За квартал резиденти «Дія City» сплатили 80,5 млн грн податку на виведений капітал

Читати на RU

За I квартал 2023 року загальний обсяг податку на виведений капітал (ПнВК), який сплатили IT-компанії-учасниці режиму «Дія City», склав 80,5 млн грн. Про це повідомив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

  • З усіх 537 юридичних осіб, які зараз є у реєстрі «Дія City», ПнВК замість податку на прибуток сплачують 236 компаній (біля 44% від усіх резидентів).
  • За словами Гетманцева, кількість тих юросіб, які обрали ПнВК замість податку на прибуток, повільно, але збільшується. Але є й такі, що з ПнВК переходять на податок на прибуток: таких компаній вже до десятка.
  • Можливість замість стандартного податку на прибуток сплачувати ПнВК — одна із основних відмінностей «Дія City» від інших податкових експериментів, які проводилися для IT-галузі.
  • Що таке ПнВК коротко? Як раніше AIN.UA пояснював IT-адвокат і засновник Tretten Lawyers Максим Носарев, наприклад, компанія заробила $100 000. Податок на прибуток (який компанії платять зараз) означає, що відсоток стягують із усієї суми одразу. Якщо компанія працює із податком на виведений капітал, частина із прибутку, яка піде на поточні витрати та на розвиток, не оподатковується.
  • ПнВК — це не єдина податкова зміна, яка вплинула на IT-ринок України за останні роки. Наприклад, багато великих компаній вже почали платити так званий «податок на Google”: компанія OnlyFans, яка розвиває платформу підписок на ексклюзивний контент, у 2023 році сплатила в бюджет України $620 000 такого податку.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук