«Роботу паралізувало на день»: як і чому йшли обшуки в чернівецькій IT-компанії

9 травня у чернівецькій компанії ImproveIT Solutions правоохоронці провели обшук, вилучили ноутбуки. Причиною було розслідування роботи порностудії, до якої, як кажуть в ImproveIT Solutions, компанія не має стосунку, окрім спільного інтернет-провайдера. AIN.UA розповідає деталі історії.

Чому проводили обшук

Слідчі дії проводили Ситуаційний центр забезпечення кібербезпеки СБУ та Національна поліція, на підставі Ухвали Шевченківського райсуду м.Чернівці (документ є в AIN.UA). Зокрема, в документі описується створення та робота порностудії та онлайн-чату:

  • Група осіб створили онлайн-чат та сайт для пошуку жінок для створення порноматеріалів, зокрема, їх шукали на сайтах Olx, robota.ua, work.ua, Facebook та інших. Також ця група створила ряд вебстудій, де виготовляли та поширювали порно.
  • Слідчі встановили, що віддалене адміністрування мереж цього проекту здійснювали з IP-адреси компанії ТОВ «Сі.Ті.Нет», яка надана в користування компанії ImproveIT Solutions.
  • Відповідно, слідчі просили суддю надати дозвіл вилучити комп’ютерної техніки, SIM-карток та інших об’єктів, які мали би містити відомості про правопорушення, за адресою компанії.
Ухвала, за якою проводилися слідчі дії в офісі компанії

У компанії розповіли AIN.UA, що здивувалися, побачивши ухвалу. ТОВ «Сі.Ті.Нет» — це місцевий інтернет-провайдер, який надає послуги, зокрема, ImproveIT Solutions. За словами CEO IT-компанії Віталія Вершиніна, жодного іншого зв’язку між ТОВ «Сі.Ті.Нет» та ImproveIT Solutions немає. Також за словами Вершиніна, чернівецька компанія не має стосунку до осіб, вказаних в ухвалі (які займалися організацією порностудій):

«Ми не маємо стосунку до цієї компанії, окрім того, що користуємось їх інтернетом. Жодного разу, ніяким чином ніхто, хто працює у нас в компанії, не був дотичним до статті, що вказана в ухвалі. Коли ми побачили текст ухвали, ми не знали, як на це реагувати адекватно, тому що це — просто абсурд. Шукали веб-студію з атрибутами порно, а прийшли до нас».

Які результати

Під час обшуку директор та адвокат ImproveIT Solutions повідомили правоохоронцям, що особи, зазначені в ухвалі, в офісі не знаходяться, так само як і їхнє майно та обладнання. Також представники компанії вказали, що офісну комп’ютерну техніку (переважно персональні ноутбуки, типу «макбуків» або Lenovo) використовують лише для розробки софта за офіційно укладеними договорами.

На вимогу співробітників СБУ всі ноутбуки передали для огляду, дали доступ. Правоохоронці дослідили дані файлової системи, історію браузерів та месенджерів, а також програмний код. Огляд фіксували на відео, і в ході цих дій правоохоронці не знайшли порно, або ознак віддаленого адміністрування вебстудії по створенню, розповсюдженню та збуту порнографічної продукції, як згадує Вершинін.

«Слідчі вилучили п’ять ноутбуків (чотири «макбуки» і один ноутбук Lenovo) на підставі явно неадекватного припущення що будь-який пристрій, який може бути задіяний в розробці програмного забезпечення, може бути задіяний і в протиправній діяльності лише за фактом свого існування», — говорить CEO компанії.

Юристи компанії склали заяву про суперечність такого висновку вимогами ст. 234, 236 КПК України, яку долучили до протоколу обшуку.

Через обшук роботу компанії на день паралізувало, а серед вилучених ноутбуків був і один, що належить клієнту. За словами Вершиніна, компанія має намір зайняти активну позицію щодо повернення вилученої техніки, зокрема через процедури, передбачені процесуальним законодавством.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук