ЄС планує побудувати нову підводну інтернет-мережу, щоб не залежати від росії

ЄС планує прокладання підводного інтернет-кабелю, щоб покращити звʼязок з Грузією і знизити залежність від ліній, що проходять через росії. Як повідомляє Forbes з посиланням на Financial Times, це має зменшити загрозу шпигунства чи саботажу та загалом підвищити безпеку глобальних даних.

Чому необхідно прокладання нового маршруту?

  • Кабель вартістю 45 мільйонів євро з’єднає країни-члени ЄС із Кавказом через міжнародні води в Чорному морі протяжністю 1100 км. Проект має на меті зменшити «залежність регіону від наземного оптоволоконного зв’язку, що проходить транзитом через Росію».
  • ЄС і Грузія спільно визначили потребу в чорноморському інтернет-кабелі ще у 2021 році для покращення цифрового зв’язку. Однак війна в Україні додала поштовху проекту, адже ЄС не хоче покладатися на засоби зв’язку, які фактично контролює росія.
  • Занепокоєння щодо навмисного саботажу підводних кабелів та іншої морської інфраструктури також зросло після численних вибухів на газопроводах «Північний потів» у вересні минулого року.
  • Близько 99% міжконтинентального інтернет-трафіку — даних, повідомлень, електронних листів і відеодзвінків — передається через понад 400 активних підводних кабелів, які простягаються на 1,4 млн км. Підземні наземні кабелі також передають дані на міжнародному рівні.
  • Росія є одним із багатьох маршрутів, якими пакети даних переміщуються між Азією та Європою, і є (поки що) невід’ємною частиною підключення в деяких частинах Азії та Кавказу. Це викликає занепокоєння деяких політиків щодо надмірної залежності від країни-агресора.

Які перепони можуть виникнути?

  • Девід Макалістер, депутат Європарламенту та голова комітету із закордонних справ , сказав, що Чорноморський кабель є флагманським проектом і регіональним пріоритетом для блоку, враховуючи, що «без інтернет-кабелів не було б ні відеоконференцій, ні дослідницької співпраці, ні Netflix. І росіяни це теж знають».
  • Залишаються питання щодо здійсненності та часових рамок проекту, особливо враховуючи той факт, що росія продовжує використовувати свої військові кораблі в Чорному морі для ракетного обстрілу України та регулярного блокування портів.
  • Не виключено, що росія почне переймати досвід Китаю, який задля посилення контролю над інфраструктурою почав перешкоджати проектам з прокладання та обслуговування підводних інтернет-кабелів через Південно-Китайське море.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук