Матеріал підготовлено за підтримки Brainstack_
Що це означає?

«Хочемо наймати молодших людей»:

5 історій про дискримінацію в
IT під час найму

IT — прогресивна галузь, фахівці якої йдуть в ногу з часом та слідкують за передовими технологіями й трендами. Тому здається логічним, що дискримінація в таких компаніях має бути давно забута і взагалі неможлива. Адже уважне ставлення до гендерної рівності та протидія будь-якій дискримінації — загальносвітовий тренд.

Наприклад, в Америці, Канаді та Британії вказувати свою дату народження й сімейний стан та додавати своє фото до резюме заборонено — це порушує законодавство про дискримінацію. А два роки тому у Facebook відсудили майже $15 млн через дискримінаційну політику під час прийому співробітників на роботу — на певні посади компанія наймала на роботу лише іноземців, дискримінуючи власних співгромадян.

В Україні на початку 2022 року роботодавцям заборонили вказувати у вакансіях стать працівників та вік (наприклад, «шукаємо жінку до 35 років»). За це роботодавець заплатить штраф у 65 000 гривень. Втім випадки дискримінації трапляються, коли кандидати проходять співбесіду, або телефонують рекрутеру щодо вакансії. Причому, в IT-галузі такі випадки також бувають.

У світі багато говорять про користь мультивікових та мультикультурних команд. Це підвищує продуктивність роботи, підсилює бренд роботодавця та покращує атмосферу в компанії. В IT-компанії Brainstack_ цьому питанню приділяють особливу увагу. Гендерна рівність та протидія будь-яким видам дискримінації — одна з важливих цінностей компанії. Наприклад, жінок і чоловіків серед фахівців Brainstack_ 50 на 50 — повний гендерний баланс. Так само серед топменеджменту: серед 15 керівників компанії 7 — жінки.

У спільному проекті з Brainstack_ ми зібрали 5 історій айтівців, яким відмовляли в роботі через вік, стать, або з інших причин — не пов’язаних з їхньою фаховістю. Ми попросили CEO, психолога, Head of HR та юриста Brainstack_ прокоментувати ці ситуації та дати поради, як протидіяти подібним випадкам.

*З етичних міркувань редакція спеціально не вказує назви компаній та прізвища героїв, а також змінює їхні імена. Історії зібрані журналісткою методом опитування та моніторингу соцмереж.

Brainstack_ — українська мультипродуктова IT-компанія, яка розробляє кросплатформенні додатки та сервіси.
У компанії два офіси в Україні — у Києві та Івано-Франківську. У команді понад 300 спеціалістів, а мобільні додатки Brainstack_ завантажили вже 10+ млн користувачів з понад 100 країн світу. Мета компанії — стати лідером B2C SaaS Product Company в Україні.

Історія 1

Тарас  / директор з розвитку
У 2014 році я звільнився з роботи, бо в моїй компанії було багато колег-росіян. Почав шукати нову роботу, прийшов на співбесіду в одну з IT-компаній. Все йшло непогано, але наприкінці розмови почув таке: «Скажу чесно: ми хочемо наймати молодших людей, це прохання керівника». Мовляв, я у свої 50+ не впишуся в колектив. Навіщо вони взагалі кликали мене на співбесіду з таким підходом — так і не зрозумів, адже я від початку не приховував свій вік.
Володимир Ситніков  / СЕО Brainstack_
Категорично не підтримую керівника цієї компанії. Ставлячи собі такі обмеження, він втрачає нагоду отримати хороших фахівців. Спираючись на мій досвід, спеціаліст може бути енергетично та ментально молодим у 40+ років, і «старим» у 22. Для компанії важливий набір навичок, які допоможуть досягнути результатів. Якщо людина може виконувати свої робочі задачі на користь компанії, то вік не має бути проблемою для бізнесу, особливо коли це стосується IT.
Світлана Савчук  /психолог Brainstack_
Маємо справу з ейджизмом. Часто роботодавці не вбачають нічого поганого, вказуючи у вакансії обмеження за віком для потенційних кандидатів, або говорячи про це на співбесіді. Деякі кар’єрні консультанти радять навіть трохи зменшити свій вік у резюме. До речі, це може відбуватись і в іншу сторону. Молодих фахівців сприймають як недосвідчених.
Що робити? Простих рецептів, на жаль, не маємо. Перш за все, важливо працювати з власними стереотипами на кшталт ​​«молодий-зелений, нічого не знає» або «годі чекати високої продуктивності, подивись в паспорт» тощо. Чимало переваг отримують команди, де працюють люди різних вікових категорій та різних поколінь. Це — чудова територія для обміну досвідом й створення нових підходів до вирішення різних кейсів.
Катерина Юрчук  / Head of HR Brainstack_
У нас немає вікових обмежень на жодну роль в компанії. Для прикладу в одній команді можуть зустрітися студент, який паралельно здобуває вищу освіту, та спеціаліст на тій же позиції у півтора-два рази старший. Головні критерії для кандидата, якому ми надсилаємо пропозицію про співпрацю в компанії — це професійні навички, відповідність вакансії, вмотивованість та бажання постійно підвищувати свій професійний рівень й зростати разом з компанією.

Що про подібну дискримінацію говорить закон?

В Україні є два основних закони, які регулюють питання дискримінації:

Історія 2

Катерина  / Full Stack Developer
Якось я шукала роботу фронтенд-розробниці, надіслала резюме в одну компанію й отримала дзвінок від рекрутерки. Вона поставила кілька запитань щодо мого досвіду, а потім діалог був такий: «Тут вказано, що вам 31 рік, правильно?». «Так», — відповіла я. «Ви заміжня?». Я трохи здивувалась, але відповіла: «Так, хоча я не розумію, як це корелює з посадою». «А діти є?» — спитала вона. Тут я не витримала і сказала, що це не стосується справи. У відповідь вислухала і про лікарняні, які я потенційно буду брати, і про декрет, куди точно піду, «І взагалі ви думатимете про дітей, а не про роботу», — сказала вона. Зайве казати, що дзвінок на тому й завершився.
Володимир Ситніков  / СЕО Brainstack_
Важко повірити, що в сучасних українських ІТ-компаніях таке може бути. Конкуренція за таланти все вища, особливо якщо компанія хоче залучити технічного спеціаліста, як у даному кейсі. Це свідчить про невисокий рівень культури в компанії загалом, навішування ярликів на людей не є ознакою здорової атмосфери. На українському ринку зараз багато гідних компаній, упевнений, що кандидатка знайде своє місце.
Світлана Савчук  / психолог Brainstack_
Схоже, рекрутерка керувалася власними переконаннями та своїм досвідом про найм жінок з дітьми. Припускаю, що цей досвід міг бути таким, як описано. Але запитання та коментарі рекрутерки в цьому випадку дуже некоректні. Крім порушення особистих кордонів людини, такі фрази можуть призводити до отримання травматичного досвіду. До того ж у сучасному світі чоловіки також йдуть на лікарняні та беруть декретні відпустки по догляду за дітьми.Якось мій колега поділився, що у його сина, який навчається за кордоном, є шкільний предмет «толерантність». Було б добре, якби такий предмет запровадили й в наших школах — разом з опануванням основ критичного мислення та здорової комунікації.
Катерина Юрчук  / Head of HR Brainstack_
Вважаю, що питання рекрутерки некоректні, та обмежують потенційну компанію-роботодавця в пошуку талантів. Рекрутерка навішує вигадані стереотипи, в цьому випадку про жінок, які мають сім’ю, та не зможуть працювати на повну. Сьогодення показує, що обмеження за дискримінаційною ознакою звужує пошук талантів, та говорить про низьку корпоративну культуру компанію загалом.

Хочеш працювати в команді однодумців, яких об'єднує спільна мета та цінності?

Переглянути вакансії Brainstack_

Історія 3

Олег  /  Delivery Manager
Вже під час повномасштабної війни я подався на посаду Product Manager в одну з IT-компаній. Запросили на технічну співбесіду. На другому етапі були двоє спеціалістів, які почали розмовляти зі мною російською. Я сказав, що не знаю цієї мови та не хочу нею розмовляти — попросив перейти на українську. Вони дослухалися, але у кінці співбесіди повернулися до цього питання. Сказали, це дуже дивно, що я не знаю російської, та вони не впевнені, чи колектив з тим зживеться, бо в компанії усі російськомовні. Я запропонував допомогти їм з навчанням української, на що вони посміялися. У роботі мені відмовили.
Володимир Ситніков  / СЕО Brainstack_
І згідно із законами України, а також керуючись моральними принципами, компанія повинна сприймати державну мову на всіх рівнях комунікації. Щодо коментаря «чи колектив із цим зживеться», то сподіваюся, це лише судження цього спеціаліста, який наймав героя кейсу на роботу, а не реальна ситуація в колективі. У Brainstack_ багато людей частково або повністю перейшли на українську, і кожен новий україномовний член команди спонукає все більшу частину команди комунікувати нею.
Світлана Савчук  / психолог Brainstack_
Важко коментувати без емоцій. Перехід з російської на українську мову — добра воля та вибір кожної людини, але також це сфера особистої відповідальності. Мова є кодом нації. Культура компанії щодо мови — це вибір управлінської команди компанії. Моя повага Олегу.
Катерина Юрчук  /  Head of HR Brainstack_
Не погоджуюсь з моральної точки зору з позицією компанії, в яку проходив інтерв’ю Олег. Мовне питання зараз — дуже важливе для нації, досвід нашої компанії показує, що більшість спеціалістів перейшли виключно на українську мову з початку війни. Вся наша комунікація від менеджерів та внутрішні політики — теж українською, включаючи весь рекрутинговий процес.

Що робити, якщо ви зазнали дискримінації під час найму?

Євген  / юрист Brainstack_

У Кодексі законів про працю зазначено, що люди, які вважають, що вони зазнали дискримінації у сфері праці, мають право подати скаргу.

Звернутися можна:

  • до органів державної влади;
  • до місцевого самоврядування;
  • до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;
  • до суду.


Судова практика містить певну кількість судових справ на тему дискримінації у сфері праці. Наприклад, у постанові від 01 квітня 2020 року в справі № 804/2823/16 Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що факт дискримінації може бути встановлений лише у випадку, коли розрізнення у ставленні до особи вмотивоване притаманною їй певною персональною ознакою. Вік, наявність або відсутність неповнолітніх дітей, стать є тими ознаками, через наявність яких особа може зазнати розрізненого ставлення до себе.

Але в кожному конкретному випадку треба детально досліджувати ситуацію, опис вакансії, характер робіт та посади в цілому.

Історія 4

Олег  / Delivery Manager
Якось я активно шукав роботу, розіслав кілька резюме, і у відповідь на одне з них отримав таке: «На жаль, наразі ми віддаємо пріоритет кандидатам, що перебувають за межами України. Це важливо для їхньої безпеки та стабільної роботи компанії. Якщо ми не знайдемо такого кандидата, напишемо вам». При цьому, компанія була українська.
Володимир Ситніков  / СЕО Brainstack_
Можливо, на початку повномасштабної війни деякі компанії вдавалися до такої практики для деяких особливо важливих позицій: Head of Infrastructure, Chief Financial Officer, CTO тощо. Вони керувалися піклуванням про стабільності бізнесу і боялися ризиків. Зараз, завдячуючи ЗСУ, ми можемо відносно спокійно працювати, заробляти, навчати молодь і будувати плани на майбутнє в Україні. Тому така вимога точно є некоректною.
Світлана Савчук  / психолог Brainstack_
Важко коментувати причину відмови у кейсі, не знаючи деталей, особливостей ролі та специфіки бізнесу компанії. Але все ж маємо справу з дискримінацією за ознакою території.

Повагу викликають компанії, які в перші дні повномасштабної війни та під час блекауту потурбувалися про своїх співробітників й організували їм безпечні умови роботи тут, в Україні. Вони релокували людей та обладнання, створювали їм «острівці безпеки» та максимальної забезпеченості всім необхідним. Brainstack_ є прикладом такої турботи про людей, що залишились та працюють в Україні. Тому в нас немає подібної дискримінації: ми радо беремо в команду фахівців, які залишилися в Україні під час повномасштабної війни, і створюємо їм умови для комфортної роботи.

Що загрожує роботодавцям за дискримінацію під час найму?

Євген  / юрист Brainstack_

Покарання роботодавців за дискримінацію працівників при наймі передбачено КЗПП, ЗУ «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» та Кримінальним кодексом. Якщо суд визнає, що дискримінація була і права кандидата були порушені, роботодавець буде повинен відшкодувати йому моральну та матеріальну шкоду.

Також кримінальним кодексом України, а саме статтею 161, передбачено кримінальну відповідальність за порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

Мені не вдалося знайти судових рішень на тему дискримінації працівників на етапі найму на роботу. Гадаю, причина в тому, що кандидати не звертаються в суд, бо не бачать перспектив розгляду, не хочуть витрачати свого часу, сил й енергії на це. Шкода, адже вони могли б створити показовий прецедент — щоб інші роботодавці більше не порушували прав кандидатів і не дискримінували їх.

Історія 5

Ольга  / Project Manager
Після трьох років в декреті я вирішила повернутися на роботу і почала розсилати резюме в IT-компанії. Подалася в 20 компаній, 15 з них відмовили через те, що я мала трирічну паузу в роботі. Багато рекрутерів дивувалися, що я протягом цього часу навіть не фрилансила, а присвятила час лише дитині. А на одній зі співбесід рекрутерка взагалі сказала «Вибачте, Олю, але моїй дитині 9 місяців, я вийшла на роботу, коли їй не було ще й місяця. У нашій професії, якщо випадеш з роботи на рік — вже нікому не будеш потрібен». При цьому, на технічній співбесіді в цій же компанії чоловік-техлід заявив, що моя дитина ще замала, і я маю «ще посидіти вдома».
Володимир Ситніков  / СЕО Brainstack_
Не бачу проблеми, якщо співробітник виконує свої робочі обов’язки якісно і в обумовлений час, тим паче на Jun/Pre-Middle позиції. А українські мами — це супергероїні, тому ми раді бачити в нашій команді амбіційних кандидаток із бажанням розвиватися.
Світлана Савчук  / психолог Brainstack_
Маємо справу з некоректною комунікацію обох представників компанії. Перед нами приклад втручання в особисті кордони кандидатки, перенесення власного досвіду та власної системи переконань на історію з кандидаткою. Кожна психічно здорова людина має здатність навчатися та відновлювати свої навички.
Катерина Юрчук  / Head of HR Brainstack_
Якщо кандидатка Ольга має відповідні до вакансії знання та навички, не бачу причин відмови в працевлаштуванні. Знову ж таки — такою риторикою компанія ставить перед собою обмеження та звужує можливість обирати кваліфікованих спеціалістів.

Підсумовуючи ці кейси, можна зробити висновок, що ігноруючи принципи не-дискримінації та толерантності, компанії втрачають з усіх сторін. По-перше, вони позбавляють себе нагоди підсилити команду потенційно потужним фахівцем. В умовах високої конкуренції за фахові кадри в IT це критично. По-друге, формують нездорову атмосферу в команді: адже принципи рівності, взаємопідтримки та толерантності формують якісну та дружню корпоративну культуру. Не кажучи вже про те, що дискримінація за будь-яким принципом — це порушення законодавства України. А значить, потенційні репутаційні та судові ризики.

Не дивно, що кілька років тому серед світових компаній з’явився тренд на формування команд, заснований на принципі DEI (Diversity, Equity & Inclusion). Йдеться про те, що коли в команді збираються дуже різні люди, це призводить до найкращої креативності та більшої варіативності підходів — адже у кожного власний досвід та індивідуальне бачення. Отже, принципи не-дискримінації вигідні усім: і кандидатам, і роботодавцям.

Хочеш працювати в команді однодумців, яких об'єднує спільна мета та цінності?

Переглянути вакансії Brainstack_
Матеріал підготовлено за підтримки Brainstack_
Що це означає?
ТЕКСТ
Тетяна Гонченко
Ілюстрації
Анастасія Сиваш
Дизайн та верстка
Artycoders
Продюсер
Ольга Андрусів
Менеджер
Ірина Насильнєва
ПредставниЦЯ Brainstack_
Валерія Короленко
ДослідженняiOS-ринку України.
«Команда факапить і вигорає. Що робити?»: 5 складних кейсів для управлінців
Як бізнесу уникнути дорогих помилок на старті — 7 порад від Паші Целуйка, засновника агенції Merge
30 порад для бізнесу від успішних підприємців до 30