Respeecher тренує ШІ для розпізнавання кримськотатарської. Як долучитися 

Український ШІ-стартап Respeecher, який займається синтезуванням голосів у Голлівуді, навчає популярну нейромережу кримськотатарській мові. Це сприятиме її популяризації та може прискорити її появу у багатьох звичних сервісах: помічниках у телефонах, чат-ботах та автоматичних перекладачах.

  • Якщо українську мову, хоч і не досконало, Siri чи Alexa розпізнають, то для кримськотатарської такої AI моделі на разі не існує. 
  • Раніше команда Respeecher навчила нейромережу розпізнавати українську мову. Цим ресурсом можуть скористатись як поодинокі розробники і науковці, щоб покращити аудіо сприйняття української мови у своєму продукті, так і великі корпорації, такі як Facebook, Google, Amazon.

«Процес збору та аналізу інформації є доволі часозатратний: може зайняти багато місяців. Втім, наша команда хоче, щоб цей ресурс був безкоштовними і доступним у відкритих джерелах. Віримо, що це допоможе у популяризації використання, як української, так і кримськотатарської мови», – коментує СTO та співзасновник Respeecher Дмитро Бєлєвцов. 

  • Для високоякісного аналізу ініціаторам проєктy потрібно 1000 годин із записами кримськотатарської мови. Чим більше відмінних акцентів і тональностей голосів модель ШІ проаналізує, тим точнішим буде результат розпізнавання мови. Respeecher закликає носіїв кримськотатарської мови надсилати аудіозаписи мови або ж на лінки на записи через форму. 
  • Найкраще підійдуть аудіозаписи кримськотатарської мови, записані у тихій кімнаті з мінімальною кількістю фонових шумів. Бажано робити записи на хороший мікрофон, втім навіть аудіозаписи зроблені на iPhone чи подкасти також підійдуть.
  • В стартапі запевнили, що усі надіслані записи будуть використані лише в цілях навчання нейромережі та для аналізу кримськотатарської мови в цілому та її кращого розпізнавання. Жодні дані конкретних осіб не будуть зберігатись, і без дозволу носія команда не відтворюватиме і не синтезуватиме чужі голоси.
  • Стартап уже працював з найбільшими Голлівудськими студіями, дотримуючись цих етичних стандартів. Зокрема, завдяки штучному інтелекту, команда Respeecher створила синтезовані голоси для Дарта Вейдера, Люка Скайвокера та гри God of War Ragnarok.

Respeecher – український стартап, який за допомогою штучного інтелекту дозволяє одній людині розмовляти голосом іншої. Продукт створений у 2018 році Олександром Сердюком, Дмитром Бєлєвцовим та Грантом Рібером. Команда Respeecher працювала над створення AI голосів для Зоряних воєн, а саме голосів Дарта Вейдера та Люка Скайвокера. У 2021 були номіновані та виграли Emmy Awards. На разі команда стартапу налічує близько 45 осіб і розширюється. Головний офіс Respeecher у Києві. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук