Кофаундер monobank запустив виробництво БПЛА для армії, вклав $8 млн

Через війну на ринку дронів виник дефіцит, а ціни виросли. Співзасновник monobank Володимир Яценко 2022 року запустив виробництво українських дронів «Довбуш Т10» для того, щоб запропонувати дешевший аналог.

За мету проекту поставили зробити дешевий БПЛА, пристосований до вирішення бойових завдань. Зокрема, у подоланні РЕБ та ППО ворога. За словами Яценка, був випадок, коли один із безпілотників, переданий армії, ворог не міг збити ППО протягом 10 днів. Тож, щоб його знищити, вони використали ракету БУК. Тобто, на базову модель БПЛА за $5000 вони витратили ракету ціною $200 000.

Редакція AIN.UA публікує невелике інтерв’ю із Яценком про те, як зараз працює виробництво та як дрони показують себе в роботі.

Тут і надалі — фото з офіційної Facebook-сторінки Сил територіальної оборони ЗСУ

Ви говорили, що мета проекту: дешеві та ефективні безпілотники. Чи вдається зробити БПЛА, який коштує умовно менше $100 000?

Так, БПЛА «Довбуш Т10» коштує 500 000 гривень, і я вважаю, що БПЛА середнього класу зі звичайною оптикою не мають коштувати набагато більше. Все, що продається дорожче $15 000 доларів — це спекуляція на війні.

На якій стадії проект зараз?

На тепер «Довбуш» — це БПЛА середнього класу оперативно-тактичного рівня з можливістю працювати як коригувальник артилерії на дальність до 35 км, зокрема, із використанням інерціальної системи навігації, якщо відсутній сигнал GPS, або ударний з корисним навантаженням до 12 кг боєприпасів.

Чи вдається закуповувати комплектуючі?

Майже всі комплектуючі у нас — власного виробництва.

Як ваші дрони показують себе на фронті?

Використання на фронті залежить від навичок операторів. Майже тотальне застосування РЕБ суттєво підвищує планку для таких навичок. Але ті завдання, на які він здатний — вирішує.

Чи можете говорити про масштаби виробництва, скільки БПЛА на місяць виходить робити?

На жаль, не можу надати цифри по масштабу виробництва. Але на тепер — це промислові обсяги.

Що із дронами відбувається далі: продаєте чи передаєте військовим?

Всі літаки безкоштовно передаються у ЗСУ після проходження навчання і успішного складання іспитів. Є запит на закупівлю наших БПЛА від Міноборони.

Що плануєте робити далі?

Плануємо підвищити потужність виробництва вдвічі. Загальні інвестиції в обладнання на тепер вже перевищили $3 млн, загальні інвестиції — $8 млн. В планах — почати виробництво аналога DJI Mavic, але з використанням РЕБ захищеного каналу керування.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук