Мінфін вимагає від волонтерів сплатити податки зі зборів. UPD: позиція Мінфіна

Читати на RU

Згідно з чинним законодавством, доходи, які отримав волонтер, не включаються до його річного доходу і не мають оподатковуватись. Проте список товарів та послуг, вартість яких не включається до оподатковуваного доходу, застарів і не включає дрони, старлінки та іншу техніку, яку найчастіше купують волонтери.

Як повідомляє «БізнесЦензор», прямо зараз Міністерство фінансів блокує розширення цього переліку та вимагає, щоб волонтери, навіть ті, що вже зареєстровані у Реєстрі волонтерів, сплатити податки зі зборів на «банки» та картки.

Чому волонтерам потрібно платити податки?

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну волонтерський рух набув величезних обсягів: за даними опитування молоді U-Report, волонтерять 38% респондентів. Волонтери збирають неймовірні суми: від кількох десятків тисяч до кількох мільйонів гривень на потреби армії або жителів, що постраждали від війни.

Часто ці збори йдуть на особисті картки. І в такому разі постає питання: чи оподатковуватиметься ця діяльність? Коротко: якщо ви — волонтер і збираєте гроші на особисту картку, маєте платити з них податок на прибуток (18%) та воєнний збір (1,5%). А також задекларувати ці гроші у наступному році. 

Проте наприкінці 2022 року набрали чинності зміни до Закону України №2747 «Про благодійну діяльність та благодійні організації». Цим документом держава звільнила від оподаткування благодійну допомогу, зібрану волонтерами з початку великої війни.

За законом, якщо волонтер зареєструвався в Реєстрі до 1 січня 2023 року, то сума благодійної допомоги, яку той отримав, починаючи з дати повномасштабного вторгнення росії, не включається до загального річного оподатковуваного доходу.

В чому проблема з реєстром волонтерів?

Точкою конфлікту стало те, що Закон №2747 прив’язується до Постанови Кабміну №112 від 2016 року. Тоді держава визначила список товарів та послуг, вартість яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб.

І відтоді список не змінювався. В ньому лишилися «покривала на ліжка, крім перин», «одяг ношений та інші вироби, що були у вжитку», але немає необхідних старлінків та дронів. Хоча останніми на 90% армію забезпечують саме індивідуальні волонтери. З реально популярних позицій у списку тільки тепловізори.

«Навіть зареєстровані в усіх реєстрах волонтери, які збирають всі чеки за покупки, мають запити і акти від військових, зобов’язані сплачувати податки із волонтерських зборів, якщо за ці кошти вони придбали щось таке, що не вказано в постанові 112 за 2016 рік. Ви вже здогадались, що в цій постанові немає ні дронів, ні антидронових рушниць, ні пультів, ні окулярів, ні старлінків і ще десятків технологічних товарів», — зазначила засновниця БФ Dignitas Любов Шипович.

За що критикують міністерство фінансів?

У травні громадські активісти спробували розширити список товарів та послуг, що не включаються до ПДФО додавши до них усі товари та послуги, які замовляють військові. Але Мінфін, за словами Шипович, повчав блокувати ініціативу.

«На початку травня, не дочекавшись жодного документа від урядовців, юристи Rasons Legal на наше прохання написали проект постанови, доповнивши її словами, що збір на будь-який товар, який передається військовим на їх запит і передача підтверджується актом прийому-передачі військовим, не оподатковується, і діє ця постанова з 24 лютого 2022 року.

Мінсоц відправив цей проект постанови на узгодження в інші міністерства. Не пройшло й місяця і відповіді прийшли від усіх міністерств. І тут сюрприз — Мінфін вважає, що державний бюджет дуже сильно постраждає, якщо з волонтерів не брати податки. А представники Мінфіну вирішили типу пожартувати «А якщо військові собі пеньюари попросять?». Дуже б хотілось цих урядовців в пеньюарах відправити ближче до передової», — розповідає Шипович.

Якщо питання не буде врегульовано найближчим часом, то держава буде вважати, що волонтери, навіть ті, що вже зареєстровані у Реєстрі волонтерів, додатково заробили ті, суми, які збирали на потреби військовим. А податкова буде намагатися стягнути майже п’яту частину збору як податок.

Яка позиція міністерства?

Міністр фінансів Сергій Марченко вже відреагував на скандал, та заявив, що жодних податків з тих товарів, які передаються ЗСУ, сплачувати не потрібно.

«Перше. Хочу запевнити, що жодних податків з тих товарів, які передаються ЗСУ, сплачувати не потрібно. Це діюча норма Податкового кодексу. Тут не може бути жодних інших тлумачень. Наголошую, ті волонтери, хто офіційно ведуть свою діяльність для допомоги армії – не сплачує ЖОДНИХ податків!», — заявив міністр.

Крім того, він запевнив, що вже 2 червня на засідання Уряду буде розглянуто питання щодо включення дронів в постанову КМУ №112, яка регламентує список товарів та послуг, вартість яких не включається до оподатковуваного доходу.

«Завтра на засідання Уряду буде розглянуто питання щодо включення дронів в постанову КМУ №112. Прошу своїх колег по Уряду, активно підключитись до вирішення цього питання… …З боку Уряду буде визначений уповноважений представник, який буде забезпечувати як постійну комунікацію, так і вирішення проблемних питань які постійно виникають у волонтерському середовищі», — запевнив Марченко.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук