США допоможуть українцям відстежувати російських ухилянтів від санкцій в блокчейні

Читати на RU

Податкове управління США (The Internal Revenue Service, далі – IRS) допоможе українському уряду у виявленні російських олігархів, що ухиляються від міжнародних санкцій. Зокрема, надасть можливості та навички для відстеження транзакцій у блокчейні. Про це повідомляє Axios.

Про що йдеться

  • Відстеження транзакцій з криптовалютою в блокчейні стало невід’ємною частиною розслідувань, що стосуються кіберзлочинів та ухилення від санкцій. Оскільки такі транзакції важко відстежити, ними активно користуються для незаконних операцій.
  • IRS (урядовий орган, який займається збором податків, контролює виконання законодавства про оподаткування та тлумачить податковий кодекс у США) тісно співпрацює з іншими держорганами, щоб виявляти кіберзлочинців та корупціонерів, включаючи росіян, які намагаються уникнути впливу санкцій на їх життя або бізнес.
  • Американці вже мають чимало успішних кейсів з відстеження шахрайських транзакцій в блокчейні. У 2021 році правоохоронним органам США вдалося повернути частину викупу в біткоїнах після атаки на Colonial Pipeline, а минулого року Міністерство юстиції США вилучило $500 000, надісланих північнокорейським вимагачам.
  • Подібними справами займається команда кримінальних розслідувань при податковому управлінні (IRS-CI). Наразі IRS-CI розслідує 23 справи, пов’язані з санкціями, і проводить тренінги для іноземних союзників, щоб посилити ці розслідування.

Як допоможуть Україні

  • Щоб плідніше працювати з українськими правоохоронцями і успішно виявляти росіян-ухилянтів від санкцій, IRS-CI і Chainalysis надають Україні інструменти аналізу блокчейну. Мова йде про ліцензії на Chainalysis Reactor – інструмент крипторозслідування. Наразі повідомляється, що доступ отримають 15 користувачів в Україні.
  • Окрім того, близько 20 українських розслідувачів проходять поглиблений тренінг в Німеччині, щоб дізнатися більше про блокчейн і відстеження криптовалюти. У навчанні беруть участь співробітники Національної поліції України, Бюро економічної безпеки України, Департаменту кібербезпеки СБУ та Генеральної прокуратури України.

Чому це важливо

IRS має чималий досвід роботи з кіберзлочинами, що здійснюються зокрема росіянами. Після того, як наприкінці 2020 року США стало відомо про широкомасштабну кампанію кібершпигунства, в якій звинуватили Службу зовнішньої розвідки Росії, IRS використала свої можливості відстеження криптовалют, щоб дізнатися більше про зловмисників, які зламали щонайменше дев’ять федеральних агентств і 100 приватних компаній.

Одним з інструментів, якими IRS користуються в своїй роботі, є Chainalysis. Це запатентовані технології, завдяки яким зв’язування одного біткойн-гаманця з іншим відбувається набагато швидше. Доступ та навички роботи з такими інструментами допоможуть українським спецслужбам ефективніше виявляти транзакції, повʼязані з рф, не кажучи вже про окремих осіб, які плекають надію ухилятись від санкцій з допомогою криптовалют.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук