Що потрібно знати, якщо ви хочете зареєструвати ФОП (але не дуже на цьому знаєтеся)

Читати на RU

Старший юрист сервісу для підприємців «Таксер» Юрій Крюков у своїй колонці для AIN.UA розповідає, що потрібно знати фрилансерам, які хочуть оформитися та працювати як ФОП. Ці поради допоможуть будь-яким користувачам, які хотіли би працювати таким чином.


Багато фрилансерів, якщо не всі, починають свою кар’єру, працюючи «в тіні». Справді, виконуючи одне-два замовлення для підробітку на місяць як хобі або роботу, не замислюєшся про правильне оформлення своєї діяльності з погляду законодавства. Але згодом кількість замовлень зростає, хобі перетворюється на повноцінну 40-годинну роботу, а питання оформлення все одно відкладається, перейшовши з категорії «надто рано про це думати» до категорії «це складно або дорого».

Юрій Крюков, фото надане автором

У цій статті я хочу показати, що бути підприємцем та вести свою діяльність у повній відповідності до українського законодавства — це просто. Для цього навіть не потрібно нікуди ходити: усі кроки, від реєстрації до звітності та сплати податків, можна робити онлайн.

Спочатку порівняймо дві опції: робота «в тіні» та робота як підприємець. Звісно, провадити свою діяльність легально — важливо, але це не єдина перевага офіційного оформлення.

ВиконавецьФізична особа (без оформлення підприємця)Фізична особа-підприємець (єдиний податок 3-тя група)
Податкине сплачуються5% від суми доходу, 22% ЄСВ від мінімальної зарплати (зараз — 1320 грн/місяць)
Звітністьне подаєтьсязвіт один раз на квартал
Перевагине сплачуються податки та не подаються звіти;

гроші перераховуються одразу на особисту карту
офіційно отриманий дохід, який можна показати для відкриття візи, отримання кредиту;

іде страховий стаж
Недолікинелегальність;

потенційні штрафи (ведення підприємницької діяльності без реєстрації — до 34 000 грн, ухилення від сплати податку на доходи);

неможливість офіційного підтвердження доходу
необхідно щокварталу здавати звіт до Податкової;

ФОП несе відповідальність за несвоєчасне подання звітності, за несвоєчасну сплату податків тощо

Основна перевага роботи підприємцем — можливість офіційно підтвердити свій дохід. Це може знадобитися для отримання візи, кредиту. Друга перевага — страховий стаж, що впливає на розмір пенсії.

Розмір податку для підприємця 3-ї групи (про це нижче) — 5% від загальної суми доходу. Також ФОП сплачує єдиний соціальний внесок у розмірі 22% від самостійно визначеної суми, яка має бути не меншою за поточну мінімальну зарплату (22 % від 6000 грн = 1320 грн/місяць).

Підприємницька звітність — декларація платника єдиного податку — подається раз на квартал.

Багато хто цього не знає, але українська спрощена система оподаткування — одна з найліберальніших у Європі, з низькою податковою ставкою та простою звітністю.

Уже готові стати підприємцем? Читайте далі докладну інструкцію, як зареєструватись онлайн. Досі вагаєтеся? Читайте далі, щоб дізнатися, як сучасні послуги автоматизують взаємодію з державою.

Реєстрація

Офіційний термін для позначення індивідуального підприємця, який використовується в законодавстві, — фізична особа — підприємець. Саме тому вам знайома абревіатура ФОП, яку можна побачити всюди — від меню до чеків магазину.

Реєструючись, підприємець може вибрати одну з двох систем оподаткування — загальну або спрощену:

  • На загальній системі ведеться облік витрат, і податок сплачується з прибутку (18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору з різниці між доходами та витратами).
  • На спрощеній системі податок сплачується лише з дохідної частини, натомість витрати ігноруються (тому вона й спрощена). Якщо ви фрилансер, то, найімовірніше, витрат у вас майже немає, тому й вибір між системами оподаткування простий — вам потрібна спрощена.

Спрощена система розбита на 4 групи платників єдиного податку:

  • 1-ша група підходить лише продавцям на ринках.
  • 4-та група — фермери.
  • Решта — друга і третя групи — відрізняються між собою лімітом на щорічний дохід і, що значно важливіше для фрилансерів, можливістю працювати з юрособами й отримувати дохід з-за кордону (зовнішньоекономічна діяльність).

Якщо ваші замовники — українські юрособи або ви отримуєте гроші з-за кордону (фриланс-біржі, прямі валютні перекази), то ваш вибір — 3-тя група. Розмір податку для підприємців 3-ї групи – 5% від доходу. Максимальний річний дохід — 7 002 000 грн (1167 мінімальних зарплат).

Визначившись із системою оподаткування та групою, потрібно знайти код, що визначає вашу сферу діяльності. Для цього використовується спеціальний довідник (КВЕД — класифікатор видів економічної діяльності).

Для вашої зручності я вибрав список найпопулярніших КВЕДів, під які підпадає майже будь-яка діяльність у сфері IT:

  • 62.01 Комп’ютерне програмування;
  • 62.02 Консультування з питань інформатизації;
  • 62.03 Діяльність із керування комп’ютерним устаткованням;
  • 62.09 Інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп’ютерних систем;
  • 63.11 Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах та пов’язана з ними діяльність;
  • 63.12 Веб-портали.

Для product/project менеджерів:

63.99 Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у.;

70.21 Діяльність у сфері зв’язків із громадськістю;

70.22 Консультування з питань комерційної діяльності й керування;

Для маркетологів:

73.11 Рекламні агентства;

73.12 Посередництво в розміщенні реклами у засобах масової інформації.

Для дизайнерів:

74.10 Спеціалізована діяльність із дизайну.

Безпосередня державна реєстрація ФОП здійснюється онлайн через портал «Дія». Детальну інструкцію з реєстрації онлайн ви знайдете у цій публікації AIN.UA.

Коротко:

  • зареєструйтеся на порталі «Дія» за допомогою електронного підпису; якщо ви є клієнтом «ПриватБанку», то можете згенерувати та завантажити електронний ключ онлайн);
  • виберіть «Відкриття ФОП» та пройдіть процедуру онлайн-реєстрації;
  • після надсилання заяви про реєстрацію ФОП, реєстрацію буде завершено;
  • статус заяви можна перевірити там само в особистому кабінеті.

Процедура реєстрації триває 2-3 дні. Інформація про зареєстрований ФОП буде доступною публічно на сайті Міністерства юстиції України та в розділі «Реєстри» на сайті Державної податкової служби України.

Банківський рахунок

Отримувати оплату за надані послуги на ваш особистий рахунок не можна, для цього використовується спеціальний підприємницький рахунок для ФОП. А для отримання доходів від нерезидентів у доларах чи євро необхідно відкрити підприємницький рахунок у відповідній валюті.

Кількість рахунків, які може відкрити підприємець, як і кількість валютних рахунків необмежена. Якщо ви є клієнтом «ПриватБанку», то відкрити підприємницький рахунок можна онлайн, без відвідування банку.

Звітність

Підприємці 3-ї групи подають декларацію платника єдиного податку один раз на квартал. У цій декларації зазначається прибуток від підприємницької діяльності, отриманий за поточний звітний період. Форма декларації заповнюється та надсилається онлайн за допомогою електронного підпису. Тут можна переглянути порівняльні ціни та умови на оформлення ЕЦП у різних центрах сертифікації.

Податки

На третій групі єдиного податку підприємець сплачує єдиний податок раз на квартал у розмірі 5% від доходу, отриманого на свій підприємницький рахунок, та єдиний соціальний внесок у розмірі 22% від самостійно визначеної суми, що дорівнює або перевищує встановлену мінімальну зарплату.

Що означає «від самостійно визначеної суми»? Самостійно обрана підприємцем сума впливає на відрахування до Пенсійного фонду та Фонду тимчасової непрацездатності. Що більша сума, то більші відрахування, але й більші виплати в разі непрацездатності (наприклад, декретна відпустка) та виходу на пенсію. Проте більшість підприємців намагаються заощадити на податках та вказують мінімальну зарплату (зараз — 6000 грн) та платять 22% від неї.

Єдиний податок сплачується до місцевої територіальної громади, тому для різних міст/районів/сіл використовуються різні банківські реквізити, які регулярно змінюються. Актуальні реквізити для сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску можна переглянути в довіднику.

Податки можна сплачувати онлайн або зі свого підприємницького рахунку, або в інтернет-банкінгу, або в системах онлайн-подання звітності та сплати податків. Сплата податків та надсилання звітів — лише дві дії, які ФОП має виконувати регулярно.

Сподіваюся, що допоміг тим із вас, хто сумнівався в реєстрації, або, навпаки, уже давно замислювався про це, але відкладав ухвалення рішення. Приєднуйтесь до 200 000 IT-підприємців України!

Автор: Юрій Крюков, старший юрист сервісу для підприємців Taxer

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук