80% респондентів повернуться до офісів, але іноді хочуть працювати віддалено — опитування AIN.UA

Читати на RU

У новому анонімному опитуванні редакція AIN.UA запитала читачів, чи готові вони знову працювати в офісі після 4 місяців карантину. У тих, хто вже повернувся з дистанційки, ми уточнили, як компанії захищають своїх співробітників та що змінилося в організації робочого процесу.


Дослідження. Загалом в опитуванні взяли участь 587 людей. Вони відповідали на поставлені AIN.UA закриті питання. Нижче наведено результати опитування. Ми також публікуємо коментарі читачів щодо перспективи повернутися на робоче місце.

Що думають співробітники

  • Дослідження показало, що українці ще не готові повертатися до колишнього режиму роботи. Майже 40% опитаних відзначили, що воліли б і далі працювати з дому.
  • 23,7% читачів уже повернулися до офісів. При цьому більшість цих фахівців працюють у командах до 50 осіб. Вони також зазначили, що роботодавець дозволяє працювати вдома за бажанням.
  • Готові їздити до офісу, якщо буде можливість поєднувати це з віддаленою роботою, 25,4% опитаних. Про бажання невдовзі відновити роботу в колективі розповіли 6% спеціалістів.
  • Цікаво, що 5% респондентів категорично проти такої перспективи. Якщо їх попросять вийти в офіс, вони готові звільнитися.

На яких умовах готові повернутися до офісу

Можливість іноді працювати віддалено — найважливіший чинник, що впливає на рішення респондентів. На цьому наголосили 83,8% опитаних. Серед інших умов: позмінна робота, взаємне носіння захисних масок та дотримання дистанції між колегами. 14,4% їздитимуть до офісу, якщо керівництво підвищить зарплату.

Компанії в умовах карантину

На четвертому місяці карантину компанії не поспішають повертати співробітників до офісів. Це підтвердили 48% респондентів, що працюють віддалено, і поки що вони не чули про плани фірми повертати всіх в офіс. 17,9% зазначили, що їм продовжили карантин до кінця літа, 2% — до кінця осені.

28,1% компаній повернулися до докарантинного режиму. При цьому 22,6% респондентів зазначили, що в таких фірмах карантин жодним чином не вплинув на організацію робочого процесу. Лише 67,9% роботодавців поставили в офісі антисептики, проте 55% дозволили віддалену роботу.

Компанії зі штатом від 100 до 300 осіб зобов’язали працівників ходити в захисних масках, при цьому в командах від 50 до 100 осіб такої тенденції немає. 17% фірм відмовилися від робочих зустрічей, а 28,8% збільшили відстань між робочими столами.

Хто пройшов опитування

В опитуванні взяли участь співробітники компаній з таким штатом:

  • понад 300 осіб — 33,4%;
  • від 100 до 300 осіб — 19,4%;
  • від 20 до 50 осіб — 17,7%;
  • до 20 осіб — 16,5%;
  • від 50 до 100 осіб — 12,9%.

За результатами опитування, на постійну віддалену роботу перевели команди чисельністю до 20 осіб.

Що ви думаєте про відновлення роботи з офісу?

Продуктивність роботи вдома дуже впала. В офісі легше концентруватися. До того ж фактор присутності є дуже важливим для проєктних команд чисельністю до 10 осіб, яким необхідний постійний живий обмін ідеями.

Начальство не переймається через потенційну небезпеку. Нам м’яко натякнули, що після відкриття метро усі мають повернутися. Але, якщо чесно, з дому працюється менш продуктивно.

Робота в офісі й раніше не приносила задоволення через відсутність систем кондиціювання або вентиляції, неякісне прибирання тощо. З появою коронавірусу майже нічого не змінюється. Роботодавцям здебільшого начхати на здоров’я співробітників та їхніх сімей, ніхто не хоче вкладати гроші в те, щоб людям було комфортно перебувати в приміщеннях та нормально дихати.

Особисто мені ідея не до душі, проте керівництво вирішило відновити роботу в офісі (з масками, санітайзерами, одноразовим посудом, також змінили розсаджування команд). Проте, якщо буде щось сильно не влаштовувати, говоритиму про можливість працювати дистанційно чи шукатиму нову роботу.

Робота з офісу має бути опцією. Якщо поточні завдання зручніше виконувати вдома, то має бути можливість працювати віддалено.

Після 3 місяців дистанційної роботи моя продуктивність зросла на 40-50%. В офісі робота відбувається значно повільніше, ніж удома. На це впливають різні чинники: комфортність робочого місця, продуктивність комп’ютера, можливість не витрачати час на дорогу та інше. Справді, обговорити завдання наживо набагато простіше, ніж телефоном, але це, мабуть, єдина перевага.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук