Чи потрібно українцям платити податки із соцдопомоги інших країн: коментар юриста

У квітні добігає кінця період, коли українські громадяни можуть декларувати свої доходи як фізичні особи. Для тих українців, які виїхали за кордон і отримують там соціальну допомогу, може постати питання: чи потрібно декларувати ці кошти та платити з них податки.

AIN.UA спитав у юристів, яким чином це регулює українське податкове законодавство.

Микола Клименко, керівник практики бухгалтерського супроводу «Юскутум»:

«Із закінчення квітня добігає кінця пора подання декларацій про майновий стан і доходи для резидентів-українських громадян. Це стосується і громадян України, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах, про це йдеться в Повідомленні Офісу уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

«Згідно з Податковим кодексом України, платники податків зобов’язані подавати річну декларацію про майновий стан і доходи з подальшою сплатою податків. Однак чинним законодавством передбачається виняток щодо оподаткування доходів за кордоном. Це стосується осіб та членів сім’ї першого ступеня споріднення, постраждалих внаслідок збройної агресії рф, і які скористалися правом на тимчасовий захист за кордоном та отримують допомогу від іноземних держав та їхніх державних фондів».

Крім того, наприкінці березня цього року відбувся онлайн-марафон за участю представників ГУ ДПС на тему: «Українські біженці в ЄС — оподаткування та декларування», на ньому обговорювалися питання оподаткування, що стосуються багатьох громадян України, які знайшли прихисток в країнах Європи, і не тільки, та отримують там соціальну допомогу.

Хоча такі виплати звільнені від сплати податків, та все ж таки ці доходи підлягають декларуванню на загальних підставах.

Але податківці повідомили, що Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики спільно з ДПС та
Міністерством фінансів України опрацював зміни до ПКУ згідно з якими такі доходи не підлягатимуть декларуванню. У разі прийняття таких змін, декларацію про доходи при отриманні тільки соціальних виплат не потрібно буде подавати. Але якщо були отримані ще якість кошти окрім соціальних виплат, подавати декларацію необхідно.

Строк подання декларацій за 2022 рік добігає кінця 01.05.2023 строк сплати податків 01.08.2023, але якщо отримувались тільки соціальні виплати сплачувати податки не потрібно. За несвоєчасне подання декларацій передбачений штраф у розмірі 340,00 гривень.

Але на час дії воєнного стану штрафи не застосовуються, якщо особа, яка повинна була провести декларування, не має змоги це здійснити у відповідності до п.69.1 розділу Перехідних положень ПКУ, і провела декларування на протязі 6 місяців після скасування воєнного стану.

Враховуючи на те, що майже підготовлені зміни до ПКУ з цього питання, які відміняють обов’язок декларування, скоріш за все його проводити буде вже не потрібно. З часом все проясниться».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук