Anthropic залучив $450 млн. Це конкурент OpenAI

Читати на RU

Американський стартап Anthropic, що працює у сфері штучного інтелекту, залучив новий раунд фінансування. Серед головних інвесторів — Google.

  • Стартап залучив $450 млн. Оцінка не повідомляється.
  • Лід-інвестором виступила компанія Google. ЗМІ звертають увагу, що вкладала гроші саме Google, а не інвестиційні підрозділи Alphabet, як от GV чи CapitalG. Також серед інвесторів Salesforce Ventures, Zoom Ventures та Spark Capital.
  • Для Google це не перша інвестиція у Anthropic. Три місяці тому компанія викупила близько 10% компанії, вклавши $300 млн.
  • За два місяці до цієї Spark Capital інвестували $300 млн з оцінкою $4,1 млрд.
  • Стартап сильно профінансований, залучено більше $1 млрд інвестицій, що дозволяє команді активно вкладатись у розвиток продукту.

Цікаво, що Anthropic створений вихідцями з OpenAI, і тепер по суті будують конкурента для цієї компанії, розробляючи продукти на базі штучного інтелекту. Окрім того, до команди також приєдналось ще кілька тепер вже колишніх співробітників OpenAI.

Компанія була створена лише у 2021 році і за цей час вже знайшла підтримку як серед потенційних партнерів, так і інвесторів. Раунд у $450 млн є найбільшим в AI-проекти, якщо не брати до уваги два раунди на $1 млрд та $10 млрд від Microsoft для OpenAI.

Чому це цікаво? Є два аспекти, які більше всього виділяють. По-перше, значні інвестиції у Anthropic вказують на те, що OpenAI — не єдиний великий гравець на ринку, просто прямо зараз — найпопулярніший. І бізнес та інвестори фінансуватимуть різні проекти, щоб заробити на цьому та не віддати ринок якомусь одному гравцю.

По-друге, чудово видно, як компанія Google намагається встигнути там, де ініціативу втратила. Слідом за Microsoft, яка інвестувала у OpenAI більше $11 млрд та має значну частку в компанії, Google не просто інвестує через інвестиційні підрозділи, а йде тим же шляхом вкладання коштів, аби потім мати право першою використовувати здобутки Anthropic.

Нагадаємо, Google відчула небезпеку зі сторони продуктів OpenAI та того, як стрімко Microsoft інтегрувала AI-продукти у вже наявні сервіси. Журналісти вже пишуть про те, що Bing набирає обертів і за наявної динаміки розвитку може збільшити свою долю ринку за короткий час.

Прямо зараз саме гонка AI є основною на технологічному ринку і великі гравці один за одним швидко презентують свої нові рішення. Видається, що осторонь стоїть лише Apple.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук