Під час обстрілу Києва «кинджалами» роботу ППО транслювали в YouTube. Камери відключили

Читати на RU

СБУ викрила блогерів та заблокувала онлайн-камери, які «засвітили» роботу ППО під час удару рф по Києву 16 травня. Розповідаємо деталі.

Що сталося

16 травня Київ зазнав безпрецедентної атаки: росіяни запустили по столиці 25 ракет різних типів повітряного, морського та наземного базування, зокрема 6 «Кинджалів» та 9 «Калібрів». Всі ракети, а також БПЛА були збиті силами ППО.

Але, попри регулярні нагадування не викладати фото чи відео роботи сил оборони, українці продовжують це робити. Ба більше, в YouTube робота українських ППО буквально транслювалась в режимі реального часу через камери відеоспостереження. На це звернули увагу користувачі Twitter.

Вже 16 травня зазначені трансляції не працювали.

Також великого резонансу викликало поширення відео роботи ППО українською блогеркою Інною Вороновою. Вона виклала відео в Instagram і вказала в описі, звідки веде зйомку. Незабаром жінка видалила матеріали у відповідь на критику з-боку користувачів. Однак росіяни встигли розтиражувати його у Z-каналах.

Як зʼясувалося, подібні матеріали виклали в соцмережі ще 5 мешканців столиці.

Реакція правоохоронних органів

17 травня в Службі безпеки України повідомили, що встановили особи шістьох мешканців столиці, які незаконно поширювали інформацію про роботу сил ППО під час масованої атаки рф на Київ.

«У ніч на 16 травня вони здійснили несанкціоновану фото- та відеозйомку роботи української протиповітряної оборони та розмістили відповідні матеріали у соцмережах. Серед іншого – фігуранти зафіксували результати ураження російських крилатих і балістичних ракет. Тим самим вони могли розкрити місцеположення та специфіку роботи вітчизняної ППО. За лічені хвилини ці відео «підхопили» численні Телеграм-канали та російські пропагандистські пабліки. Серед них – інтернет-ресурси, які підконтрольні спецслужбам країни-агресора», – йдеться в повідомленні СБУ.

Мова йде у тому числі про Воронову, яка 16 травня опублікувала відеозвернення з вибаченнями перед українцями.

Кіберфахівці СБУ також прозвітували про те, що заблокували роботу онлайн-камер, які в автоматичному режимі фіксували роботу української протиповітряної оборони. За даними слідства, виявлені відеокамери перебувають на балансі декількох столичних комерційних структур. При цьому доступ до відзнятих файлів був відкритим для широкого кола «користувачів», які виклали відео нічної атаки на Київ у загальному доступі в ютуб.

Отриману таким чином інформацію окупанти могли використовувати для коригування повторних повітряних ударів по столиці України, зазначають в СБУ.

За місцями фактичного проживання фігурантів вилучено мобільні телефони і комп’ютерну техніку, які вони використовували для поширення забороненого контенту. Слідчі СБУ зареєстрували кримінальне провадження за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану). Зловмисникам загрожує до 8 років ув’язнення.

СБУ вкотре наголосила на забороні подібних дій, адже агресор може використовувати відео та фото з соцмереж для коригування майбутніх ударів по України.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук