«ChatGPT, як мені розбагатіти?» Чи реально заробити гроші, використовуючи ШІ

Інтернет переповнився відео, які обіцяють, що ШІ може зробити вас багатими. Але наразі бракує доказів, що це взагалі можливо. Washington Post досліджує цю тему в новому матеріалі – AIN.UA підготував скорочений переклад.

ChatGPT — простий шлях до легких грошей?

Безіл Чата хотів заробити «якнайбільше грошей», тож у квітні він спитав ChatGPT, як швидко перетворити $1000 на багатство, не порушуючи закон. «Я зроблю все, що ви скажете», — відповів штучний інтелект.

Розмахуючи жменею 20-доларових купюр, Чата пообіцяв давати щоденно звітувати у TikTok про перебіг подій. Чат-бот створив для нього стратегію, запропонувавши заснувати онлайн-бізнес і використовувати соціальні мережі, щоб розповсюдити інформацію про нього. Чата закликав глядачів підписуватися.

«Подивимось, що буде», — підначував він.

Інфлуенсери вхопилися за ідею, що ChatGPT — це всемогутня технологія, яка прокладає шлях до легких грошей. Безліч ютюберів та тіктокерів, які спеціалізуються на контенті з особистих фінансів, тепер випускають відео, які просувають єдину ідею: дозвольте ChatGPT створити бізнес і заробити вам фінансову свободу, поки ви сидите на дивані.

Але експерти з підприємництва та інформатики кажуть, що це так не працює. Майже будь-яка схема заробітку, зропонована ChatGPT – вже давно широко відома. Інструмент може бути корисним скоріше для виконання якихось технічних завдань для підприємців з уже готовими бізнес-ідеями. Наприклад, розробка бізнес-плану, створення звіту про доходи або розробка маркетингової стратегії.

Ітан Моллік, доцент Уортонської школи бізнесу Університету Пенсільванії, вважає, що ChatGPT не здатний згенерувати «ідею на мільярд доларів». І думка про те, що люди можуть використовувати штучний інтелект для автоматизації низки завдань і використовувати його для заробітку грошей, малоймовірна, тому що «це прямо в сфері речей, які ШІ не може робити».

Але застереження експертів не зупиняють людей, які заробляють гроші, продаючи ідеї, як заробити з ChatGPT. На думку Чата, інфлуенсери – поки що єдині, кому вдалося дійсно монетизувати ШІ у такий спосіб.

Хто насправді заробляє завдяки ChatGPT та йому подібних?

На YouTube і TikTok є десятки відеороликів, які пропонують людям використовувати генеративний ШІ, який створює текст, відео та фотографії на основі даних, щоб заробляти тисячі доларів.

Наприклад, відомий YouTube-інфлюенсер Філіп Рейс пропонує використовувати штучний інтелект для створення книжок з дитячими оповіданнями, які можна було б продавати по $10 за штуку, а віршики та зображення містичних тварин для них генеруватиме чатбот.

Ішан Шарма у свою чергу розповідає, що люди можуть пропонувати послуги на фріланс-платформі Fiverr, а роботу за них виконуватиме ChatGPT або інші ШІ-інструменти. Наприклад, озвучування YouTube-роликів можна поручити голосовим клонам.

Користувачі Twitter та Discord започаткували тренд «HustleGPT» (hustle з англійської може означати активну діяльність, яка приносить прибуток, також це слово можна перекласти як схема, афера – ред.). Вони дають ChatGPT скромний бюджет, запитують, як перетворити його на якомога більше грошей, далі, дотримуючись порад, крок за кроком реалізовують план з мінімальним «живим» супервайзінгом, і діляться результатами.

Але експерти з підприємництва стверджують, що ці потоки відео та твітів призначені лише для того, щоб залучити підписників, спонсорів чи завіруситися, а не для того, щоб насправді надавати слушні поради.

Після публікації свого тіктоку про бізнес на ChatGPT, Чата отримав пропозицію про спонсорство на $300 за відео. Він стверджує, що не погодився на угоду. Незрозуміло, чи взагалі заробив він на оригінальному ролику.

Чи можна все ж заробити на ШІ?

За словами Молліка, ChatGPT працює набагато краще, відповідаючи на конкретні запитання, наприклад, як написати бізнес-план або як створити фінансовий документ. Якщо використовувати цю технологію у такий спосіб, вона дійсно може полегшити життя підприємницям-початківцям, які не можуть дозволити собі дорогу бізнес-школу або послуги консультантів.

«Хастлери — це мотивація без ідей. Але є багато людей з ідеями, які не мають чіткого уявлення про те, як рухатися вперед — і ось для яких випадків це дивовижний інструмент», – каже експерт.

Джаянт Падхі, який керує маркетинговим агентством у Бангалорі, використовує ChatGPT у своєму бізнесі як «співзасновника», черпаючи ідеї, але не змушуючи приймати за себе рішення. Коли він дізнався про HustleGPT, вирішив взяти участь. Він попросив чат-бот порадити йому стратегії заробітку на GPT-4 і маркетингу – той запропонував зробити семінар. Падхі взяв ідею за основу і запустив майстер-клас про те, як люди можуть використовувати ChatGPT для створення маркетингового контенту, навчальних матеріалів і описів посад.

Чат-бот запропонував просувати ідею через співпрацю з інфлюенсерами. В результаті Падхі продав 21 квиток за три дні по $121 за кожен, заробивши $2541. Він не вважає, що чат-бот зробив всю роботу за нього, але оцінив його участь.

«Це як помічник, як продовження мого розуму або як інструмент, який я можу використовувати, щоб створити все, що вже є у мене в голові, але не більше», – коментує підприємець.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук