Маск хоче стати новим Рупертом Мердоком. Але поки його порівнюють лише з невдачами героїв серіалу «Спадкоємці»

Власник соціальної мережі Twitter Ілон Маск раптово використав платформу для оголошення ще одного кандидата на американських виборах — Рона Десантіса. Це було неочікувано: багато хто очікував, що Маск підтримає іншого кандидата від республіканців — не так давно розблокованого Дональда Трампа. Все змінилось одномоментно. 

Важливо те, що для оголошення старту своєї передвиборчої кампанії Десантіс обрав платформу, яку йому запропонував Ілон Маск — Twitter, а саме — Twitter Spаces. Все пішло зовсім не по плану, функція постійно глючила, голоси мали погану якість, кімнату довелось кілька разів перезапускати. Все було настільки погано, що з Маска посміялись і Дональд Трамп і Джо Байден.

Найголовніше те, що і сам вибір Десантіса був сумнівний: в той час, як на телебаченні його звернення могли б подивитись кілька мільйонів людей, у Twitter Spaces існувало обмеження у 500 000. У будь-якому випадку, цей кандидат навряд зможе перемогти Трампа, тому політичний аспект нас цікавить менше. 

Ілон Маск — Руперт Мердок

Чимало ЗМІ звернуло увагу на те, як за досить короткий час Маск став конкурентом для Fox News. Це один з найбільш скандальних американських каналів, що належить медіамагнату Руперту Мердоку. Канал відомий своїми гучними висловлюваннями, нахилом в сторону республіканців, сумнівними ведучими, використанням fake news і тд. Останнім часом його почали оздоровлювати, звільнили одіозного, але дуже популярного ведучого Такера Карлсона.

Тепер все це, що почало зникати з Fox, знайшло нове життя у Twitter. Такер матиме там своє шоу, Бен Шапіро запустить там свої подкасти, Десантіс буде активно використовувати соцмережу як платформу для свого ж промо. Загалом експерти почали звертати увагу, що Маск не планує просто керувати Twitter: для нього соцмережа вже стала політичною платформою. І не виключено, що він буде використовувати її для просування Республіканської партії та свого кандидата — Рона Десантіса. 

У цьому ж раніше і звинувачували Fox News та самого Руперта Мердока: канал просував ідеї Трампа, активно підтримував республіканців, дозволяв поширювати неправдиві факти та впливати на аудиторію.

Fox News щовечора дивиться мінімум 1,5 млн людей (зрештою, Десантіс пішов туди через годину після Spaces), це один з найпопулярніших кабельних каналів у США. Аудиторія Twitter, як пише Morning Brew, найімовірніше близько 55 млн користувачів щомісяця (відкривають соцмережу мінімум раз у місяць). Порівняти платформи не зовсім правильно, але як показують дослідження, політично активна аудиторія більше довіряє інституціональним медіа, серед яких є телебачення, але немає Twitter. 

Самого ж Маска після невдалого старту почали порівнювати з героями популярного нині серіалу «Спадкоємці» (Succession), який показує в тому числі життя сімʼї, що володіє величезними медіа активами (Мердок та сімʼя могли бути одним з прототипів). І поки Маск дуже схожий на Романа Роя — найменшого сина головного героя, у якого часто все виходить з під контролю. Щось схоже на падіння Twitter Spaces, коли кандидат у президенти США не може нормально розповісти про свої наміри. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук