Як і скільки відкладають читачі AIN.UA — опитування

Читати на RU

Редакція AIN.UA провела опитування на тему заощаджень. У ході дослідження вдалося з’ясувати, яку частину прибутку відкладають українці та які способи для цього обирають. Майже 40% опитаних вдається заощадити 50% зарплати.

Дослідження. Загалом в опитуванні взяли участь 530 людей. Вони відповідали на поставлені AIN.UA закриті запитання щодо суми та методів заощадження коштів. Нижче наведено результати опитування. Ми також публікуємо найцікавіші способи накопичення грошей, якими поділилися читачі.


Скільки відкладають

  • Дослідження показало, що 37,4% опитаних відкладають половину свого прибутку. Цікавим фактом є те, що майже 20% з них зберігають заощадження в готівці. Інші воліють відкладати на картку або оформлювати банківський депозит.
  • Водночас 21,5% зазначили, що заощаджують 10% прибутку. Найбільш поширеним способом відкладати малу частину доходу, є збереження коштів на карті.
  • 17,7% опитаних відкладають 20% доходу, 13,6% заощаджують 30%, менше ніж 10% — 40% усіх грошових надходжень.

Як відкладають

Більшість опитаних відкладають кошти на картку (52,1%) або зберігають у готівці (49,4%). 41,9% опитаних обирають депозит, а найменш популярним способом виявилося інвестування.

Змішаний валютний кошик — найпоширеніший метод для заощаджень. На другому місці — долар. Виключно у гривні відкладають 20% опитаних.

При цьому 83,8% опитаних мають фінансову подушку — заощадження на випадок форс-мажорної ситуації (наприклад, втрата роботи тощо).

Коронакриза та заощадження

Раніше ми з’ясували, що коронакриза переважно не вплинула на фіксовану ставку зарплати чи винагороди працівників. Про це розповіли 56,1% опитаних (загалом в опитуванні взяли участь 2512 людей). Нове дослідження показало, що 45,5% почали більше відкладати в період пандемії.

44% читачів під час карантину відкладають так само як і раніше. 10,6% опитаних зазначили, що довелося взяти кошти із заощаджень. Цікаво, що 50% їх раніше заощаджували 10% свого доходу.

«А як відкладаєте ви?»

Беру фіксовану суму на початку місяця на одяг, техніку тощо, а решту відправляю на білу картку «Монобанку». Також щоп’ятниці на чорну картку перераховую фіксовану суму на тиждень.

Вигадав цікавий спосіб накопичення — депозит на рік без дострокового розірвання із щомісячним поповненням у «Приват24». Наприклад, напередодні 8 березня відкривається депозит умовно на 200 грн. Поповнюється щомісяця на 200 грн (за графіком регулярним платежем чи вручну). Тож до наступного свята буде певний капітал. Таких депозитів потрібно 5-7 (основні затратні періоди на рік). Краще щомісяця трохи відкладати, і тоді на свято буде трохи легше.

Намагаємося жити на зарплату дружини, а мою повністю відкладати, бо вона в доларах. Звичайний процес: продати долари з ФОП-рахунку, коли спред за курсом «Приват24 для Бізнесу» та «Приват24 для фізосіб», купити долари для фізосіб. Далі можна покласти на короткостроковий депозит. Це дає змогу не сплачувати комісію у разі зняття (або зарахування на картку для виплат, яка дає змогу знімати кошти без комісії). Це найпростіший варіант, якщо не розглядати депозити, наприклад.

Головне — бюджет сім’ї, далі — бюджет на місяць, і потім — бюджети на тиждень. Для заповнення бюджету використовую табличку в Google. Для ведення обліку транзакцій — застосунок Дзен-мані (для iOS і Android), який сам через смс заповнює категорії витрат.

Розклала все по конвертах: на мрію, на відпочинок, на побутові витрати, на особисте, на поїздки, на квартиру. Так потроху кожен конверт поповнюється. Загалом уже є непогана сума.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук