Росіяни продовжують створювати бойові дрони, використовуючи технології Intel, Raspberry та інших західних компаній

Читати на RU

Українські воїни затрофеїли російський дрон несерійного виробництва. На фотографіях, опублікованих DС8044 Kyiv, видно, що росіяни продовжують використовувати компоненти американських виробників, наприклад Intel та Taoglas.

  • Ще в червні 2022 року стало відомо, що різні види російського озброєння використовують чипи та елементи від десятка американських компаній, включаючи Intel, Analog Devices, Texas Instruments і Onsemi.
  • Тоді агенти ФБР і Департаменту торгівлі США приходили в американські технологічні компанії, щоб дізнатися походження комп’ютерних чіпів, знайдених в дронах та іншій зброї, яку росія використовує на війні в Україні.
  • Проте судячи з фотографій кастомного дрона, який українські захисники захопили вже в травні 2023, за рік ситуація практично не змінилась, а росіяни продовжують використовувати західні технології для війни в Україні.
  • На фотографіях видно продукт американської компанії Intel — Neural Compute Stick 2, який з опису виробника, дозволяє «розгорнути систему комп’ютерного зору (наприклад систему розпізнавання жестів на дронах або промислових роботах), а також системи штучного інтелекту на різних прототипах і IoT-пристроях».
  • Крім того, росіяни використовують патч-антену GP.1575.15.4.B.02 GPS/GALILEO виробництва американської Taoglas (або її аналог від того ж виробника) та одноплатний комп’ютер Raspberry Pi, розроблений британським фондом Raspberry Pi Foundation.

Чому це важливо?

Після вторгнення рф в Україну в лютому США і багато союзників заборонили будь-який продаж мікросхем російським військовим покупцям і ввели обмеження на продаж мікросхем іншим російським покупцям, намагаючись запобігти доступу збройних сил країни до західних технологій.

Проте росія налагодила так званий «паралельний імпорт», коли чипи офіційно закуповує не сама рф, а її сусіди. Так лише за першу половину 2022 року експорт смартфонів з Казахстану у РФ зріс у 2 100 разів, мікропроцесорів та контролерів — у 121 раз.

Щоб справді перемогти росію та не дати їх розвивати військові технології цивілізований світ має ефективно використовувати обмеження постачання товарів в росію, та застосовувати вторинні санкції, караючи тих, хто допомагає країні агресору.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук