «Яндекс». У звіті за 2022 рік Asbis неодноразово наголошував на тому, що дотримується підсанкційних обмежень та не продає товари підсанкційним компаніям.

Коментар компанії

На питання AIN.UA про те, чи компанія досі присутня та працює на ринках росії та Білорусі, чи лишились там робочі юрособи та персонал, в Asbis відповіли таке:

  • Компанія не працює в росії, але у складі ASBIS Group лишилась російська юрособа ООО «Асбис» (яка не проводить операцій).
  • Asbis дотримується усіх санкцій, накладених ЄС на росію та Білорусь, і одразу зупинила продаж підсанкційних товарів до обох країн. Разом із постачальниками та вендорами Asbis вилучила інвентар (товари — ред.) з росії та повернула його до постачальників.

 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук