Депутати пропонують карати за критику влади та коментарі, що «ведуть до зростання соціальної напруги»

1

У верховній раді зареєстровано законопроект №9223, який під виглядом боротьби з ботофермами пропонує доповнити Кримінальний кодекс статтею, що передбачатиме штрафи, виправні роботи та навіть позбавлення волі для громадян, які пишуть коментарі в соцмережах.

Один з авторів вже пояснив, що законопроект націлений виключно на ботоферми, а всі, хто його критикує — це «ботоферми і фейкові проекти, які заробляють на інфо-атаках». Проте до цього законопроекту і справді є безліч питань.

Що передбачає законопроект?

Як повідомляє «Апостроф», законопроєкт №9223 передбачає запровадження кримінальну відповідальність за поширення в соціальних мережах інформації, яка «веде до зростання соціальної напруги».

  • У пояснювальній записці йдеться, що мета «нововведення» полягає в посиленні відповідальності за поширення неправдивої інформації для тих, хто використовує фейкові акаунти в соцмережах.
  • Водночас формулювання пункту 3 тексту зазначеного проекту закону дозволяє притягнути до відповідальності також осіб, які пишуть повідомлення зі свого особистого облікового запису.
  • До відповідальності хочуть притягати за поширення недостовірної інформації та за втручання у справи юридичних та фізичних осіб, якщо такі дії ведуть до «підвищення рівня соціальної напруженості, порушення конституційних прав та свобод громадян, або іншим чином загрожують національній безпеці».
  • При цьому, для отримання штрафу в розмірі від 750 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (а це від 1 млн до 1,3 млн гривень) або виправних робіт на строк до одного року, ознак державної зради в цих повідомленнях може й не бути.

Як його необхідність пояснюють автори?

В пояснювальній записці до законопроекту мова перш ха все йде про боротьбу з ботофермами, які використовуються для «здійснення деструктивної інформаційної діяльності на шкоду національній та державній безпеці України».

«Проти таких фейкових провокацій та ботоферм, які брехливими інфо-атаками загрожують нацбезпеці та національним інтересам України, і спрямований законопроект 9223, а не для «покарання за критику влади», як брехливо «розганяють» маніпулятори. Хто не займається публічною брехнею, може не перейматися. І критикувати владу можна «скільки влізе», головне при цьому не брехати;) Критика для влади навіть дуже корисна — коректна і конструктивна;)», — написав в себе на сторінці один з авторів законопроекту Георгій Мазурашу.

Проте, як передає «Телеграф», законопроект не конкретизує механізм та не визнає суб’єкт, який буде уповноважений визначати інформацію як неправдиву. Тож неправдивим може стати практично будь-який коментар, правдивість якого ви не зможете підтвердити.

Крім того, не визначає кількості облікових записів (наприклад — особистого і робочого), використання яких одним користувачем може зумовити настання кримінальної відповідальності, а також не надає визначення поняттю «соціальна напруга», підвищення рівня якої є обов’язковою складовою для кваліфікації діяння за ст. 114-3 КК України

Що відомо про авторів законопроекту?

Авторами законопроекту є народні депутати Георгій Мазурашу, Сергій Кузьміних, Максим Павлюк, Михайло Лаба та Олег Арсенюк. Як зазначає «Уніан», найвідомішими серед авторів є саме скандальні нардепи Георгій Мазурашу та Сергій Кузьміних.

Чому це важливо

Подібні проекти законів мають чимало питань та часто не дають конкретики по питанням, про які ж самі говорять. А отже це каральний закон, що не має бути прийнятий, оскільки може використовуватись саме як репресивний формат проти незадоволених діями влади. Деякі депутати вже запевнили, що не дадуть ходу цьому проекту.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук