20 квітня 2023 року відкрився перший «Білий налив» у Польщі – точка української однойменної мережі ресторатора Дмитра Борисова. Її запустили по франшизі українці в місті Вроцлав.

AIN.Business детальніше розпитав Дмитра Борисова про те, як відкрити «Білий налив» по франшизі за кордоном. Він також пояснив чи відрізняються концепції закладу в Україні та Європі, якими є умови співпраці з франчайзі, та які країни/міста актуальні для запуску.


Концепція «Білого налива» за кордоном

Концепція та формат закладів Biłly Nalew, які наразі створюються та працюють в Польщі або за кордоном, ніяк не відрізняється від закладів в Україні.

Різниця лише в ціні на позиції в меню, говорить Борисов. Наприклад устриці, хотдоги, сидр та наливки в Україні коштують в середньому по 1€ за страву чи напій, то у Вроцлаві їх вартість ~ 9 злотих (€1,9).

«Білий налив» по франшизі -1
Зображення в матеріалі: Biłly Nalew

Ціна питання

  • Паушальний внесок становить €9999. Це сума, яку потенційний франчайзі сплачує на початку співробітництва, щоб разом з командою «Білого Наливу» почати шукати відповідне приміщення, постачальників обладнання, працівників, розробляти дизайн, технології виробництва тощо.
  • Відкриваючи «Білий налив» по франшизі за кордоном, інвестиції партнера у створення закладу в середньому становитимуть близько €1000 на один квадратний метр приміщення. В цю суму входить все необхідне для прибуткової діяльності: обладнання, меблі, вивіски, ремонт, пакування, склад напівфабрикатів та напоїв для продажу в перші дні роботи закладу після відкриття, зарплата працівників першого місяця роботи, депозит оренди приміщення (1-3 місяці) тощо.
  • Роялті – 3,5-5% від виторгу, або фіксована сума €999 на місяць.

Формати

  • від 30 до 100 кв. метрів для повноцінного закладу;
  • від 12 до 30 кв. метрів для формату food&drink point, наприклад в ТРЦ;

Для закладу від 30 кв. метрів з 30 посадковими/стоячими місцями в середині закладу та на вулиці біля закладу необхідні такі інвестиції:

  • € 42 000 — з купівлею кавомашини;
  • € 39 500 — без купівлі кавомашини (оренда/лізинг/розстрочка);
  • € 36 500 — без купівлі кавомашини та технологічного обладнання (оренда/лізинг/розстрочка).

Ці інвестиції складаються з :

Обладнання — €15 000:

  • кавомашина — €2500 (або оренда/лізинг/розстрочка);
  • піч — €1000;
  • грилі — €2000;
  • посудомийна машина — €1500 (або без посудомийної машини, якщо видача та доставка виключно в одноразовому брендованому посуді);
  • холодильники та морозильники — €5000;
  • технологічне обладнання (охолоджувачі, системи розливу, столи, front desk каса, вітрини тощо) — €3000 (або часткова оренда/лізинг/розстрочка).

Меблі — €8 000:

  • технологічні меблі, барна стійка, стелажі — €2500;
  • гостьові меблі, столи, стільці, бочки на 30 посадкових/стоячих місць в середині закладу та на вулиці біля закладу — €5500.

Декор — €5 000:

  • фірмова люстра з келихів — €1500;
  • фірмові неонові лайт-бокси та вивіски — € 3000;
  • картини — €500.

Ремонт — € 9 000.

  • Оздоблення, освітлення, інженерія, вентиляція (за необхідності, якщо приміщення не було закладом громадського харчування) ~ €300 кв. метр.
  • Посуд брендований одноразовий, серветки, палички, бокали: €2500.
  • Перший склад — €2 500.

Також сюди входять витрати на:

  • закупку продуктів та напоїв на перші 15 днів роботи закладу (із розрахунку 300 чеків в день роботи закладу);
  • від 15 до 50 квт спожитої електроенергії;
  • базова притоково-витяжна вентиляція;
  • можливість розміщення стоячого/сидячого літнього майданчика перед або поруч з закладом (або перед корнером/острівцем Biliy Nalyv food&drink point в ТРЦ).

Прогнозують, що заклад окупиться за термін від 54 до 450 днів.

«Білий налив» по франшизі-2

Вимоги до локації

  • Пішохідні центральні вулиці міста, або ТРЦ, з максимальним трафіком з понеділка по неділю.
  • Оптимально: розташування поруч інших закладів формату Quick Service Restaurants (McDonald’s, KFC, Burger King, Subway, Five Guys, Shake Shake, Chipotle, Wendy’s, Pret A Manger і такі інші) або інші популярні заклади громадського харчування, кафе, бари.
  • Розташування в діловій частині міста з офісними центрами, офісами компаній в радіусі до 3-5 кілометрів від закладу.

Вимоги до приміщення

  • Квадратура від 30 до 100 кв. м. (від 12 до 30 кв. м. для острівка Biliy Nalyv food&drink point).
  • Від 15 до 50 квт електрики.
  • Базова притоково-витяжна вентиляція та кондиціонування (не як для закладу громадського харчування, а як для кав’ярні чи магазину типу Żabka).
  • Можливість розміщення стоячого/сидячого літнього майданчика перед або поруч з закладом (або перед корнером/острівцем в ТРЦ).
«Білий налив» по франшизі-3

Допомога франчайзі з відкриттям

  • Партнер-франчазер надає всю необхідну інформацію, технологічні рішення, дизайн-проект, перелік рекомендованих постачальників обладнання, продуктів та напоїв, юридичних та фінансових радників тощо.
  • Також власнику бізнесу надається доступ до платформи erp.borysov.system та навчального порталу, де партнер і його співробітники зможуть пройти навчання та атестацію щодо процесів та технології приготування страв та розливу напоїв.
  • За необхідності Дмитро Борисов приїжджає особисто до партнера-франчазі, щоб допомогти на 100% розв’язати питання на місці. У такому випадку трансфер/проживання сплачується партнером-франчазі додатково.

Актуальні країни для запуску франшизи

  • Польща
  • Чехія
  • Німеччина
  • Франція
  • Великобританія
  • Іспанія
  • Хорватія
  • Словенія
  • Словаччина
  • Чорногорія
  • Італія
  • США
  • Канада
  • Аргентина
  • Бразилія
  • Мексика
  • Нідерланди
  • Норвегія
  • Данія
  • Португалія
  • Дубай
  • Туреччина

Ознайомитися з усією необхідною інформацією та придбати франшизу можна на сайті Дмитра Борисова за посиланням.