Leica продовжує працювати в рф попри заяву про вихід. Її обладнання використовують у війні

Читати на RU

Після початку початку повномасштабного вторгнення росії в Україну німецький виробник фотоапаратів Leica Camera AG оголосив про припинення імпорту в рф та закриття фірмового магазину в Москві. Схоже, компанія не лише продовжила постачання, а й почала експортувати біноклі з лазерним далекоміром та приціли нічного бачення, які можуть використовувати у військових цілях, наприклад, для коригування артилерійського вогню. Про це повідомляє Insider.

Замість виходу – зміна назви

  • «Лейка» є одним із нішевих виробників люксових фотокамер та оптики, але, крім фотоапаратів, компанія виробляє приціли, біноклі та окуляри під брендом Mykita. У росії Leica Camera має власну філію — ТОВ «Лейка Камера Раша», а також фірмовий магазин у ГУМі.
  • 16 березня 2022 року Leica Camera AG розповсюдила пресреліз, у якому компанія анонсувала згортання діяльності в росії і скоре закриття єдиного фірмового магазину в країні.
  • Однак, за даними єдиного державного держреєстру юросіб в рф, 6 квітня 2023 року, замість анонсованого німецькою компанією припинення роботи в росії ТОВ «Лейка Камера Раша» лише змінило назву на ТОВ «Вечерняя Звезда».
  • Засновники компанії при цьому залишилися незмінними. 99% у російській фірмі належить Leica Camera Austria GmbH, ще 1% – AHK Vermögensverwaltung GmbH. Очолює компанію громадянин Німеччини Клаус Хауер, який до цього працював у російському представництві Volkswagen.

Перепрофілювання з фотокамер – на… приціли

  • Російська філія «Лейки» мала стати амбасадором німецької якості у сфері оптики в росії, але після початку війни компанія змінила спеціалізацію з ультрадорогих камер на товари подвійного призначення – читай, обладнання для війни. Якщо за 2020 та 2021 роки «Лейка Камера Раша» отримала лише одну декларацію на біноклі з далекомірами, у 2022 році все сталося навпаки: компанія оформила лише одну декларацію на імпорт фотокамер і три — на прилади нічного бачення.
  • Декларації на імпорт біноклів та прицілів оформлені 6 липня, 18 листопада та 15 грудня 2022 року. Подібні декларації одержують для митного оформлення першої партії товару. Наступні поставки зазвичай оформлюються за дійсною декларацією для економії коштів. Наприклад, декларація на біноклі з лазерним далекоміром ЄАЕС N RU Д-DE.РА04.В.66670/22 від 6.07.2022 має строк дії п’ять років, і ввозити товари нею можна до липня 2027 року.
  • При цьому Leica не порушила санкції: Європейський союз заборонив експорт до Росії біноклів та прицілів нічного бачення лише через рік після початку війни, 25 лютого 2023 року.

Через треті країни

  • Геодезичне обладнання «Лейки» виробляє швейцарська компанія Leica Geosystems AG. У росії вона працювала через дочірнє підприємство ТОВ «Гексагон Геосистемс Рус». 95% у «Гексагоні» належить швейцарському Leica Geosystems AG, а 5% – голландському Leica Geosystems Holdings B.V.
  • На відміну від німецької Leica Camera, швейцарська компанія не виступала із гучними заявами, просто згорнувши російський бізнес після початку війни. Останні декларації на імпорт були оформлені в березні 2022 року, і на кінець 2022 року товарні запаси компанії оцінювалися в 4 000 рублів — роком раніше вони становили 563,88 млн рублів.
  • Однак, в росії залишилася низка компаній, які називають себе офіційними дилерами геодезичних приладів Leica: «Геооптик», «Геоспектр», «Русгеоком», «Профприлад» і ЦПІ. На сайтах багатьох із них зазначено, що обладнання є у наявності. Усього з травня 2022 по квітень 2023 року російські імпортери оформили 24 декларації на продукцію Leica Geosystems AG, завізши її через китайських та турецьких посередників.
  • Низка цих компаній раніше виступала постачальником Міністерства оборони та силових відомств. Наприклад, «РусГеоКом» є великим постачальником силових структур та Міноборони рф. Компанія уклала більше 114 держконтрактів на 280,524 млн рублів, три з яких – на постачання геодезичних приладів. Подібні контракти є й у інших перелічених імпортерів.

Чому Leica все ще в рф?

Журналісти припускають, що на корпоративне рішення порушити публічну обіцянку про вихід та продовжувати збитковий бізнес в рф міг вплинути голова російської філії Клаус Хауер. Окрім управління «Лійка Камера Раша», він веде пов’язаний з нею особистий бізнес. Хауер є генеральним директором і єдиним засновником ТОВ «Рейс» на Волзькому бульварі – невеликого магазину, що торгує фототехнікою.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук