Як сервіс розпізнавання облич Clearview AI шукає воєнних злочинців з рф: інтерв’ю

Американський сервіс розпізнавання облич Clearview AI використовують українські прикордонники та Нацполіція, щоб шукати та визначати російських воєнних злочинців, людей, причетних до викрадення українських дітей та інших представників окупаційних сил.

AIN.UA поспілкувався із CEO цього стартапу, Хоаном Тон-Тхатом про те, як Clearview допомагає визначати винних у воєнних злочинах, шукати зниклих людей, а також про плани відкрити український офіс.

Фото Державної прикордонної служби України

Ви плануєте запускати офіс в Україні?

Зараз думаємо над цим. Тут так багато талановитих програмістів. Також Україна зараз — гарний майданчик для тесту продуктів з безпеки, адже потреба у безпекових сервісах тут вища, аніж будь-де. Вам зараз дуже швидко доводиться розвивати технології типу дронів, штучного інтелекту та інших цифрових технологій, які можна використовувати на війні.

Усі українські розробники, з якими я тут знайомився, — справді круті спеціалісти, можу підтвердити це, як програміст. Тут багато потенціалу для розвитку після, і навіть під час війни.

Ви працюєте з українським урядом, як почалася ваша співпраця?

Коли почалася повномасштабна війна, ми вийшли на зв’язок із українськими урядовцями, думаючи, що наш софт може стати у нагоді, хоч і не розуміли на той час, наскільки корисним він може бути для України. Ми передали повідомлення українським урядовим структурам через колишнього посла, і вже через тиждень отримали мейл від Української прикордонної служби та Міноборони.

На Zoom-колі ми показали, як працює наша технологія. Нам вислали тестові фото, і наш сервіс одразу розпізнав людей на них. Так що прикордонна служба почала його використовувати, і про нього згодом дізналися інші урядові структури. Під час мого візиту до Києва у квітні 2023 року я зустрівся наживо з кількома людьми, яких до того бачив лише у Zoom.

Зараз нашим сервісом користуються 14 українських відомств, за його допомогою уже ідентифікували тисячі військових злочинців та більше тисячі зниклих без вісті людей (ці цифри для прикладу — з роботи лише одного відомства). І мені здається, ще є потенціал для більшої співпраці. Так ми постійно відкриваємо нові шляхи використання нашого софта, а отже, можемо його покращувати.

Наші прикордонники ідентифікували біля 10 000 російських військових злочинців за допомогою ClearView. Як ви оціните ці цифри?

Думаю, йшлося про 10 000 ідентифікацій, зокрема, в це число входять 50 людей, які мали стосунок до недавніх інцидентів з викраденням українських дітей, яких далі передають на усиновлення до росії, більше ніж 700 цивільних полонених та більше 3900 військових армії рф.

Національна поліція України також багато працює з Clearview, щоб ідентифікувати воєнних злочинців. У минулих війнах було небагато способів дізнатися, ким є людина, що скоювала воєнні злочини. Зараз у нас є фото та відеозаписи. Так що чи не вперше є можливість провести пошук та знайти профіль у «ВКонтакте» або іншу дотичну інформацію. І після того, як поліція верифікує ці дані, вона знає, хто саме це вчинив.

У вас є бази фото російських солдат та інших представників окупаційних сил?

У нас є більше 2 млрд фото з «ВКонтакте», і це було перед війною, зараз у нас даних з «ВКонтакте» та інших соціальних медіа набагато більше.

Наскільки точна ваша технологія розпізнавання облич? Нещодавно у соцмережах було жахливе відео, де росіяни відрізають голову українському військовополоненому. Ви могли би їх ідентифікувати?

Бачив це відео на зустрічі з українськими відомствами і не зміг змусити себе дивитися. Але наша технологія — доволі точна і навдивовижу ефективна у подібних випадках, особливо якщо видно бодай частину обличчя.

Можу показати вам дещо із тих прикладів, які не можемо публікувати. Фото померлих російських солдатів із спотвореними тілами та обличчями на межі упізнаваності, але все одно Clearview зумів зіставити їх із профілями ВК.

Навіть як інженери ми постійно дивуємось тому, на що здатен штучний інтелект, це межує з магією. Є організація в США під назвою National Institute of Standards and Technology (NIST), вона постійно проводить тести тисяч алгоритмів розпізнавання облич. Наш, за її даними, — другий за точністю в світі, на першому місці — алгоритм від китайської компанії. Один із тестів NIST: знайти конкретне фото з 12 млн, точність нашого сервісу становить десь 99,85%.

І навіть якби наш сервіс зробив помилку, українські відомства завжди верифікують інформацію.

Чи були вже випадки, коли людей ідентифікували за допомогою вашого сервісу і офіційно судили?

CNN публікувало відео українських полонених, яких розстрілюють в голову. Пам’ятаю, як писав представникові української Нацполіції з цього приводу. Тоді Clearview успішно ідентифікував учасників відео.

Є ще один нюанс: із таким рівнем деанонімізації, якщо ти на боці росії, то можеш замислитися, чи ти справді хочеш іти на війну, якщо інша сторона знатиме, хто ти є. Це чи не вперше в історії, коли воєнним злочинцям немає де сховатись.

Також Clearview можна застосовувати для пошуку зниклих або викрадених дітей. У нас є функція, яка сповіщає, коли зображення конкретної дитини з’являється в інтернеті.

Для чого може використовуватися ваш сервіс поза війною?

Для пошуку зниклих без вісти людей, для пошуку документів. Для подібних технологій є великий попит, навіть після завершення війни. Для прикладу, я можу відкрити банківський рахунок і налаштувати авторизацію за допомогою обличчя: це убезпечить такий рахунок від шахраїв.

Багато лідерів думок висловлюють побоювання щодо штучного інтелекту, адже він видається не зовсім контрольований. Що ви думаєте про це?

Наша філософія полягає в тому, що ШІ має бути регульованим. Саме тому ми продаємо нашу технологію лише урядовим відомствам та правоохоронцям. Якби ми надавали її кожному, було би багато випадків незаконного використання.

ChatGPT демонструє великий потенціал, і багато людей ним користуються, але ми досі не знаємо усіх переваг та недоліків подібної технології. Думаю, переваг буде все ж більше. Але все ж таки хайтек-компанії мали би бути більш відповідальними щодо штучного інтелекту. Втім, я все ще дуже вірю в ШІ.

Цю війну багато разів називали війною технологій. Як на вашу думку?

Існує багато хайтек-рішень, які допомагають на війні. В якій, я вірю, Україна переможе. По-перше, через рішучість українців та їхній бойовий дух. Але мені також здається, що це одна із перших воєн в історії людства, де цифрові технології мають настільки великий вплив. Перша цифрова війна. Її фактично постійно транслюють онлайн, що допомагає Україні збирати підтримку та ізолювати росію.

На воєнні злочини важко дивитись, але коли вони постійно видні онлайн, важко і відвести погляд убік. Усі ці зображення з мобільних, супутників, камер також можуть використати у майбутніх судах над тими, хто несе відповідальність.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук