Завдяки штучному інтелекту Bing стає популярнішим і загрожує пануванню Google

1

На початку лютого 2022 року Microsoft анонсувала нову версію своєї пошукової системи Bing, яка базується на оновленій версії тієї ж технології AI, яка лежить в основі чат-бота ChatGPT. Всього за три місяці компанія вже випустила власного бота на основі штучного інтелекту і навіть обігнала по можливостях класичний ChatGPT від OpenAI.

В цьому матеріалі редакція AIN.UA розповідає, чим оновлений Bing суттєво відрізняється від інших відомих пошуковиків, та як сучасні технології можуть дозволити йому повернутися до справжньої конкуренції з Google.

Чому оновлений Bing практично не має конкурентів?

Оновлений Bing є фактично покращеною версією знайомого пошуку, і надає релевантніші результати для таких простих речей, як спортивні результати, ціни на акції та погоду. Крім того, він містить нову бічну панель, яка показує більш вичерпні відповіді безпосередньо від чат-бота. на основі GPT-4.

Такий підхід буквально змінює правила гри для пошукових систем. Наявність прямої інтеграції з нейромережами GPT дозволяє системі автоматично знаходити та узагальнювати відповідь, яку ви шукаєте. Наприклад, ви можете отримати докладні інструкції щодо того, як замінити яйця іншим інгредієнтом у торті, який ви печете, прямо зараз. І для цього більше не знадобиться переглядати декілька окремих сайтів.

Таке рішення, коли користувач може миттєво отримувати прямі відповіді на свої запитання, і лише за бажанням перевіряти джерела, де чатбот бере інформацію робить Bing практично позаконкурентним на ринку пошукових систем. Особливо, якщо врахувати, що такий пошук доступний будь-якому користувачу буквально в пошуковому рядку свого браузера (якщо, звісно, ви користуєтесь браузером Microsoft Edge) і безкоштовно.

Фактично Bing, який до цього фактично пограв конкуренцію на ринку пошукових систем, починає конкурувати з іншими рішеннями штучного інтелекту. І поки виглядає так, ніби виграє навіть у конкуренції з безпосереднім розробником GPT — компанією OpenAI. 

На початку травня 2023 Microsoft відкрила доступ до AI-чатбота в Bing з підтримкою GPT-4 для широкої аудиторії (скасувавши списки очікування), а також анонсувала низку нових функцій для свого чат-бота, включно з обробкою зображень, збереженням історії чатів та підтримкою плагінів.

І травневі оновлення Bing показують, що Microsoft готова конкурувати саме з OpenAI. Послуга OpenAI з отримання доступу до тієї ж моделі GPT-4 називається ChatGPT Plus коштує $20 на місяць. Крім того, ChatGPT Plus наразі не пропонує створення зображень, веб-пошук або підтримку сторонніх плагінів.

Які в нього є недоліки та чи виправлять їх?

Bing зі штучним інтелектом має практично всі ті самі проблеми, що й звичайний ChatGPT. Технології, які лежить в основі цих систем — великі мовні моделі, або LLM — часто генерують нісенітницю. Помилки варіюються від фальсифікації наукових робіт до нездатності відповісти на елементарні запитання на зразок «що важче, 10 кг заліза чи 10 кг бавовни?».

Неправдиві факти та упередженість самі по собі є проблемою, але вони також посилюються проблемою «однієї правильної відповіді» — тенденцією пошукових систем пропонувати окремі та остаточні відповіді. Проте такі проблеми, найімовірніше, будуть виправлятися з кожним новим великим оновленням й врешті решт стануть незначними.

Найцікавіша (хоч і найвіддаленіша) проблема стосується впливу, який системи по типу Bing AI можуть мати на мережу. Пошукові системи ШІ збирають відповіді з інших сайтів. Якщо вони не повернуть трафік на ці сайти, вони втратять дохід від реклами. Якщо вони втрачають дохід від реклами, ці сайти помруть і не будуть оновлюватися. Що станеться у такому випадку?

Який стан ринку пошукових систем і чи варто хвилюватися Google?

Згідно з даними сервісу SimilarWeb, у березні 2023 року Bing займає лише 3,12% від всього світового використання пошукових систем. Проте якщо говорити про використання на комп’ютерах, то його частка вже піднімається до 8,31%.

Хоч це все ще в понад 10 разів менше ніж в Google, проте залишає простір для конкуренції. Крім того, Bing, на відміну від Google може не переживати про втрату доходу від реклами чи інші побічні втрати від впровадження штучного інтелекту, адже Microsoft, здається, готова покривати будь-які витрати.

Крім того, вже у квітні 2023 року (навіть до великого оновлення Bing) стало відомо, що Samsung вивчає доцільність відмови від пошукової системи Google та використання належної Microsoft системи Bing на своїх девайсах як пошукова система за умовчанням.

Залишити коментар

Коментарі | 1

  • Bing не для українців, ця програма постійно тікає до “узкого язіка”, не розуміє, як прочитати символи при “не змінюванні розкладки”, не розуміє українських абревіатур і взагалі повний відстій…

Пошук