Український AI-стартап Osavul залучив $1 млн від SMRK

Українська AI-компанія Osavul, що фокусується на інформаційній безпеці, протидії дезінформації та аналізі інформаційного середовища, залучила $1 млн від венчурного фонду SMRK в рамках seed-раунду інвестицій. 

Що таке Osavul

За допомогою рішення Osavul спеціалісти із безпеки та комунікацій, що працюють із державним сектором та політичною сферою, бізнесом, некомерційними організаціями, агенціями з безпеки та PR-сферою, можуть виявити необхідну інформацію, виміряти та віднайти шляхи протидії, якщо вони становлять загрозу.

Компанія орієнтується на підхід co-pilot, що дозволяє працювати з більшими масивами даних, ефективніше знаходити та аналізувати інформацію, а також вчасно знаходити та нейтралізовувати загрози.

Скріншот: Osavul

Osavul заснували у березні 2022 року Дмитро Плєшаков та Дмитро Білаш, які мають досвід у сфері ІТ-розробок та штучного інтелекту. З початком повномасштабного вторгнення команда почала працювати із державними органами в якості волонтерів. Запропоноване рішення стало підґрунтям до створення першої версії Osavul. У 2023 році розробка компанії CIB research стала переможцем у рамках 1991 media hackathon. 

«Osavul виник як відповідь на російське вторгнення в Україну. Світ стикнувся із потужною хвилею пропаганди та наративів, що дискредитували українців та їх боротьбу. Також останні роки ми спостерігаємо надстрімкий розвиток AI через появу Large Language Models, на кшталт ChatGPT. Нові технології полегшують створення та поширення будь-якого контенту – як текстового, так і візуального – таким чином підвищуючи небезпеку поширення дезінформації. Тож державні інституції та компанії потребують нових потужних технологій, щоб ефективніше протистояти загрозам, пов’язаними із дезінформацією»,

— коментує Дмитро Плєшаков, співзасновник та CEO Osavul.

Наразі компанія пропонує три продукти:

  • CommSecure – software платформа для проведення information environment assessment, виявлення та аналізу наративів, а також інформаційних загроз в медіасередовищі;
  • CIB Guard – модуль для аналізу скоординованої неавтентичної поведінки між акаунтами в медіа, месенджерах та соціальних мережах;
  • InfoOps – інтегрований сервіс, коли компанія і надає софт, і сама виконує задачі з аналітики та протидії дезінформації. Також відстежується динаміка поширення наративів, джерела та шляхи їх розповсюдження. 

Програмне забезпечення Osavul вже використовується Центром Протидії Дезінформації при РНБО України та українськими відомствами з сектору безпеки та оборони.

Деталі угоди

  • Фінансування буде спрямоване на маркетинг та розвиток технологічної платформи, зокрема інтеграції технологій Large Language Models для виведення аналізу інформаційного середовища на новий рівень.
  • Також в планах компанії експансія продукту на міжнародні ринки та співпраця із закордонними компаніями та урядовими організаціями. 
  • Наразі Osavul має сформовану senior-команду, та у пошуці талановитих інженерів та спеціалістів для подальшої роботи із міжнародними партнерами та клієнтами. 

«Osavul заснований винятковою командою з глибоким розумінням технології штучного інтелекту і з інженерної, і з бізнес-перспективи. Для нас велика честь брати участь у їхньому новому проєкті»,

— коментує Влад Тісленко, партнер SMRK

SMRK – український венчурний фонд, заснований у 2013 році, що фокусується на стадіях від Seed до Series B. Він надає інвестиції на суму від $500 000 до $1,5 млн стартапам, які мають чіткий зв’язок з Україною та високий потенціал для позитивного економічного, соціального та екологічного впливу. Нещодавно керівний партнер фонду SMRK Андрій Довженко розповів в інтервʼю AIN.UA детально про діяльність фонду, його плани та формат роботи.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук