На яких фрілансерів зростає попит під час війни: дослідження

Українська платформа для фрілансерів Freelancehunt проаналізувала попит на фріланс-спеціалістів у період з вересня 2022 по лютий 2023, порівнюючи з таким самим проміжком часу до війни. За результатами дослідження, найбільший попит мають такі напрямки: програмування, дизайн та креативи, робота з текстами та переклад, архітектура, просування.

Програмування

За цим напрямом популярні такі спеціальності:

  • Node.js — тут найбільший приріст за бюджетами виконаних проектів у 337,14%. Зростання насамперед викликано попитом на цих спеціалістів серед замовників зі світу. 
  • Зростає попит на розробників мобільних додатків: IOS — 268,3%, Android — 123,71%. Розробники застосунків під техніку Apple популярніші, водночас у користувачів iOS у середньому рівень доходу вищий, ніж у користувачів Android, а отже вище ймовірність використання додатків, де є платна підписка.
  • Swift — зростання становить 231,53%. Набирає попит пропорційно зростанню бюджетів на проектах з розробки додатків для iOS.
Тут і надалі дані Freelancehunt

Дизайн та креативи

На дизайнерів виріс попит, адже з початком війни у багатьох підприємців виникло нове завдання: перепакувати чи з нуля розробити продукт, який відповідатиме тренду українізації або для виходу на нові ринки. Спеціалізації, на які виріс попит:

Робота з текстами та переклад

Закон про зміни щодо використання бізнесом української мови та загалом тренд на українізацію збільшили попит на переклади та копірайтинг, рерайтинг текстів. Серед найпопулярніших напрямів:

Архітектура та просування

По цих напрямах найпопулярніші завдання та спеціалізації такі:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук