Nvidia — як виробник кирок у часи Золотої лихоманки. Компанія виграла і від буму крипти, і від буму AI

Капіталізація Nvidia знову перетнула позначку у $700 млрд. Це не рекорд: два роки тому капіталізація перевищувала $800 млрд. І тим не менше, сьогодні саме виробник заліза (а саме це в першу чергу асоціюється з Nvidia), дорожче Meta, Tesla чи китайських гігантів Alibaba та Tencent. Серед технологічного сектору компанія у топ-5. Як так трапилось? 


Всі без винятку стверджують: саме Nvidia вдалось двічі якісно використати бум нових технологічних напрямків, на які, здається, компанія спочатку зовсім і не опиралась. Бренд Nvidia відомий насамперед для геймерів, адже компанія створює одні з найкращих графічних процесорів на ринку, працює і як незалежний виробник, і у партнерстві з іншими компаніями.

В середині десятих все змінилось. Графічні процесори Nvidia стали популярними серед криптомайнерів, які скупляли залізо компаніями цілими партіями і наперед. В якийсь момент це стало серйозною проблемою для геймерів: через попит на GPU ціна виростала у два-три рази, звичайний гравець, якому відеокарта потрібна була для насолоди, а не заробітку, просто не міг собі дозволити таку переплату. 

Для компанії ж це стало чимось на кшталт виграти джекпот: коли у 2020-у почалось нове крипторалі, продажі Nvidia пішли вгору, а слідом — і акції компанії. 

Криптозима повернула все на свої місця, але це тривало недовго. 

Блискавичний розквіт сервісів OpenAI, а згодом і інших компаній в сфері штучного інтелекту, попит на GPU почав зростати надшвидкими темпами. Коли Ілон Маск заснув свою компанію у сфері AI під назвою X.AI, перше, про що йшлось у матеріалі, це закупівля 10 000 графічних процесорів у NVIDIA. Попит зріс радикально. Слідом за ним — фінансові показники компанії, а разом з тим — вартість акцій. 

  • З початку року вартість акцій Nvidia подвоїлась: з $140 до $289 за штуку. Декотрі з інвесторів певні, що цільовий показник — $320 за одиницю.
  • Капіталізація знову підскочила вище $700 млрд. 
  • Виторг компанії за останній квартал перевищив $6 млрд, план на нинішній квартал — $6,5 млрд. 

Інвестори певні, що компанія і далі зможе показувати високі фінансові результати, оскільки саме Nvidia сьогодні — номер один на одразу кількох ринках, є великим та важливим підрядником для компаній на кшталт Microsoft та активно розвиває не лише залізо, а й власний софт. В самій компанії стверджують, що сьогодні світ живе у моменті, що був 16 років тому, коли представили iPhone. І саме Nvidia один з бенефіціарів цього моменту — вона створює графічні процесори, які потрібні для цієї зміни. 

Але спочивати на лаврах не варто, акцентують експерти. Справа у тому, що у Nvidia вистачає конкурентів. Як серед існуючих, де вже працюють AMD, TSMC, Intel, так і серед майбутніх. Зокрема, мова про тих же найбільших гравців на ринку хмарних потужностей. Microsoft вже працює над розробками власних технологій, аби не переплачувати іншим виробникам та залишати додаткову маржу у себе. 

Саме ці обставини змушують говорити скептиків, що акції Nvidia зараз коштують занадто дорого і вказують, що значна частина інсайдерів продають свої портфелі, в той час як на високих цінах на ринок йдуть приватні інвестори. В той же час ніхто не може заперечити, що найближчим часом Nvidia буде залишатись у виграшній ситуації: вона створює продукт, який дуже необхідний всім навколо — як лопати та кирки у часи золотої лихоманки.  

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук