Рада підтримала скасування пільгової системи з 2% податку

Читати на RU

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт, який передбачає зміни до Податкового кодексу, зокрема скасовує спрощену систему оподаткування для ФОП — ставку єдиного податку 2%. Як повідомляє «Економічна правда», всі зміни, передбачені законопроектом почнуть діяти з 1 липня.

Що передбачає законопроект?

Законопроєкт не передбачає підвищення податків та не вводить нові ставки податків. Проте повертає штрафи та перевірки і скасовує спрощену систему оподаткування. Серед іншого законопроектом передбачено:

  • скасувати можливість для ФОП та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу;
  • скасування можливості для ФОП платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;
  • відновити проведення документальних перевірок. Документом передбачено, що такі перевірки під час дії воєнного стану проводяться за наявності безпечного доступу до територій, приміщень та документів, пов’язаної з обчисленням та сплатою податків і зборів;
  • відновити застосування штрафних санкцій (за порушення податкового законодавства; правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ; порядку використання РРО/ПРРО);
  • відновити перебіг строків, визначених податковим законодавством.

«Норми направлено насамперед, на повернення податкового законодавства до довоєнного стану. Зокрема, з 01 липня 2023 року обмежується дія окремих норм Кодексу, запроваджених на період до припинення або скасування воєнного стану на території України», — зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Чому це важливо?

У березні 2022 року Верховна Рада проголосувала за законопроект, який вводив ряд пільг для бізнесу, щоб полегшити йому роботу під час війни. Серед його норм була й можливість фізичним особам та підприємствам з оборотом до 10 млрд грн сплачувати єдиний податок з обороту в обсязі 2% за правилами, встановленими для 3 групи платників єдиного податку, тобто із звільненням від податку на прибуток, ПДВ та інших платежів.

Проте вже з січня 2023 року почалась розробка планів про скасування пільгового режиму. Крім того, прийняття законопроєкту про скасування «спрощенки 2%» є одним з структурних маяків у рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ та сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук