Як ми запускали брендовий подкаст. Досвід Setapp

Альона Горбатко, PR Specialist у MacPaw, підготувала для AIN.UA гігантський та детальний матеріал про те, як Setapp запустив під штати подкаст Ahead of Its Time. В тексті є все: навіщо його придумали, як популяризували, які метрики. Кейс гарно підходить для вивчення.

Подкасти вже давно зарекомендували себе як популярний формат. Лише в США минулого року 62% американців  слухали подкасти, а це 177 мільйонів людей! Сьогодні аудіоконтент є оптимальним, адже його можна споживати на ходу, паралельно робити інші справи, і це дуже зручно.

Ми в Setapp вже декілька років успішно використовуємо цей маркетинговий канал і купуємо рекламу в подкастах. Минулого року піар-команда Setapp запропонувала створити власний аудіоконтент, цікавий і корисний, який би став потужним доповненням до маркетингових ініціатив, допоміг підвищити впізнаваність бренду й залучити нові аудиторії. Ще у 2019 році BBC опублікував звіт, у якому, серед іншого, підтвердив, що подкасти є особливо ефективним способом охоплення тих, хто уникає реклами. Крім того, подкасти створюють підсвідомі асоціації з брендом. За даними звіту, брендові подкасти сприяють підвищенню інформованості щодо бренду до 89% — погодьтеся, це дуже привабливо.

У липні 2022 року Setapp запустив свій власний брендовий подкаст для новаторів та креативних підприємців. Шоу англійською мовою Ahead of Its Time («Випереджаючи час») упродовж 8 епізодів досліджує історії найпопулярніших технологій сучасності, які були винайдені та забуті перш ніж змінили світ.

Source: Twitter

Над проєктом працювала команда з 22 людей. Після завершення першого сезону Ahead of Time зібрав орієнтовно 50 000 прослуховувань на різних платформах, потрапив до двадцятки найкращих технологічних подкастів на Spotify та у рекомендації Apple Podcasts як New&Noteworthy в США, Канаді, Британії, Австралії, Новій Зеландії, ПАР та Україні.

Для чого створювати брендові подкасти?

Бренд може створювати подкаст, щоб закрити базові цілі:

  • познайомити аудиторію з брендом і донести певне позиціювання, або 
  • не дати забути про бренд.

Вплив подкасту на бренд полягає в тому, що людина більше знає і частіше згадує про бренд. А оскільки подкаст має ще й розважальний складник, прослуховування має викликати позитивні емоції. Отже, маємо ціль — запамʼятатися і нагадати про бренд, подарувавши певні враження,

— Юлія Чужа, Brand Marketing Manager MacPaw.

New York Times влучно назвав брендові подкасти «витонченим способом формування думки про бренд, що розважає і переконує слухача одночасно». Ця цитата зі статті про брендовий подкаст The Sauce від McDonald’s — цікавий приклад використання подкастингу для відновлення репутації.

У 2017 році McDonald’s оголосив про лімітований одноденний реліз популярного сичуанського соусу, який раніше зафічерили в шоу Rick & Morty. Але соус швидко закінчився, і багато фанатів лишилися незадоволеними. До деяких ресторанів довелося навіть викликати поліцію. Не кажучи вже про тисячі розлючених публікацій у соцмережах. Наступного року, коли McDonald’s оголосив про повторний лімітований реліз соусу, компанія також оголосила, що випускає подкаст із трьох частин під назвою The Sauce. У цьому шоу аналізували перший скандальний випуск сичуанського соусу у популярному форматі журналістських розслідувань. Це стало своєрідним вибаченням перед розчарованими клієнтами, аби повернути їхню довіру.

Поміж інших успішних брендових подкастів — Teamistry від Atlassian, Variety Pack від Slack, #LipStories від Sephora, The Journey від KLM. Усі вони розповідають не власні історії, а історії інших, проте закладають у них цінності бренду: Atlassian — про командну роботу, Sephora — про жіноче лідерство, KLM — про силу подорожей.

Основний меседж Ahead of Its Time — це інноваційність. Теглайн подкасту — A show about tech underdogs no one knew would shape the future.

Ми планували реліз подкасту на березень 2022 року. Проте через повномасштабну війну відклали запуск. Але згодом зрозуміли, що в теперішній ситуації подкаст набув ще більшої цінності. Адже він розповідає про непростий шлях новаторів, які буквально виборювали право на існування своїх винаходів, в успіх яких ніхто не вірив. Це історії про людей — не лише винахідників, але і мрійників — і їхню боротьбу за втілення мрії в життя.

Ми швидко зрозуміли: якщо ставимо проєкти на паузу — росія добивається свого. Тому ми знайшли для подкасту новий сенс — підсвітити важливість технологій, навіть у найтемніші часи, та надихнути новаторів сучасності на нові рішення,

— Інна Шилова, PR Specialist у MacPaw.

Чому вирішили працювати з підрядником?

Створення будь-якого якісного продукту потребує ресурсу та часу команди. У MacPaw є своя студія та досвід створення подкасту про технології українською мовою It’s Raining Cats & Dogs. Проте ми ще ніколи не працювали з аудіоконтентом на міжнародну аудиторію англійською мовою. Тому вирішили звернутися по допомогу до професіоналів.

Ми зібрали популярні та цікаві нам подкасти в індустрії за останні кілька років, подивилися, хто їх робив, склали список виробничих студій і почали зв’язуватися з кожною по черзі, щоб з’ясувати умови й деталі.

Багато відомих брендових подкастів створено в партнерстві. Наприклад, The Sauce для McDonald’s створили Gizmodo, #LipStories для Sephora робили Girlboss, а Variety Pack та Teamestry створили Pacific Content.

У результаті ми обрали партнерами Pacific Content — провідну компанію зі створення подкастів у Північній Америці. Окрім Slack та Atlassian, серед їхніх клієнтів також Facebook, Adobe, Shopify та інші відомі міжнародні технологічні бренди. І як виявилося на першій зустрічі — серед їхньої команди також давні та віддані користувачі Setapp. А такий збіг — не випадковість!

Pacific Content не були оптимальним підрядником, адже їхні послуги коштували дорожче за інших. Але нам дуже імпонував їхній досвід і підхід. Окрім, власне, створення якісного контенту, Pacific Content консультували нас  щодо створення айдентики подкасту, складання маркетинг-плану, а також супроводжували проєкт від запуску й до виходу останнього епізоду. Багато агенцій пропонували лише створити й віддати нам готовий аудіопродукт, і на цьому їхні послуги закінчувалися.

Тож співпрацю з Pacific Content ми розглядали і як інвестицію у нові знання та навички команди.

На щотижневих зустрічах від початку були присутні 3 людини з Pacific Content — виконавчий продюсер, продюсер та директор із розвитку аудиторій (audience development director). А також 4 людини з команди Setapp — 3 піар-спеціалісти і продуктовий маркетинг-менеджер. Згодом за потреби приєднувалися інші учасники — бренд-менеджерка, сценаристи, дизайнери, рекламний відділ та інші.

Як створювали Ahead of Its Time?

Від першої зустрічі з командою Pacific Content до виходу останнього епізоду минуло 16 місяців. Потім ще два місяці ми оцінювали ефективність та підбивали підсумки. З них чотири місяці проєкт стояв на паузі через війну росії в Україні, але загалом наша співпраця тривала 18 місяців.

На початку співпраці з Pacific Content ми провели кілька сесій (загалом їх було 20 за весь час), присвячених цільовій аудиторії (audience development). Ми хотіли чітко зрозуміти, для кого й навіщо робимо подкаст. У підсумку цих сесій ми мали чітке уявлення про те, хто наш слухач, які емоції він відчуває під час і після прослуховування нашого подкасту, і до чого ми його спонукаємо. Цей подкаст створювався для новаторів і креативних підприємців, які поміж інших є цільовою аудиторією Setapp як продукту. Ми прагнули, щоб подкаст надихав і мотивував до розроблення інноваційних рішень та підходів, адже з цим також допомагає платформа Setapp.

Далі формат і тривалість. Ми обрали формат на перетині інтерв’ю та журналістики. Епізоди тривали до 30 хвилин. Ми ставили за мету зробити наш контент максимально доступним та зручним для прослуховування, а пів години — це середній час, який людина витрачає на сніданок або дорогу до роботи й має натхнення послухати цікавий контент.

Джерело: State of Branded Podcasts 2022 Report by CoHost

Найголовніше й найскладніше — це тема. Ми вирішили, що наш подкаст буде про технології та інновації, адже це ніша продукту. Проте проєкт має бути актуальним не лише під час виходу, але й у майбутньому, тобто щоб це був evergreen content. Технологічних подкастів про інновації дуже багато, отже, треба було знайти оригінальний кут. У результаті зупинилися саме на невизнаних новаторах — underdogs — відомих технологій сучасності.

Наприклад, розробник програмного забезпечення для розпізнавання облич на багато років випередив конкурентів, але так і не дістав визнання за свою роботу, оскільки ЦРУ тримало проєкт у секреті. А коли керівникам Kodak показали ранній прототип першої цифрової камери, вони категорично відкинули цю ідею. Новаторам часто важко втілити свою ідею в життя одразу. Але завдяки їхній наполегливості та впевненості в трансформаційній природі своїх винаходів, вдалий час — або обставини — приходять. Сьогодні нам як ніколи потрібно надавати пріоритет інноваціям, щоби подолати глобальні виклики.

Source: Twitter

Наступним кроком був вибір ведучого. У нас було 11 кандидатур. Більшість підібрали Pacific Content, і кількох запропонувала команда Setapp. З кожним записали пробне аудіо, щоб зрозуміти, чи відповідає їхній настрій та подання нашому шоу та продукту — це мало звучати живо, емоційно, допитливо, але водночас впевнено та надійно. Відома, кваліфікована й медійна людина в ролі ведучого — це додаткова довіра та промо для вашого шоу. У результаті ми обрали журналістку та ведучу популярних подкастів NPR та Vox Джулію Фурлан. У неї було 10 тисяч підписників у Twitter, і вона також допомагала нам із промо епізодів через свої соцмережі.

Source: Twitter

Основний масив роботи — це, власне, створення контенту. Ahead of Its Time складається з восьми епізодів, у кожному з яких два герої — винахідник оригінальної технології в минулому й сучасний новатор, який допоміг втілити її в життя або вивів на новий рівень. Тобто слухач здійснює своєрідну подорож у часі. Наприклад, технологія Wi-Fi була винайдена ще в далеких 1940-х роках голлівудською акторкою з українським корінням Геді Ламар. 70 років потому Гарольд Гаас використав цю технологію для винайдення Li-Fi — системи зв’язку, яка використовує світло для посилання бездротових даних, вбудованих у його промінь.

На цьому етапі до наших регулярних зустрічей доєдналися ще дві людини з команди партнерів. Їхнім завданням було контактувати з героями, записувати з ними інтерв’ю, писати сценарії епізодів. Далі робота над монтажем.

Коли ви створюєте новий подкаст, розуміння того, що саме за шоу ви створюєте, приходить не відразу. Часом було складно знайти потрібних героїв для Ahead of Its Time, адже у світі всього не так багато винахідників, а інколи це лише одна людина, яка може розповісти про досвід створення певної технології. І якщо ця людина була недоступна, нам потрібно було скасувати епізод і шукати абсолютно нову тему. З 8 тем, які ми обрали перед початком роботи, 3 довелося замінити через головних героїв. І це абсолютно нормально в подкастингу,

— Девід Свонсон, Showrunner & Producer в Pacific Content.

Команда Setapp була залучена до кожного етапу, окрім безпосередньо інтерв’ю та монтажу. Найдовше, понад місяць, працювали над першим епізодом про цифрові камери. З десяток ітерацій пішло на погодження сценарію і фінального аудіо. З іншими епізодами справа йшла швидше й легше. Загалом створили понад 200 хвилин аудіоконтенту!

Паралельно з роботою над контентом ішла робота над дизайном. Візуальний складник подкасту надзвичайно важливий і має якісно доповнювати ваш зміст. Над дизайном Ahead of Its Time працювала команда з 5 дизайнерів Setapp та MacPaw. Вони створювали айдентику для шоу, сайт, а також матеріали для кожного епізоду — для розміщення на платформах та промо.
Основні вимоги до дизайну подкасту — він має бути простим, масштабованим, іконографічним. Аби ваше головне зображення легко зчитувалося і гарно виглядало в будь-якому розмірі, оскільки матеріалів буде потрібно дуже багато. Вимоги до дизайну подкастів можна переглянути в гайді від Pacific Content.

Нам хотілось, щоб айдентика була унікальна, розповідала про зміст самого подкасту та мала в собі частинку Setapp. Оскільки подкаст розповідає нам історії різних технологій, які випереджали час, було зрозуміло, що варто візуалізувати саме цю головну ідею — час! Тому головним обʼєктом обкладинки є пісочний годинник, силует якого формується з логотипа Setapp. Кольорова гамма та шрифт також були запозичені у Setapp. Ромб як форма легко масштабується, тож це було практичним рішенням, щоби покрити багато різних платформ,

— Ната Авраменко, Design Service Manager в MacPaw.

Як ми просували подкаст

Оскільки ми запускали подкаст під час повномасштабної війни росії в Україні, то всі офлайн-активності довелося відкласти. Тож реліз відбувся повністю онлайн.

Для планування комунікацій ми використовували модель PESO (Paid, Earned, Shared, and Owned).

Передусім ми намагалися максимально залучити наші власні канали (owned media), бо це потужний ресурс. Зокрема, такі як робочий Slack, in-app сповіщення в Setapp, розсилки на користувачів та партнерів. Ми також активно залучали продуктові акаунти в соцмережах (shared) та персональні акаунти наших колег, особливо C-level, включно з CEO, CTIO, продакт-менеджерів та інших. Здебільшого особисті рекомендації працюють краще, ніж контент від офіційних сторінок брендів, тож ми окремо домовлялися з героями кожного епізоду про репости.

Source: Twitter Олександра Косована, засновника та CEO Setapp та MacPaw

Партнери озвучили важливу ідею про те, що саме у власних каналах зосереджена «суперсила» продукту. Наприклад, видання National Geographic просували свій подкаст на зворотній стороні обкладинки журналу і ніхто, окрім них, не міг використовувати це місце. А Mozilla просували своє шоу у власному браузері Firefox і також це рекламне місце не продавали. Для Setapp такою «суперсилою» став наш продукт — ми розмістили банер із рекламою подкасту на головній сторінці програми — й оновлювали з кожним новим епізодом.

Source: Setapp desktop app

В Ahead of Its Time не було власного мерчу, але це ще один гарний спосіб просувати ваш продукт. Для прикладу, Джеймс Вайтхерст, CEO технологічної компанії Red Hat, які створюють відомий подкаст Command Line Heroes, вдягав забрендовані шкарпетки на публічну дискусію з CEO Microsoft Сатья Наделла під час Red Hat Summit.

Другими за важливістю були платні канали (paid media) — для просування подкасту загалом та кожного епізоду окремо. Зокрема, ми використовували рекламу у Facebook, а також рекламу в інших подкастах та розсилках. Список готували разом із командою партнерів — з їхнього досвіду та нашого. Якщо дозволяє бюджет, можна рекламувати подкасти на платформах Spotify та Castbox, а також замовляти промо в інфлюенсерів.

Для брендових рекламних кампаній за основні метрики ми брали Reach, Cost per 1k people reached i Cost er mile (CPM), адже нам було важливо охопити максимально велику кількість потенційних слухачів. Спочатку розглядали запуск Meta Ads i Spotify Ads. Втім, прогнозований CPM для Spotify Ads був зависокий відносно інших каналів у цільових локаціях, тому вирішили відмовитися від реклами на цій платформі. Ми обирали мікс каналів (Facebook та Instagram), що давало змогу найефективніше «відкрутити» рекламу в межах бюджету та поставлених цілей.

Структура рекламних кампаній базувалася на окремих епізодах, отже ми могли підібрати більш вузькі targeting interests, відповідно до контенту певного епізоду. Окрім більш специфічних аудиторій, рекламу також запускали на більш загальні інтереси для Mac users. Для більшості епізодів саме Mac users приносили найкращі результати. В оголошеннях використовували відеокреативи з уривками епізодів, зі субтитрами й без субтитрів. Також оголошення вели на два види лендінгів — лендінги окремих епізодів та лендінги окремих епізодів із транскрипцією. Перший вид лендінгів відпрацьовував краще,

— Марта Клуб, Junior Digital Advertising Specialist в MacPaw.

Проривним моментом для Ahead of Its Time стала реклама в подкасті 20K Hertz. Хоча його тема не технології, а історії про найбільш впізнавані звуки світу, подкаст слухають багато креативників, які є аудиторією нашого подкасту. Кожен епізод отримує орієнтовно сто тисяч завантажень. Після реклами у 20K Hertz прослуховування Ahead of Its Time злетіли на декілька сотень за день, після чого вже трималися на новому рівні. Завдяки цьому Ahead of Its Time органічно потрапив до 20 найкращих технологічних шоу на Spotify, адже одним із критеріїв рекомендацій платформи є кількість прослуховувань. Це дало додатковий важливий поштовх для шоу.

Source: Twitter

Ми активно намагалися залучити безкоштовні канали (earned media). Це один із найскладніших каналів, адже, на противагу попереднім двом, ви не можете його контролювати. Виявилося, це один із найменш ефективних каналів для просування подкасту.

Піар-команда Setapp пітчила Ahead of Its Time в десятки медіа. На жаль, нам вдалося отримати лише 10 згадок у нішевих медіа, переважно українських. Українські видання були більш зацікавлені в новині, ніж міжнародні. У 2022 році з’явилося майже 174 тисячі нових подкастів, тобто конкуренція шалена. Але навіть ті публікації, що ми здобули, сконвертувались у порівняно низьку кількість прослуховувань.

Тут нас трохи заспокоїли партнери, адже, як зʼясувалося, це стандартна практика. У приклад поставили подкаст Goodnight World!, який HeadSpace створили в партнерстві з Sesame Street. Ексклюзив у Variety та участь у CBS Morning Show не конвертувалися у велику кількість прослуховувань. Але на рівні іміджевих досягнень вони визначні.

Як потрапити в рекомендації Apple Podcasts і чому це важливо?

Для подкасту потрапити в рекомендації в Apple Podcasts має велике значення. По-перше, це дуже сильно впливає на прослуховування. По-друге, рекомендації в Apple Podcasts не можна купити. У кожного регіону в Apple Podcasts є куратор — жива людина, яка працює в Apple та відбирає подкасти для рекомендації. Тобто це валідація того, що ваше шоу вартує того, аби пропонувати його величезній аудиторії.

Щоб отримати рекомендацію в Apple Podcasts, треба надіслати в Apple заявку, де ретельно описати шоу й розповісти, як і де ви будете його просувати, а також зазначити, яке потенційне охоплення ви плануєте від промо (в цьому вам дуже допоможе заздалегідь підготовлений файл із моделлю PESO). Також важливо надіслати візуальні матеріали, створені спеціально під розміри платформи Apple Podcasts (докладний перелік можна знайти тут). Плюс для кожної країни треба подавати окрему заявку. Але навіть усе це не гарантує потрапляння в рекомендації.

Ми почали готувати заявки за місяць до виходу подкасту. А рекомендацію отримали за місяць після виходу першого епізоду. Після потрапляння в топ Spotify рекомендація в Apple Podcasts стала приємним сюрпризом, адже це відбувається без попередження. Подкаст з’явився на головних сторінках Apple Podcasts в США, Новій Зеландії, Австралії, Канаді, ПАР та в Україні. Ми це зрозуміли через раптовий стрибок у прослуховуваннях, який помітили в аналітиці.

Source: Twitter
Screenshot: Chartable від 30 серпня 2022 року

Як наслідок — наші прослуховування одразу злетіли! І вишенька на торті — у якийсь момент ми побачили Ahead of Its Time серед 10 найкращих технологічних подкастів у США поряд із такими, без перебільшення, легендарними шоу, як TED Radio Hour, Darknet Diaries, Land of Giants, Reply All та іншими.

Source: Simplecast Dashboard

Як ми оцінювали ефективність брендового подкасту?

Деякі подкастери вимірюють успіх за допомогою єдиного показника — завантажень. Проте лише завантаження не розкажуть усієї історії. Особливо це стосується брендових подкастів, оскільки для брендів важливі залученість аудиторії (engagement), впізнаваність (awareness), сприйняття (perception) та прихильність (favorability). А ці показники неможливо виміряти або оцінити лише за допомогою завантажень.

Для щоденного трекінгу ми використовували аналітику на платформах SimpleCast та Chartable, які дають змогу бачити основні метрики: завантаження, унікальні прослуховування, унікальні пристрої, відсоток прослуховування епізоду, рейтинг і відгуки, платформи, географію та демографію.

Source: SimpleCast Dashboard
Source: Chartable Dashboard

Партнери з Pacific Content поділилися з нами базовими середніми показниками — бенчмарками — з їхнього досвіду. Completion rate шоу Ahead of Its Time склав 81% відсотків, середня тривалість прослуховувань 20+ хвилин при середній тривалості епізодів 30 хвилин, коефіцієнт конверсії трафіку із соцмереж у прослуховування 7% (для цього ми використовували smart links від Chartable). Отже, ці бенчмарки ми успішно досягли.

Source: Pacific Content

Ще одним бенчмарком може бути статистика від BuzzSprout. Наприклад, така метрика як кількість завантажень епізоду упродовж перших 7 днів — цю статистику надають SimpleCast та Chartable. Тобто, якщо ваше шоу завантажили 30+ разів, то ви вже потрапите у найкращі 50% подкастів. У середньому епізоди Ahead of Its Time упродовж перших 7 днів завантажували близька 3000 разів, отже, ми потрапили до найкращих 5% і майже наблизилися до 1%!

Source: BuzzSprout
Source: SimpleCast Dashboard

Навіщо замовляли Brand Lift study?

Brand Lift — це дослідження, яке показує ставлення користувачів до вашого бренду завдяки рекламній кампанії, а в нашому випадку — подкасту. Це останній важливий етап оцінювання ефективності подкасту — як він, власне, вплинув на продукт.

Source: MarTech

Для проведення дослідження за рекомендацією Pacific Content ми звернулися до агенції Signal Hill. Вони спеціалізуються саме на дослідженнях подкастів. Команда Signal Hill опитала приблизно 400 людей, частина з яких слухала наш подкаст (тестова група), а частина — ні (контрольна група). І підготували для команди Setapp розгорнутий звіт. З позитивних висновків можна виділити такі:

  • 56% слухачів відзначили подкаст як «loved it», що значно перевищує бенчмарк у 35%.
  • Обізнаність про бренд (brand familiarity) зросла на 14% серед слухачів подкасту.
  • Setapp піднявся з 8 на 3 місце серед брендів, що підвищують продуктивність.
  • На емоційному рівні подкаст викликав у слухачів відчуття зацікавленості й натхнення. Деякі епізоди викликали також почуття вмотивованості та захоплення.
  • Аудиторія, що прослухала подкаст, описували Setapp як «інноваційний/винахідливий» або «високотехнологічний» бренд. Ті, хто не слухав подкаст, частіше використовували функційні описи, наприклад, «допомагає засетапити процеси».
  • 77% слухачів подкасту зауважили, що залученість Setapp до створення подкасту спонукала їх відчути значно або дещо більшу прихильність до бренду. Це високий показник щодо бенчмарка у 59%.
Source: Signal Hill

Як таких негативних висновків дослідження не виявило. Але були деякі моменти, над якими варто більше працювати в майбутньому.

Запам’ятовуваність бренду Setapp (brand recall) виявилася досить низькою через присутність більш відомих брендів в епізодах (Kodak, Apple тощо). Одна з причин — Setapp ще не є широко впізнаваним брендом (household name) у США. Дослідження також це підтвердило. Серед неконтрольованих згадок про бренди, що створюють рішення для підвищення продуктивності, домінують великі гравці, як-от Google, Microsoft або Apple.

Отже, команді Setapp в партнерстві з Pacific Content вдалося створити якісний, цікавий подкаст, який транслював цінності компанії, допоміг дещо збільшити впізнаваність і прихильність до бренду.

Скільки коштував запуск подкасту?

Бюджет Ahead of Its Time команда не розголошує, проте це був недешевий проєкт. Цей шлях обрали свідомо — нас вразила якість реалізованих Pacific Content проєктів, їхній підхід до справи, тож можливість співпрацювати і вчитися в однієї з найкращих компаній в індустрії також входила у цінність.

Якщо ви плануєте співпрацювати із західним підрядником, то варто розраховувати на цифру від $5,000 за епізод. Це, зазвичай, враховує розроблення концепту, створення контенту й технічний складник. Pacific Content також узяли на себе дистрибуцію шоу на подкаст-платформах і надали нам доступ до дашбордів. Проте дистрибуція і створення дашбордів можуть бути окремими статтями бюджету.

Створити якісний аудіоконтент, безперечно, є першочерговою метою. Але лише цього й дистрибуції на подкаст-платформах недостатньо, щоб ваше шоу почала слухати велика аудиторія. Тому важливо закладати бюджет для маркетингу — бажано, протягом усього періоду виходу подкасту й навіть після. У цьому вам допоможе PESO модель.

Оцінювання ефективності подкасту — потенційно також окрема стаття витрат. Оскільки брендовий подкаст працює на рівні репутації та довіри, для їхнього вимірювання найкраще замовити дослідження у професіоналів.

Які нагороди може здобути брендовий подкаст?

Хоча останній епізод подкасту Ahead of Its Time вийшов у жовтні 2022 року, робота над шоу на тому не закінчилась. Подавання на нагороди — це чудовий спосіб привернути додаткову увагу до вашого подкасту та збільшити його охоплення. Саме на цьому і сфокусувалася піар-команда Setapp упродовж наступних кількох місяців після закінчення шоу. Список потенційних нагород для брендового подкасту можна знайти тут.

Ahead of Its Time вже здобув почесну відзнаку Webby Awards у категорії Technology Podcasts, а також дві платинові нагороди Hermes Awards — за найкращий подкаст та найкращий епізод про Digital Cameras. Ahead Of Its Time також потрапив до фіналу Shorty Awards у двох категоріях — Branded Podcast та Scienc and Technology Podcast (переможців оголосять наприкінці весни).

Висновки, які ми зробили

Створення брендового подкасту Ahead of Its Time стало надзвичайно цікавим та цінним досвідом для команди Setapp. Це ціла подорож тривалістю в 18 місяців — крізь пандемію і війну — яка, сподіваємось, залишиться в історії надовго й буде надихати та мотивувати.

  • Запускайте брендовий подкаст, коли є вільний ресурс команди, адже це дуже працемісткий і дорогий процес.
  • Створюйте цікавий і якісний контент, який буде працювати на бренд тривалий час.
  • Не створюйте подкаст про вас, створюйте цінність для слухачів.
  • Використовуйте омніканальність для просування подкасту.
  • Приділяйте увагу кожному епізоду на етапі промо.
  • Використовуйте smart links для трекінгу конверсій із трафіку в прослуховування.
  • Подавайте заявки в Apple Podcasts — це ваш шанс охопити великі аудиторії.
  • Плануйте оцінювання ефективності від самого початку роботи над проєктом.

Бажаємо успіхів і нехай буде більше крутих подкастів!

Автор: Альона Горбатко, PR Specialist у MacPaw

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук