Як правильно вивести гроші з Payoneer та сплатити податки: гайд для фрилансера

Читати на RU

У своїй статті Наталія Лозко — засновник та CEO IT Accounting (офіційний партнер Payoneer) — пояснює, як фрилансеру з України легально виводити зароблені гроші на рахунок в українському банку.


Співпраця з іноземними клієнтами підвищує рівень доходів. Але щоб працювати з іноземними клієнтами, слід подбати також про правильне оформлення такого доходу в бухгалтерському та юридичному аспектах.

Одним з інструментів для отримання платежів від іноземних клієнтів є платіжна система Payoneer. У 2012 році Payoneer отримала ліцензію від Європейської комісії, що надало їй статусу фінансової установи для проведення фінансових операцій з контрагентами. Payoneer дає змогу приймати платежі від клієнтів з усього світу, зберігати та переказувати гроші на банківський рахунок та робити перекази всередині мережі.

Чи є легальним використання Payoneer в Україні

Відповідно до українських законодавчих актів, а також роз’яснень НБУ, використання платіжної системи Payoneer в Україні є легальним. Деякі витяги із законодавства України щодо цього:

  • резиденти України мають право відкривати рахунки в іноземних небанківських фінансових установах та здійснювати через такі рахунки валютні операції (ст. 4 п. 3 Закону України «Про валюту та валютні операції»);
  • резиденти України — фізичні та юридичні особи — мають право укладати угоди з резидентами та/або нерезидентами та виконувати зобов’язання, пов’язані з цими угодами, у національній чи іноземній валюті, у тому числі відкривати рахунки у фінансових установах інших країн (ст. 2.1.1 Закону України «Про валюту та валютні операції»).

Якщо ви плануєте отримувати підприємницький дохід через Payoneer і ще не зареєстровані в цій платіжній системі, то для отримання оплати від клієнта вам необхідно оформити бізнес-акаунт (для ФОП ця можливість з’явилася нещодавно).

При цьому врахуйте, що якщо у вас вже є акаунт фізособи, відкрити обліковий запис на ФОП можливо лише після закриття акаунта на фізособу. Зараз у системі немає можливості мати два акаунти — і на фізособу, і на ФОП.

Перед тим, як ваш клієнт перерахує на ваш бізнес-акаунт кошти, йому потрібно виставити відповідний рахунок (Invoice) із вашими реквізитами Payoneer.

Коли кошти надійдуть на бізнес-акаунт Payoneer, їх необхідно вивести на свій поточний валютний рахунок ФОП в українському банку. Зверніть увагу, що кошти в іноземній валюті слід виводити на відповідний валютний рахунок в іноземній валюті в українському банку.

Тобто якщо вам переказали на рахунок Payoneer кошти в американських доларах, виводити їх можна виключно на свій поточний рахунок ФОП в американських доларах в українському банку.

На сьогодні виведення коштів з Payoneer має такий вигляд:

Тут і далі — ілюстрації автора

Як правильно заповнити податкову декларацію для ФОП 3-ї групи єдиного податку

З прибутків фрилансера треба сплачувати податки. Якщо фрилансер оформився як ФОП 3-ї групи, він має складати податкову декларацію раз на квартал. Заповнити її можна онлайн або в паперовому вигляді. Онлайн — зручніше, але в такому випадку вам потрібний буде електронний підпис (ЕЦП). Сформувати податкову декларацію з єдиного податку можна в електронному кабінеті платника податків — у розділі «Введення звітності». Можна подати декларацію й через інші онлайн-сервіси.

Спочатку необхідно вибрати форму декларації — F0103307 за звітний період:

Скриншот з електронного кабінету платника податків — це офіційний сервіс Податкової служби

ФОП 3-ї групи заповнюють податкові декларації наростаючим підсумком: перший квартал, півріччя, три квартали та рік. Тут ми показуємо приклад заповнення декларації за 3 квартали звітного року у ФОП на 3-й групі спрощеної системи оподаткування.

У рядках 1-8 податкової декларації слід зазначити вид декларації, а також період звіту та реєстраційні дані ФОП. Потім у розділі I «Загальні показники підприємницької діяльності» необхідно вказати фактичну кількість працівників за звітний період, якщо такі були, та перерахувати КВЕД, за якими ФОП отримував дохід у звітному періоді.

Далі у розділі IV «Показники господарської діяльності для платників єдиного податку третьої групи» в рядку 06 необхідно відобразити показники доходу за поточні три квартали на загальну суму наростаючим підсумком. Наприклад, якщо в півріччі був дохід 200 000 грн, а в третьому кварталі — 100 000 грн, то в податковій декларації за 3 квартали необхідно вказувати 300 000 грн.

Далі слід розрахувати єдиний податок у розділі V «Визначення податкових зобов’язань по єдиному податку». У рядках 11 і 12 указати єдиний податок за всі три квартали наростаючим підсумком — 15 000 грн, рядок 13 — указати єдиний податок за минулий звітний період (півріччя) — 10 000 грн. І в підсумку, у рядку 14 — суму єдиного податку, яку необхідно сплатити до бюджету в цьому звітному періоді, — 5000 грн. Дані щодо показників підприємницької діяльності та розрахунку єдиного податку на цьому рядку завершено.

Додаток 1 до розрахунку ЄСВ

Звітувати за ЄСВ слід за підсумками року. Уперше вказувати дані щодо ЄСВ у єдиній звітності в додатку 1 у складі декларації ФОП 3-ї групи необхідно за IV квартал 2021 року, термін подання — до 9 лютого 2022 року.

Як подавати податкову декларацію з єдиного податку

  • В електронному вигляді. За кілька хвилин після відправлення вам надійде квитанція №1 про те, що на сервер Податкової служби надійшов ваш звіт. Якщо квитанція №2 приходить зі статусом «Прийнято», отже, Податкова зауважень не має. «Не прийнято» — з описом, що саме не так з вашою декларацією. Ви просто виправляєте помилки та надсилаєте звіт знову.
  • У паперовому варіанті. Заповнюєте два однакові екземпляри та несете до Податкової особисто або надсилаєте рекомендованим листом з описом вкладення, але не пізніше ніж за п’ять днів до останнього дня подання — у такому разі Декларація вважатиметься поданою.

Які податки сплачувати ФОП 3-ї групи на єдиному податку

ФОП на 3-й групі єдиного податку (без ПДВ) повинні сплачувати такі податки та збори:

  • єдиний податок — 5% від отриманого доходу; сплата щокварталу;
  • єдиний соціальний внесок — 22% від мінімальної заробітної плати (на сьогодні ця сума становить 1320 грн на місяць); сплата щокварталу або щомісяця на вибір.

Які первинні документи повинен мати ФОП 3-ї групи на єдиному податку, який надає послуги нерезидентам України

Для ФОП, що надає послуги у сфері IT, для підтвердження джерела свого підприємницького доходу, а також законності цього доходу та відображення його у своїх подальших звітах необхідно мати такі первинні документи:

  • виписки банку (небанківської фінустанови) з поточного рахунку ФОП, за відповідний звітний період, у якому відображено цей дохід;
  • рахунки-фактури (Invoice), за якими було здійснено оплату ФОП за надані послуги.

Відповіді на часті запитання

Чи можливо вивести кошти безпосередньо на власні українські банківські картки фізособи («ПриватБанк», monobank тощо)?

Такий варіант виведення коштів можливий, але в такому разі вам необхідно буде звітувати в податковій за цим доходом як фізособа, сплачувати з цього доходу податки з доходу фізособи (18% ПДФО та 1,5% ВЗ), а також заповнювати відповідну податкову декларацію фізособи за підсумками звітного року.

За яких умов рухом коштів на рахунках може зацікавитися фінмоніторинг банку?

Фінансовий моніторинг банків має доволі великий перелік пунктів, згідно з якими операції за рахунками можуть викликати підозру, незалежно від суми транзакції. Однак зазвичай за стандартних транзакцій, які не викликають підозри фінмоніторингу банку, банк робить запит на відповідні первинні документи (інвойси), що підтверджують джерело походження цих коштів, за транзакціями від 400 000 грн.

Якими є наслідки уваги фінмоніторингу банку?

Якщо фінмоніторинг банку звернув увагу на переказ і запросив документи, які підтверджують джерело походження цих коштів, і якщо отримання цих коштів визнається доходом, банк робить запит на документи про сплату податків із цього доходу. Якщо таких документів немає або неможливо їх надати банку, банку блокує цей рахунок та передає інформацію до Державної податкової інспекції.

Чи обов’язково одразу продавати валюту зі свого валютного рахунку в українському банку?

Ні. Натепер вимогу обов’язкового продажу іноземної валюти скасували. ФОП може зберігати іноземну валюту на своєму валютному рахунку в українському банку та продавати її в будь-який час.

У чому відмінність у роботі з Payoneer та виведенні коштів на рахунок в українському банку для ФОП 3-ї групи та 2-ї групи єдиного податку?

  • ФОП 2-ї групи єдиного податку під час здійснення зовнішньоекономічної діяльності можуть займатися продажем товарів не заборонених категорій для спрощеної системи оподаткування.
  • ФОП 3-ї групи єдиного податку під час здійснення зовнішньоекономічної діяльності можуть займатися продажем товарів не заборонених категорій для спрощеної системи оподаткування, а також наданням послуг та іншою діяльністю.

Використання інноваційних продуктів у разі виведення свого бізнесу на міжнародний рівень розширює можливості бізнесу та стає новим щаблем його розвитку. Ми наполегливо рекомендуємо працювати легально, відповідно до чинного законодавства, декларувати свої доходи та сплачувати з них усі необхідні податки.

Автор: Наталія Лозко, засновник, CEO IT Accounting

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук