Де заробити на фрилансі: список сервісів

Читати на RU

Українські компанії масово переводять працівників на віддалену роботу. Деякі бізнеси вже почали здійснювати скорочення чи урізати зарплатний фонд. За цих умов українці стали активніше цікавитись фрилансом. Так, за даними найбільшої фриланс-біржі Freelancehunt, з 16 по 22 березня до майданчика приєдналися на 50% більше нових користувачів. Кожен третій зазначив, що реєструється «через ситуацію в країні». AIN.UA розповідає, як влаштований ринок фрилансу й де можна заробити — публікуємо матеріал про найвідоміші фриланс-біржі.

Що відомо про український фриланс

  • За підсумками 2019 року, середній гонорар українських фрилансерів за проєкт зріс до 2000 грн. Найчастіше замовляють послуги з програмування та дизайну.
  • Фрилансери, які працюють на локальному ринку, у 2019 році почали заробляти більше. Програмісти в середньому отримують 23 000 грн на місяць, копірайтери — близько 14 000 грн.
  • Рекрутинговий порт hh.ua | GRC також відзначає, що найактивніше фрилансерів наймають в IT, телекомі, PR та маркетингу. При цьому 53% роботодавців готові платити менше ніж 16 500 грн, а 29% — до 27 900 грн.

AIN.UA також наводить список найбільших майданчиків, на яких можуть працювати українські фрилансери.

Робота на AIN.UA

2020 року AIN.UA запустив оновлений розділ «Робота». Тут понад тисяча вакансій з можливістю віддаленої роботи для художників, копірайтерів, маркетологів та розробників.

Сервіс повністю безплатний для тих, хто шукає роботу, та тих, хто розміщує пропозиції.

На будь-який тег, професію, технологію можна підписатися та одержувати першим нові пропозиції.

Дивитися вакансії з можливістю віддаленої роботи

Freelancehunt

Велика біржа, на якій 70% виконавців живуть і працюють в Україні. Публікує весь спектр проєктів: від програмування до просування, дизайну та роботи над текстами.

Оплата відбувається за системою «Сейф» — клієнт публікує проєкт, обирає виконавця та «заморожує» кошти до виконання. Це коштує 9%, які може сплатити одна зі сторін або поділити.

Виконавці можуть заплатити за преміум-профіль — 100 грн/місяць або 500 грн за пів року. Він дає переваги в рейтингу, відкриває статистику та дає змогу без комісії виводити кошти на картки українських банків.

Freelance.ua

Ще одна велика біржа з фокусом на українських виконавців та повним списком спеціалізацій.

Замовлення також можна виконувати за системою «безпечної угоди» — при цьому кошти резервуються до виконання завдання та обміну відгуками. Гроші виводяться протягом 2 робочих днів, комісія становить від 15 грн до 10% від бюджету проєкту, її сплачує замовник. Для виконавця комісій немає.

Без використання «безпечної угоди» комісія за виведення коштів становитиме 3%. Також можна купити Pro-акаунт. Він коштує 125 грн/місяць та дає можливість розсилати необмежену кількість пропозицій стосовно замовлення, відповідати на вибрані замовлення, покращує ранжування та підвищує рейтинг.

Kabanchik

Це онлайн-сервіс замовлення послуг, де можна знайти не лише традиційний фриланс, а й замовлення на клінінг, ремонт, будівництво тощо. 2019 року українці замовили за допомогою цього сервісу послуг на 155 млн грн.

Як розповіли на платформі, від початку березня кількість реєстрацій зросла на 25%, зростає кількість онлайн-фахівців: копірайтинг, рерайт, набір тексту, дизайн тощо.

Зростає також статистика замовлень:

  • на 30% більше — у категорії кур’єрської доставки. Середній чек — 160 грн;
  • на 20% більше — у репетиторів для навчання дистанційно. Середній чек — 320 грн;
  • на 60% зросли замовлення на перукарські послуги. Середній чек — 370 грн.

Щоб вивести гроші з балансу, потрібно прив’язати карту до профілю і зробити запит на виведення коштів. Після цього гроші надійдуть на картку.

Комісія сервісу стягується зі спеціаліста після успішного закриття замовлення —  від 5% до 20% залежно від категорії.

Спеціалісти мають можливість самостійно підвищити комісію від базової й таким чином отримувати розсилку з актуальними замовленнями раніше за інших, а також відгукуватися на замовлення в перші 5 хвилин після публікації.

Upwork

Найбільша міжнародна фриланс-біржа. Для реєстрації доведеться ретельно заповнити профіль та пройти попередню модерацію. Крім досвіду, потрібно вказати погодинну ставку, записати відео про себе і таке інше.

Наприклад, середня ставка фрилансерів у світі, за даними Payoneer,  — $21/година. А сам Upwork публікував список найоплачуваніших професій за 2019 рік зі ставками до $215/година.

Валюта біржі — так звані конекти, які дають можливість оформити заявку. Кожен коштує $0,15, необхідна кількість розраховується залежно від обсягу замовлення. Наприклад, за подання на гонорар на суму від $50 до $599 потрібно заплатити 4 конекти.

Є також платний акаунт Freelancer Plus, який коштує $15/міс. і дає 70 конектів, а також інші переваги. Крім цього, фрилансери платять комісію за роботу залежності від суми договорів із замовником. З перших $500 заберуть 20%, до $10 000 — 10%, потім — 5%.

Українці найчастіше виводять гроші з Upwork через платіжну систему Payoneer. Вона також дає змогу отримати фізичну картку для розрахунку у терміналах та магазинах. Її річне обслуговування коштуватиме $30, а за зняття в банкоматі спишуть $3,15.

Безплатний переказ з Upwork на Payoneer буде йти до 2 днів, швидкий прийде за 2 години й коштуватиме $2,50. Якщо ви захочете вивести гроші на банківський рахунок, можна сформувати SWIFT-платіж на суму від $300 і з комісією 2%. Тоді гроші йдуть до 2 днів. А можна вивести заробіток в онлайн-режимі, сплативши комісію 3,6%.

Lemon.io

Платформа працює виключно з українськими фрилансерами та командами, підбирає для них відповідні проєкти від замовників у США, Австралії, Ізраїлі та Європі. Щоб приєднатися до спільноти розробників, необхідно володіти англійською мовою і пройти невеликий скринінг на hard skills. Після успішного проходження команда Lemon.io самостійно підбирає проєкти відповідно до досвіду та кваліфікації розробника (нема потреби витрачати час на самостійний пошук проєктів). Більшість проєктів передбачають віддалену роботу фул-тайм у розподіленій команді, але трапляються також проєкти з парт-тайм зайнятістю.

Fiverr

Ізраїльський онлайн-майданчик для фрилансерів. Тут потрібно продавати свої послуги, які називають гігами (gigs). Наприклад: «Я швидко переведу з англійської на українську та назад».

Система оплати також незвичайна — фрилансер виставляє кілька «пакетів» послуг. Базовий зазвичай починається від $5 і передбачає мінімальний обсяг роботи за тривалого терміну виконання. Стандартний та преміальний пакет можуть коштувати в кілька разів дорожче. Комісія біржі становитиме 20%.

Вивести гроші можна через Payoneer або банківський трансфер із часом очікування близько 2 днів.

Сайти пошуку роботи

Роботу з частковою зайнятістю або віддаленим режимом можна знайти на сайтах пошуку роботи. Серед них:

  • recruitika.com  — у листопаді 2020 року команда AIN.UA перезапустила розділ «Робота», можна вибирати професії з віддаленою роботою
  • Work.ua — 25 березня на сайті з’явився окремий розділ під віддалену роботу.
  • Rabota.ua — вибрати видалення можна за допомогою фільтрів.
  • hh.ua | grc — також доступні фільтри для сортування.

Нагадаємо, раніше AIN.UA  розповідав, як можна заробити на краудфандинговому сервісі Patreon. А також пояснював разом з «Альфа-Банк Україна», як фрилансеру знайти іноземного замовника та легально отримати гроші з-за кордону.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук