«Момент, коли її можна було повернути, минув», — Железняк про пільгу з ПДВ для IT

Читати на RU

З 1 січня 2023 року перестала діяти пільга по ПДВ для послуги з постачання програмної продукції (тобто, продажу софта та його оновлень). Ця норма стосується IT-компаній, що продають софт в Україні. Як повідомляє Speka, заступник голови комітету з питань податкової політики Ярослав Железняк вважає, що Верховна Рада та уряд вже не повернуть цю пільгу з ПДВ-оподаткування

Ярослав Железняк. Джерело: Facebook

«Була пільга, вона закінчилась. Момент, коли її можна було повернути, минув. Єдиний варіант — прийняти це як даність», — заявив Ярослав Железняк.

Він додав, що спільна позиція щодо оподаткування IT вже не зміниться: пільги щодо ПДВ та інших податків не повернуть. Можна ходити та просити повернути цю пільгу кожного з депутатів по одному або всіх разом — ситуації це не допоможе.

Проти виступає Міністерство фінансів, яке посилається на зобов’язання України перед партнерами не змінювати податкову політику, «І цей бан неможливо обійти». Залишається варіант публічного тиску на президента через виступи на форумах, заяви асоціацій, ефірні коментарі та публікації в медіа, підкреслив Железняк.

Чому це важливо?

З 1 січня 2023 року перестала діяти пільга по ПДВ для послуги з постачання програмної продукції (тобто, продажу софта та його оновлень). Цю пільгу в рамках експерименту запровадили ще за часів президента-втікача Віктора Януковича. Вона діяла впродовж останніх 10 років.

Критика пільги зі сторони уряду базується на двох основних аргументах. Це недоотримані податкові надходження і той факт, що продовження пільги з ПДВ для програмної продукції суперечить вимогам директиви ЄС щодо цього податку.

  • За розрахунками Державної податкової служби, у 2021 році обсяг ПДВ, який мав надійти до бюджету від ІТ-сектора міг становити 4,6 млрд грн. Приблизно такі ж надходження Мінфін вніс до бюджету на 2023 рік.
  • Другий основний аргумент Мінфіну полягає у тому, що продовження пільги з ПДВ для програмної продукції суперечить вимогам директиви ЄС щодо цього податку. Відтак, наявність такої невідповідності, на думку влади, може стати перешкодою на шляху до вступу у Євросоюз.

ІТ-компанії при цьому наголошують, що сплачують у формі інших податків та зборів набагато більше, ніж бюджет недоотримує від ПДВ. І попереджають, що із запровадженням ПДВ такі надходження можуть зменшитися.

Ще в лютому 2023 року (через місяць після скасування пільги) Мінцифри пропонувала продовжити пільги зі сплати ПДВ «хоча б» резидентам «Дія City». Тоді проводилися переговори з Мінфіном, парламентським комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики щодо продовження пільги для всіх компаній. Проте, як бачимо, результату це не дало.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук